Voorspelling Nederland - Oostenrijk: groepswinnaar, nummer twee of toch derde?

Het Olympiastadion in Berlijn. Lees hier de voorspelling van Spanje - Engeland in de EK 2024 finale.

Voorspelling Nederland - Oostenrijk: groepswinnaar, nummer twee of toch derde?

Na de zege op Polen en het gelijke spel tegen Frankrijk is Oranje nagenoeg zeker van een plek in de achtste finales. De vraag is alleen nog op welke plek Nederland bij de laatste zestien instroomt. Van groepswinnaar tot een van de beste nummers drie; het kan allemaal nog, en dat geldt ook voor tegenstander Oostenrijk!

Nederland - Oostenrijk
Poule D EK 2024
25 juni 2024, 18.00 uur
Olympiastadion, Berlijn

WEDTIP

Gelijkspel en meer dan 3,5 doelpunten > 10.00

Een galavoorstelling werd het bepaald niet, de kraker in poule D tussen Nederland en Frankrijk. Grote kansen waren in Leipzig op één hand te tellen. Via Jeremie Frimpong had Oranje al na twee minuten de score kunnen openen en na een klein kwartier spelen ontsnapte Nederland toen Adrien Rabiot alleen voor Bart Verbruggen besloot af te leggen op Antoine Griezmann, die daar totaal niet meer op berekend was. In de tweede helft dook Griezmann nu zelf op vlak voor Verbruggen, maar de doelman hield zijn ploeg op de been. Vijf minuten later volgde hét moment van de wedstrijd. Memphis Depay schoot op Mike Maignan, de rebound belandde voor de voeten van Xavi Simons, die diagonaal raak schoot. Onderweg passeerde de bal Denzel Dumfries, die - weliswaar bewegingsloos - in buitenspelpositie dicht bij Maignan stond. Hinderlijk buitenspel, zo oordeelde grens- en scheidsrechter, en de VAR ging daar na lang beraad in mee.

TOTO-Oranje-EKCamping-Winactie-300x600

Zo bleef het 0-0 in Leipzig, en konden beide ploegen na afloop wel leven met het resultaat. Voor zowel Frankrijk, dat in de eerste wedstrijd met 1-0 van Oostenrijk won, als Nederland (2-1 tegen Polen) betekende het gelijkspel dat de teller na twee duels op vier punten staat. Daarmee verzekerden beide landen zich zo goed als zeker van een plek bij de laatste zestien. Er moeten in de beslissende derde speelronde wel heel rare dingen gebeuren wil een nummer drie met vier punten zich niet plaatsen voor de achtste finales. In 2016, toen het systeem met 24 landen voor het eerst werd gebruikt, plaatsten twee landen zich zelfs met slechts drie punten (waaronder de latere Europees kampioen Portugal) en ook in 2020 waren vier punten meer dan genoeg voor en plek in de tweede ronde.

En dus gaat het duel met Oostenrijk voornamelijk om op welke plaats Oranje in de achtste finales instroomt, en misschien nog wel belangrijker dat het goede gevoel dat in de selectie overheerst aanblijft. Het Nederlands Elftal beleefde een uitstekende aanloop naar het toernooi, speelde een groot gedeelte van de wedstrijd tegen Polen uitstekend en bleef op de been tegen topfavoriet Frankrijk. Met Oostenrijk treft Nederland nu een sterkere tegenstander dan menigeen bij de loting zal hebben gedacht. De ploeg van Ralf Rangnick verloor slechts met 1-0 van Frankrijk, nota bene door een eigen doelpunt, en rekende overtuigend met 3-1 af met Polen. De Oostenrijkers legden daarbij veel energie in het spel en vooral het dynamische middenveld met uitblinker Marcel Sabitzer van Champions League-finalist Borussia Dortmund, Christoph Baumgartner (RB Leipzig) en Konrad Laimer (Bayer München) maakte indruk.

Voorspelling TOTO

Waarmee we maar willen zeggen: Nederland kan dinsdagavond in Berlijn aan de bak. Dit Oostenrijk is beter dan drie jaar geleden, toen beide landen elkaar ook tegen kwamen in de groepsfase van het EK en Oranje in de eigen Johan Cruijff ArenA met 2-0 won. Met een gelijkspel krijgen beide landen hun zin. Natuurlijk, Nederland kan ook nog eerste worden, maar is het voordeel van de groepswinnaar groot genoeg om eventueel bij een gelijke stand in de tweede helft nog risico te nemen? Een salonremise zal het zeker niet worden, we verwachten een open wedstrijd, maar wordt het in de tweede helft gelijk? Dan zou de vrede zomaar eens getekend kunnen worden.

WEDTIP

Gelijkspel en meer dan 3,5 doelpunten > 10.00

Waar kun je Nederland - Oostenrijk zien op tv?

Alle wedstrijden van het EK 2024 zijn te zien bij de NOS. De wedstrijd in Groep D tussen Nederland en Oostenrijk begint dinsdagavond 25 juni om 18.00 uur.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.
Foto: Pro Shots

ZET IN & WIN!

HOE WERKT TOTO SPORT?