Voorspelling Oostenrijk - Turkije: wint Oostenrijk weer met een monsterscore?

De Red Bull Arena in Leipzig. Lees hier de voorspelling van Kroatië tegen Italië.

Oostenrijk wist vriend en vijand te verrassen met de groepswinst in poule D. Het liet het sterker geachte Frankrijk en Nederland achter zich, waardoor het nu tegen de nummer twee van groep F uit zal mogen komen in de achtste finales. Dit is Turkije geworden. De ploeg die altijd met veel passie en hartstocht speelt wist zowel Georgië als Tsjechië al te verslaan en eindigde alleen onder topland Portugal, dat het onderlinge duel wist te winnen.

Oostenrijk – Turkije
Achtste finale EK 2024
2 juli 2024, 21.00 uur
Red Bull Arena, Leipzig

WEDTIP
Gelijkspel > 3,30

Bij Oostenrijk zal men na het zien van de loting bescheiden hoopvol zijn geweest dat er iets te halen viel. Groepswinst in een poule met Frankrijk en Nederland zal echter hun stoutste dromen overtroffen hebben. Het begon nog met een, misschien wel ingecalculeerde, nederlaag tegen Frankrijk. Omdat Les Bleus op papier een veel sterker team hebben, zal niemand hier echt van opgekeken hebben. Daarna was het tegen Polen gelijk erop of eronder voor de mannen van Ralf Rangnick, ook wel de pressing professor genoemd vanwege zijn bijzondere stijl van druk zetten. Dankzij goals van Feyenoorder Gernot Trauner, Christoph Baumgartner en ex-FC Twente speler Marko Arnautović werd er met 1-3 gewonnen.

Oostenrijk had na de winst tegen Polen goede papieren om de volgende ronde te halen, zelfs als er in de laatste wedstrijd tegen Oranje verloren zou worden. Vanaf de eerste minuut zat de ploeg er echter bovenop, waar het Nederlands Elftal zich totaal geen raad mee wist. In de zesde minuut maakte Donyell Malen een eigen doelpunt, waarna Oranje zich na de rust pas weer wist te herpakken. Dit lukte zelfs twee keer, maar door doelpunten van Romano Schmid en Marcel Sabitzer kwam Oostenrijk beide keren weer langszij. Omdat Frankrijk niet van Polen wist te winnen, eindigden de Oostenrijkers ook nog eens als groepswinnaar.

Turkse kaartenregen tegen Tsjechië

De Turken openden het toernooi sterk door met 3-1 van Georgië te winnen. De doelpuntenmakers aan Turkse kant waren Mert Müldür, Arda Güler en Kerem Aktürkoğlu. Daarna volgde een kansloze 0-3 nederlaag tegen Portugal, door onder andere een knullig eigen doelpunt van Samet Akaydın. Voor aanvang van de derde wedstrijd tegen Tsjechië had Ay-Yıldızlılar desalniettemin goede papieren om een ronde verder te gaan.

Die laatste wedstrijd werd er een die de geschiedenisboeken in zal gaan, wat zeker niet door het geweldige veldspel kwam. Scheidsrechter István Kovács uit Roemenië gaf in totaal negentien kaarten, een absoluut record voor een EK. Voor deze wedstrijd was het grootste aantal kaarten dat ooit gegeven werd tijdens een EK-wedstrijd tien. Tsjechië liep na 20 minuten al tegen een rode kaart aan nadat Antonín Barák voor de tweede keer geel kreeg. Uiteindelijk wist Turkije de wedstrijd in blessuretijd met 1-2 te winnen, waardoor het in groep F op de tweede plaats eindigde.

Voorspelling TOTO

Turkije legt een hoop strijd en passie op de mat, terwijl Oostenrijk conditioneel ijzersterk oogt. Op 26 maart van dit jaar speelden beide teams nog een vriendschappelijke interland tegen elkaar, waarin Oostenrijk met maar liefst 6-1 wist te winnen. Michael Gregoritsch, die de laatste twee groepswedstrijden op de bank moest beginnen, was toen nog drie keer trefzeker. Turkije kampt na het kaartenfestijn in de wedstrijd tegen Tsjechië met twee schorsingen, terwijl ook Oostenrijk een speler mist vanwege deze reden. Ondanks de monsterscore in de oefenwedstrijd van maart, verwachten we nu een hele andere wedstrijd die zomaar via een verlenging of strafschoppen beslist kan worden.

WEDTIP

Waar kun je Oostenrijk - Turkije zien op tv?

Er kan op 2 juli om 21.00 uur worden ingeschakeld om Oostenrijk - Turkije live te kijken via de NOS. De laatste achtste finale wedstrijd van dit Europees Kampioenschap zal worden gespeeld in de Red Bull Arena te Leipzig.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.