Voorspelling TOTO KNVB Bekerfinale: de 14e voor Feyenoord of de 1e voor NEC?

De Kuip Rotterdam

Voorspelling TOTO KNVB Bekerfinale: de 14e voor Feyenoord of de 1e voor NEC?

Zestig amateurclubs trapten begin augustus in de eerste kwalificatieronde de strijd om de TOTO KNVB Beker af. Ruim negen maanden later is het tijd voor de allesbeslissende finale. Wint Feyenoord de dennenappel voor de veertiende keer of beleeft NEC een primeur?

Feyenoord - NEC
Finale TOTO KNVB Beker
21 april 2024, 18.00 uur
De Kuip, Rotterdam

Niet minder dan 115 teams stroomden dit seizoen op enig punt in in het nationale bekertoernooi. Uiteindelijk bleven Feyenoord en NEC dus over. Voor de Nijmegenaren wordt het de vijfde bekerfinale, de voorgaande vier keer ging de eindstrijd verloren. De laatste keer dat de Nijmeegse supporters massaal naar de Kuip togen was alweer 24 jaar geleden. In 2000 was Roda JC met 2-0 te sterk. Voor Feyenoord wordt het bekerfinale nummer achttien. Op papier haalden de Rotterdammers negentien keer de eindstrijd, maar de finale van 2020 werd door de coronapandemie nooit gespeeld. En dus dateert de laatste bekerfinale van Feyenoord van 2018, toen AZ met 3-0 werd verslagen.

Kodai Sano goudhaantje

De route van de ploeg van Arne Slot richting De Kuip voerde langs... De Kuip. Feyenoord stroomde in de tweede ronde in en lootte louter thuiswedstrijden. Dat wil niet zeggen dat de Rotterdammers een makkelijke route hadden. Feyenoord rekende onder meer af met PSV en AZ en met FC Utrecht erbij trof het drie Eredivisionisten. NEC speelde één rondje meer dan Feyenoord en had ook in veel gevallen het thuisvoordeel. Alleen in de tweede ronde speelde de ploeg van Rogier Meijer een uitwedstrijd, op bezoek bij de amateurs van GVVV.

NEC speelde van de vijf wedstrijden er maar eentje tegen een andere Eredivisionist. In de achtste finales schakelden de Nijmegenaren Go Ahead Eagles uit. Met Roda JC, ADO Den Haag en Cambuur trof NEC verder drie keer een ploeg uit de Eerste Divisie. In de halve finale ontdeed NEC zich pas na verlenging van Cambuur. Kodai Sano werd het goudhaantje van zijn ploeg. In de 99e minuut schoot hij de Nijmegenaren naar De Kuip.

Europees voetbal

Het is de voorlopige bekroning op een uitstekend seizoen van NEC. De Nijmegen Eendracht Combinatie staat zesde in de Eredivisie en heeft zo nog twee ijzers in het vuur in de jacht op Europees voetbal. Want in de bekerfinale staat natuurlijk niet alleen de trofee op het spel, voor de winnaar is een plek gereserveerd in de groepsfase van de Europa League. Wint NEC zondag de beker niet, dan kan het via de play-offs alsnog een plek in de voorrondes van de Conference League afdwingen.

Voor Feyenoord zou bekerwinst een promotie van het Europees startbewijs betekenen. De Rotterdammers zijn via de competitie al zeker van de voorrondes van de Europa League en bij bekerwinst mogen ze die voorrondes overslaan. Meer dan een extraatje natuurlijk, al is het winnen van een prijs natuurlijk het grootste doel. In het geval van Feyenoord wéér een prijs. Het zijn mooie tijden voor de supporters van de Club van Zuid. Na de landstitel van 1999 bleef Feyenoord zeventien jaar verstoken van zilverwerk. Sinds 2016 wonnen de Rotterdammers zes hoofdprijzen en werd natuurlijk ook nog de finale van een Europees toernooi gehaald.

Voorspelling TOTO

Feyenoord is als topclub in eigen huis natuurlijk met afstand de grootste kanshebber op het winnen van de bekerfinale. En verrassingen levert de finale maar zelden op. De grootste surprise dateert van alweer tien jaar geleden, toen PEC Zwolle Ajax met 5-1 versloeg. En weer ruim tien jaar daarvoor won FC Utrecht geheel tegen de verwachting in met 4-1 van Feyenoord. Weinig verrassingen of niet, de Rotterdammers zullen op hun hoede zijn voor NEC. De finaleplaats en de hoge klassering van de Nijmegenaren in de Eredivisie geven daar alle redenen toe. De laatste onderlinge ontmoetingen ook. In januari werd het 2-2 in de Kuip en vorig jaar won Feyenoord in het bekertoernooi na een spectaculaire 4-4 pas na strafschoppen van NEC. Wordt het ook nu weer een gelijkspel na 90 minuten?

WEDTIP
Wedstrijd krijgt een verlenging > 6.00

Waar kun je Feyenoord - NEC zien op tv?

De TOTO KNVB Bekerfinale wordt zondagavond om 18.00 uur uitgezonden op ESPN.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.
Foto: Pro Shots

ZET IN & WIN!

HOE WERKT TOTO SPORT?