Voorspelling Spanje - Italië: wie wint dé kraker van de groepsfase van dit EK?

De Veltins-Arena in Gelsenkirchen, stadion tijdens het EK 2024. Lees hier onze voorspelling voor Georgië tegen Portugal

Tijd voor de absolute kraker in de groepsfase van het EK 2024! Voor het vijfde EK op rij staan Spanje en Italië tegenover elkaar. Beide landen wonnen hun eerste wedstrijd en omdat Albanië en Kroatië onderling gelijkspeelden kroont de winnaar van het duel in Gelsenkirchen zich tot groepswinnaar van de poule des doods!

Spanje - Italië
Poule B EK 2024
20 juni 2024, 21.00 uur
Veltins-Arena, Gelsenkirchen

WEDTIP

Alvara Morata scoort en wint > 4.00

Spanje maakte indruk in de eerste wedstrijd op het EK 2024. Kroatië, als halve finalist van het vorige WK en verliezend finalist op het WK 2018 bepaald geen kleine tegenstander, werd in de eerste helft al op een 3-0 achterstand getrakteerd, wat ook de eindstand zou zijn. Een uitstekende start dus voor Spanje, waarbij het uitvallen van Alvaro Morata een smet was. De spits ging na een uur spelen naar de kant met een van pijn vertrokken gezicht. In het trainingskamp bleek de blessure van de maker van de eerste Spaanse treffer op dit toernooi mee te vallen: Morata kan spelen tegen Italië.

De Italianen begonnen met een moeizame 2-1 overwinning op Albanië. Al na 23 seconden keek de Azzurri tegen een 0-1 achterstand aan. Een fout in de verdediging werd genadeloos afgestraft en Italië kon in de achtervolging. Met succes, want voor rust was de schade al gerepareerd. In de tweede helft slaagde de ploeg van Luciano Spalletti er niet in afstand te nemen van de Albanezen. In blessuretijd zwijnde Italië, toen een inzet van Rey Manaj maar net voorlangs ging. De regerend Europees kampioen prijsde zich na afloop gelukkig met de punten maar wist ook: tegen Spanje moet het een stuk beter.

Na 2008, 2012, 2016 en 2021 komen beide landen elkaar voor de vijfde keer op rij tegen op een EK. De vorige vier keer was het steeds in de knock-outfase. In 2012 was het zelfs de finale. Die won Spanje toen met 4-0, nog altijd de grootste overwinning in een EK-finale ooit. In 2016 en 2021 won Italië. In Frankrijk waren de Italianen met 2-0 te sterk in de achtste finale, drie jaar geleden in de halve finale. Na 120 minuten voetballen stond het 1-1, Italië nam uiteindelijk de strafschoppen beter.

Voorspelling TOTO

Voor Dani Carvajal en aanvoerder Morata betekent het het derde weerzien met Italië op een EK. Zij zijn de enige twee spelers die er ook in 2016 al bij waren. Vooral bij Morata zal er nog wel wat oud zeer zitten. Hij maakte drie jaar geleden de enige Spaanse treffer in de halve finale, maar miste ook de beslissende penalty. Zijn treffer tegen Kroatië was alweer zijn zevende op een EK voetbal. Alleen Michel Platini (9) en Cristiano Ronaldo (14) scoorden vaker op een EK. De derde plek deelt hij nog met Antoine Griezmann en Alan Shearer. Morata zal er op gebrand zijn tegen de beul van de vorige twee EK's te scoren. Wint Spanje weer met een doelpunt van zijn aanvoerder, dan pak je vier keer je inleg.

WEDTIP

Waar kun je Spanje - Italië zien op tv?

Alle wedstrijden van het EK 2024 zijn te zien bij de NOS. De wedstrijd in Groep B tussen Spanje en Italië begint donderdagavond 20 juni om 21.00 uur.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.