Voorspelling Roemenië - Nederland: laat Nederland zijn sterke kant zien?

De Allianz Arena in München. Lees onze voorspelling voor Spanje - Frankrijk.

Voorspelling Roemenië - Nederland: laat Nederland zijn sterke kant zien?

Na wedstrijden tegen Polen, Frankrijk en Oostenrijk behaalde Oranje als een van de beste vier nummers drie de achtste finale. Op dinsdag 2 juli zal er om 18.00 uur worden afgetrapt tegen Roemenië in de Allianz Arena te München. De Roemenen wisten te verrassen door groepswinnaar te worden in poule E en daarmee België, Slowakije en Oekraïne achter zich te houden. Alle vier de landen in de groep eindigden met hetzelfde aantal punten, waardoor het tot de laatste seconde ontzettend spannend bleef. Op dinsdag hoeft het Nederlands Elftal dan ook geen cadeautjes te verwachten van de Tricolorii. 

Roemenië – Nederland
Achtste finale EK 2024
2 juli 2024, 18.00 uur
Allianz Arena, München

WEDTIP
Winst Nederland > 1,43

De reden dat Roemenië ondanks het gelijke puntenaantal uiteindelijk eerste werd in groep E, was het betere doelsaldo. Dat had de ploeg van bondscoach Eduard Iordănescu vooral te danken aan de sterke openingswedstrijd tegen Oekraïne. Hierin werd met 3-0 gewonnen door goals van Nicolae Stanciu, oud-Ajacied Răzvan Marin en Denis Drăguș. De wedstrijd daarna tegen België ging weliswaar verloren, maar omdat het 2-0 werd bleef het doelsaldo positief.

Omdat Oekraïne de tweede groepswedstrijd won van Slowakije, nadat die eerder juist de eerste verrassend van de Belgen hadden gewonnen, ontstond er een spannende situatie. Alle vier de ploegen in poule E stonden na twee speelronden op vier punten. Roemenië had hetzelfde doelsaldo als België, maar met meer doelpunten voor. Nadat de laatste twee wedstrijden in een gelijkspel eindigden, mochten de Roemenen zich tegen alle verwachtingen in groepswinnaar noemen.       

Moeizame groepsfase voor het Nederlands Elftal

Daar waar er in het Roemeense kamp een jubelstemming heerste, stonden de gezichten bij de mannen van bondscoach Ronald Koeman na de laatste wedstrijd in de groep op onweer. Het toernooi was goed begonnen met een degelijke 2-1 zege op Polen. Nadat Polen vroeg voorkwam maakte Cody Gakpo gelijk en was Wout Weghorst met zijn winnende treffer vlak voor tijd wederom van onschatbare waarde. In de tweede wedstrijd volgde een gelijkspel tegen topfavoriet Frankrijk. Hoewel de Fransen sterspeler Kylian Mbappé met een gebroken neus moesten missen, was een punt halen tegen de wereldkampioen uit 2018 en verliezend finalist van het WK van 2022 geen slecht resultaat.

Tot dusver was de stemming in Nederland gematigd positief. Na een zeer zwak optreden tegen Oostenrijk in de laatste poulewedstrijd sloeg dit sentiment snel om. Niet alleen werd er met 3-2 verloren, het spel was bij vlagen ronduit slecht en de ploeg kwam drie keer opnieuw op achterstand. Na deze wake-up call tegen de conditioneel ijzersterke Oostenrijkers ging Oranje alsnog door naar de volgende ronde, waarin het met Roemenië als tegenstander in theorie erg veel geluk lijkt te hebben gehad.

In werkelijkheid zijn wedstrijden in deze fase van het toernooi natuurlijk nooit makkelijk. Dat heeft het Nederlands Elftal in 2021 nog aan den lijve ondervonden. Na een vlekkeloze groepsfase met drie overwinningen op rij werd het in de achtste finales namelijk uitgeschakeld door het zwakker geachte Tsjechië. De Roemenen waren op het EK van 2016 voor het laatst op een eindronde te vinden. Ze werden toen in de poulefase al uitgeschakeld in een groep met Frankrijk, Zwitserland en Albanië.

Voorspelling TOTO

Nederland werd weliswaar derde in de poule, met Roemenië als volgende tegenstander mag het zeker niet klagen. Oranje zit ook nog eens aan de kant van het schema waar sterke tegenstanders als Spanje, Duitsland, Portugal en Frankrijk niet zitten. Deze worden daardoor ontlopen tot een eventuele finale. Ondanks dat die nog ver weg is, vullen we wel een tweetje in voor deze wedstrijd. Dit komt zeker niet alleen voort uit chauvinistische gevoelens, maar heeft er ook mee te maken dat het Nederlandse Elftal op papier gewoon een sterkere ploeg heeft dan de Roemenen.

WEDTIP

Winst Nederland > 1,43

Waar kun je Roemenië - Nederland zien op tv?

Op 2 juli om 18.00 uur begint eindelijk de knock-outfase voor Oranje met de achtste finale tegen Roemenië. De wedstrijd in de Allianz Arena, de thuishaven van Bayern München, is rechtstreeks te volgen bij de NOS.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.
Foto: Pro Shots

ZET IN & WIN!

HOE WERKT TOTO SPORT?