Voorspelling Frankrijk - België: eindigt deze kraker in gelijkspel?

De Merkur-Spiel Arena in Düsseldorf. Lees hier de voorspelling van Engeland - Zwitserland.

Voorspelling Frankrijk - België: eindigt deze kraker in gelijkspel?

De achtste finale wedstrijd tussen Frankrijk en België is de eerste echte kraker in de knock-out fase van dit Europees Kampioenschap. Met spelers als Kylian Mbappé, Kevin de Bruyne, Antoine Griezmann en Romelu Lukaku binnen de lijnen mogen we vuurwerk verwachten. Deze burenruzie zal op maandag om 18.00 uur worden uitgevochten in de Merkur Spiel-Arena in Düsseldorf. Beide ploegen wisten nog niet te overtuigen in de groepsfase en allebei eindigden ze als tweede in hun poule. In de knock-out fase begint het toernooi pas echt en zal dit allemaal niets meer uitmaken.

Frankrijk – België
Achtste finale EK 2024
1 juli 2024, 18.00 uur
Merkur Spiel-Arena, Düsseldorf

WEDTIP

Een gelijkspel > 3,15

Les Bleus gaat het opnemen tegen de Rode Duivels, die bijna aan Nederland waren gekoppeld voor deze achtste finale. Doordat België in de laatste groepswedstrijd niet van Oekraïne wist te winnen en leek te besluiten het op safe te spelen, werd Roemenië poulewinnaar op doelsaldo. Alle ploegen kwamen namelijk op vier punten uit na drie wedstrijden. De Belgen wisten dat Oekraïne een slechter doelsaldo had, waardoor ze bij een gelijkspel zeker de volgende ronde zouden halen.

Dit gelijkspel volgde na een verrassende nederlaag tegen Slowakije in de openingswedstrijd en een overwinning op de tweede speeldag in de groep. Tegen Roemenië wist België zich te herstellen en won het met 2-0 dankzij doelpunten van Youri Tielemans en aanvoerder Kevin de Bruyne. Spits Romelu Lukaku zag in de eerste twee wedstrijden wel drie keer een doelpunt worden afgekeurd. De topscorer aller tijden van de Belgen staat daarom nog altijd droog op dit toernooi. 

De kraker van de achtste finales

Daar waar de Belgen het niet makkelijk hadden, kan van de Fransen hetzelfde gezegd worden. De eerste wedstrijd tegen Oostenrijk werd door een eigen doelpunt nog gewonnen, maar aanvoerder Kylian Mbappé raakte wel geblesseerd. Hij werd vervangen door Olivier Giroud, de Franse topscorer aller tijden. Ook hij kwam niet ongeschonden uit de strijd en beiden miste het tweede duel met Oranje.

In de wedstrijd tegen Nederland hielp Antoine Griezmann, een andere Franse sterspeler die wel nog fit was, meerdere grote kansen om zeep. Toch kwamen De Haantjes nog goed weg toen in de tweede helft een doelpunt van Xavi Simons werd afgekeurd. De meningen over deze arbitrale beslissing waren zeer verdeeld, maar toch eindigde de wedstrijd zo in 0-0. 

Met Kylian Mbappé (inclusief masker) weer terug in de basis kwam Frankrijk in de laatste groepswedstrijd ook niet voorbij het al uitgeschakelde Polen. Dezelfde Mbappé zette zijn ploeg vanaf de stip nog wel op voorsprong, maar Lewandowski deed op dezelfde wijze ruim 20 minuten later wat terug. Hij had hier wel twee strafschoppen voor nodig. De eerste werd gestopt door de Franse doelman Mike Maignan, maar die bleek te vroeg van zijn doellijn te zijn gekomen. De tweede keer was het voor de Poolse superspits wel raak. Door het gelijkspel behaalde Frankrijk achter Oostenrijk de tweede plaats in poule D.

Voorspelling TOTO

Frankrijk zal licht favoriet zijn. Dit is niet zozeer op basis van de indruk die ze achterlieten in de groepsfase, maar meer vanwege de grote individuele kwaliteiten in de ploeg. Van een speler als Kylian Mbappé zal worden verwacht dat hij nu het verschil gaat maken. Als gevolg van de gebroken neus die hij opliep in de openingswedstrijd tegen Oostenrijk, zal hij wel de rest van het toernooi met een masker op moeten spelen. De vraag is in hoeverre dit hem zal belemmeren in zijn spel. De laatste keer dat beide landen elkaar troffen op een eindtoernooi was tijdens het WK van 2018, toen Frankrijk, de latere wereldkampioen, nipt met 1-0 wist te winnen. Deze wedstrijd zal zeker dezelfde kant op kunnen gaan, waarbij een verlenging en dus een drietje dit keer ook een reëel scenario is.

WEDTIP

Een gelijkspel > 3,15

Waar kun je Frankrijk - België zien op tv?

Er wordt op maandag 1 juli om 18.00 uur afgetrapt voor deze burenruzie in de Merkur Spiel-Arena in Düsseldorf. Net als de overige wedstrijden van het toernooi kun je ook deze achtste finale live zien bij de NOS.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.
Foto: Pro Shots

ZET IN & WIN!

HOE WERKT TOTO SPORT?