Voorspelling Spanje - Kroatië: de eerste kraker op dit Europees kampioenschap!

Het Olympiastadion in Berlijn. Lees hier de voorspelling van Oostenrijk tegen Frankrijk.

Voorspelling Spanje - Kroatië: de eerste kraker op dit Europees kampioenschap!

De loting voor het EK 2024 leverde een heuse poule des doods op. Met Italië, Spanje, Kroatië en Albanië is Groep B met afstand de sterkte groep op dit EK. Op de tweede dag van het toernooi staan Spanje en Kroatië in Berlijn tegenover elkaar en dat is de herhaling van de Nations League-finale van vorig jaar.

Spanje - Kroatië
Poule B EK 2024
15 juni 2024, 18.00 uur
Olympiastadion, Berlijn

In De Kuip in Rotterdam hielden beide landen elkaar toen 120 minuten in evenwicht. Gescoord werd er niet en dus moesten strafschoppen de beslissing brengen. Die nam Spanje beter en Kroatië bleef zodoende opnieuw met lege handen, al zal het verdriet om de verloren Nations League-finale minder groot zijn geweest dan toen in 2018 de WK-finale verloren ging. Het was wel het nieuwe bewijs dat Kroatië tot de échte top behoort. Na de zilveren medaille op het WK in Rusland volgde een bronzen plak in Qatar en bij de Final Four van de Nations League in Nederland was er dus opnieuw zilver. Maar een prijs, dat zat er voorlopig nog niet in voor de Kroaten.

Zo goed als Kroatië het op wereldkampioenschappen doet, zo matig zijn de prestaties op de EK's door de jaren heen. Nog nooit kwam het Balkanland verder dan de tweede ronde. Drie jaar geleden op het uitgestelde EK van 2020 versperde de tegenstander in de eerste wedstrijd van komend EK de weg. Spanje won een geweldig voetbalgevecht na verlenging met 5-3. De Spanjaarden - winnaars in 2008 en 2012 - werden vervolgens pas in de halve finale na strafschoppen door de latere winnaar Italië uitgeschakeld.

De vraag is hoe goed beide landen dit EK voor de dag zullen komen. Voor de Kroaten geldt dat het kader van de zo succesvolle generatie op leeftijd is geraakt, of zelfs al is afgehaakt. Luka Modric, inmiddels 38, is nog altijd wel van de partij. De sterspeler begint tegen Spanje aan zijn vermoedelijk laatste kunstje bij de Kroatische nationale ploeg. Bij Kroatië is het daarnaast uitkijken naar de verrichtingen van Eredivisie-spelers Luka Ivanusec, Borna Sosa en Josip Sutalo. Bij de Spanjaarden vinden we de jongste speler van het EK 2024. De pas 16-jarige Lamine Yamal van FC Barcelona stevent af op een basisplaats. In de laatste wedstrijd tegen Noord-Ierland leverde het supertalent nog twee assists af.

Voorspelling TOTO

Wordt het zaterdag 15 juni net zo'n spektakel als in 2021, of geven beide ploegen elkaar weer net zo weinig toe als in de Nations League-finale? We hopen natuurlijk op het eerste. En waarom ook niet. Aan beide kanten is genoeg aanvallende kwaliteit te vinden. Zo scoorde Spanje in de laatste drie interlands telkens minstens drie keer en maakten de Kroaten er negen in de laatste drie wedstrijden. Krijgen we minstens drie doelpunten in deze wedstrijd? Je verdubbelt er je inleg mee!

WEDTIP
Over 2,5 doelpunten > 2.01

Waar kun je Spanje - Kroatië zien op tv?

Alle wedstrijden van het EK 2024 zijn te zien bij de NOS. De wedstrijd in Groep B tussen Spanje en Kroatië begint zaterdagmiddag 15 juni om 15.00 uur.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.
Foto: Pro Shots

ZET IN & WIN!

HOE WERKT TOTO SPORT?