Voorspelling Turkije - Georgië: kan de enige debutant voor een verrassing zorgen?

Het Signal Iduna Park in Dortmund, in de volksmond nog altijd het Westfalenstadion. Lees hier de voorspelling Italië - Albanië

Voorspelling Turkije - Georgië: kan de enige debutant voor een verrassing zorgen?

Lang leek het EK 2024 het eerste Europees kampioenschap te worden zonder debutant. Tot Georgië in de finale van de play-offs voor een daverende verrassing zorgde door Griekenland te verslaan. En dat nadat de Georgiërs in de reguliere kwalificatiereeks alleen twee keer van Cyprus hadden gewonnen. Mogen we iets verwachten van Georgië in hun eerste EK-wedstrijd ooit?

Turkije - Georgië
Poule F EK 2024
18 juni 2024, 18.00 uur
Signal Iduna Park, Dortmund

Hoewel natuurlijk erg verrassend kwam de kwalificatie van Georgië voor het EK ook weer niet helemaal uit de lucht vallen. In de kwalificatiereeks voor het vorige EK haalden de Georgiërs ook al de finale van de play-offs. Toen was Noord-Macedonië, later tegenstander van Oranje op het EK 2020, met 1-0 te sterk. Maar het bereiken van de play-offs is in deze tijd een stuk makkelijker dan voorheen. De UEFA wil dat de Nations League meer waarde krijgt en heeft het jongste toernooi daarom gekoppeld aan de play-offs voor EK-kwalificatie. Zo zijn de prestaties in die Nations League bepalend voor een plek in de play-offs, en niet zozeer de resultaten in de kwalificatiereeks zelf.

In de praktijk betekende het dat Georgië al voor de start van de kwalificatiereeks voor het EK 2024 wist dat het aan de herkansingen deel zou mogen nemen. Als een van de twaalf groepswinnaars had de ploeg van Willy Sagnol in alle gevallen recht op de play-offs, zelfs als het laatste zou eindigen in de kwalificatiepoule. Of, zoals daadwerkelijk gebeurde, dus met enkel twee overwinningen op Cyprus als vierde. Na een 2-0 overwinning op Luxemburg was Griekenland in de finale de absolute favoriet voor een plek op het EK, maar toen het na 120 minuten nog 0-0 stond in Tbilisi kwamen de Georgiërs als beste uit de penaltyserie. De Grieken vol verbijstering achterlatend.

Voorspelling TOTO

En dus debuteert Georgië in Duitsland op een groot voetbaltoernooi. Turkije is in Dortmund de eerste tegenstander. Op basis van de kwalificaties vinden we het moeilijk te geloven dat Georgië een kans maakt tegen de Turken. Waar de Georgiërs er niet veel van bakten won Turkije zijn groep, met daarin ook onder andere Kroatië. Wij voorspellen een zege voor de ploeg van Vincenzo Montella.

Deze voorspelling wordt daags voor de aftrap van Turkije tegen Georgië aangevuld.

Waar kun je Turkije-Georgië zien op tv?

Alle wedstrijden van het EK 2024 zijn te zien bij de NOS. De wedstrijd in Groep F tussen Turkije en Georgië begint dinsdagavond 18 juni om 18.00 uur.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.
Foto: Pro Shots

ZET IN & WIN!

HOE WERKT TOTO SPORT?