Voorspelling Portugal - Slovenië: Portugezen zijn gebrand om te winnen

Het Deutsche Bank Park, stadion van Eintracht Frankfurt. Lees de voorspelling van Slowaijke tegen Roemenië..

Portugal begon het toernooi als een van de favorieten en deed in de groepsfase wat het moest doen. Er werd gewonnen van Tsjechië en Turkije, waarna de groepswinst al binnen was. In de laatste wedstrijd tegen EK-debutant Georgië kregen meerdere vaste waarden rust, maar dat er binnen 2 minuten al tegen een achterstand werd aangekeken en met 2-0 werd verloren, hadden weinig mensen verwacht. Dat Slovenië in een poule met Engeland, Denemarken en Servië ongeslagen bleef was misschien wel net zo'n grote verrassing, met dit affiche voor de achtste finale tot gevolg.

Portugal – Slovenië
Achtste finale EK 2024
01 juli 2024, 21.00 uur
Deutsche Bank Park, Frankfurt am Main

WEDTIP
Winst Portugal > 1,41

Na de loting zullen de Slovenen niet direct hebben gedacht dat ze de volgende ronde gingen halen in deze zware poule. In de eerste wedstrijd tegen Denemarken maakte Christian Eriksen al vroeg 1-0 en leek er voor de Denen geen vuiltje aan de lucht. Door een late goal van verdediger Erik Janža werd er toch nog een punt in de wacht gesleept. De tweede wedstrijd tegen Servië eindigde ook in 1-1, alleen kwam Slovenië hierin wel op voorsprong. In de 69e minuut scoorde er met Žan Karničnik opvallend genoeg weer een verdediger. Doordat Luka Jović in de vijfde minuut van de blessuretijd gelijk maakte namens Servië, leken de Sloveense kansen op de volgende ronde toch grotendeels verkeken.

Als laatste tegenstander trof Slovenië met Engeland namelijk de ploeg die op papier het beste was in deze poule. Omdat ook de Engelsen nog niet zeker waren van de volgende ronde, leek een resultaat behalen een hels karwei. De ploeg van bondscoach Matjaž Kek wist Engeland, met spelers als Jude Bellingham en Harry Kane in de basis, op 0-0 te houden. Met slechts drie punten hoorde Slovenië toch bij de vier beste nummers drie, wat hen een mooi knock-out duel met de sterren van Portugal oplevert.

Ervaren Portugese vedettes

Hoe anders begon Portugal aan het toernooi. Met Pepe en Cristiano Ronaldo hebben ze twee van de drie oudste spelers van dit EK binnen de gelederen, die zelfs nog beiden in de basis staan. Omdat de Seleção das Quinas ook nog over sterspelers als Bruno Fernandes, Bernardo Silva en Rafael Leão beschikt, werden ze door velen vooraf tot de favorieten voor de eindzege gerekend. Deze status hebben ze in de groepsfase maar deels kunnen waarmaken.

In de eerste wedstrijd werd Tsjechië moeizaam verslagen. Hier was een doelpunt in de 92e minuut van invaller Francisco Conceição voor nodig, die tot voor kort nog bij Ajax onder contract stond. Tijdens de tweede wedstrijd tegen Turkije ging het stukken makkelijker. Het werd 0-3, een eindstand die na 56 minuten al op het bord stond. Met een op veel plaatsen gewijzigd elftal begonnen de mannen van bondscoach Roberto Martínez hun laatste groepswedstrijd tegen Georgië als poulewinnaar. Dat er tegen de debutant op dit EK met 2-0 werd verloren zal toch als een aardige klap hebben gevoeld, ondanks dat het qua stand in de poule niet uitmaakte.

Voorspelling TOTO

De Portugezen wonnen het EK van 2016 in Frankrijk en hebben een abonnement op de knock-outfase in grote toernooien. Voor de Slovenen mag dit dan niet het geval zijn, zij zullen deze wedstrijd toch met vertrouwen tegemoet zien. Niet alleen hebben ze niets te verliezen, ze weten zelfs hoe het is om Portugal te verslaan. Op 26 maart van dit jaar speelden beide landen nog tegen elkaar in een oefenwedstrijd, die in een 2-0 winst voor de Slovenen eindigde in het Stožicestadion in Ljubljana. Dit terwijl Portugal in een sterke opstelling speelde met onder anderen Cristiano Ronaldo en João Félix vanaf de aftrap. Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. Daarom zullen de Portugezen extra gebrand zijn om deze wedstrijd te winnen.

WEDTIP

Waar kun je Portugal - Slovenië zien op tv?

Als er op 1 juli om 21.00 uur wordt afgetrapt in het Deutsche Bank Park in Frankfurt am Main, wil je er natuurlijk helemaal klaar voor zitten. Deze wedstrijd kan, net als de andere achtste finales, live worden bekeken bij de NOS.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.