Voorspelling Zwitserland - Italië: 3x je inleg als ook deze achtste finale weer uitdraait op een verlenging

Het Olympiastadion in Berlijn. Lees hier onze voorspelling van Nederland - Turkije.

Er was een ware Houdini-act voor nodig, maar regerend Europees kampioen Italië plaatste zich alsnog rechtstreeks voor de achtste finales van het EK 2024. De Azzurri spelen in Berlijn tegen Zwitserland, dat in de slotseconden van de laatste poulewedstrijd juist groepswinst door de vingers zag glippen. Gelet op de prestaties op de vorige toernooien verwachten we zaterdagavond een close call in Berlijn!

Zwitserland - Italië
Achtste finale EK 2024
29 juni 2024, 18.00 uur
Olympiastadion, Berlijn

WEDTIP
Een gelijkspel > 3.70

Lang leek het er in het laatste groepsduel van Italië met Kroatië op dat de kampioen van drie jaar geleden in de wachtkamer moest plaatsnemen. Na de moeizame overwinning op Albanië en de nederlaag tegen Spanje hadden de Italianen genoeg aan een gelijkspel om zich te verzekeren van de tweede plaats, ervan uitgaande dat de Albanezen niet van groepswinnaar Spanje zouden winnen. Na de vroege achterstand van Albanië was zoveel duidelijk: met een punt tegen Kroatië was een plek in de achtste finales een feit.

Tien minuten na rust ging het mis voor de Italianen. Nadat Gianluigi Donnarumma eerst nog een penalty van Luka Modric had gestopt kon de doelman na opnieuw een geweldige redding niet voorkomen dat de rebound pardoes voor de voeten van de Kroatische sterspeler viel. 1-0 voor Kroatië en bij die stand zou het Balkanland tweede worden, en Italië derde. Met drie punten en een doelsaldo van -1 zou het nog maar de vraag zijn of de regerend Europees kampioen zich met de hakken over de sloot bij de laatste zestien kon voegen.

Die vraag bleef bijna driekwartier overeind. Kroatië hield stand tot de 98e minuut. Maar een halve minuut voor het verstrijken van de blessuretijd, toen niemand meer in een wonder geloofde, sloeg Italië alsnog keihard toe. Invaller Mattia Zaccagni werd op links vrij gespeeld en krulde fenomenaal langs de Kroatische doelman Dominik Livakovic. De linksbuiten van Lazio Roma maakte niet alleen zijn eerste doelpunt in het blauw van Italië, maar waarschijnlijk ook meteen zijn belangrijkste treffer ooit.

Bewezen toernooiploeg

En zo overleefden de Italianen op miraculeuze wijze de poule des doods. Tegen Albanië beleefde de ploeg van Luciano Spalletti een horrorstart van het toernooi nadat de bal al na 23 seconden achter Donnarumma lag. Italië herstelde zonder indruk te maken de schade, en werd in de tweede wedstrijd vervolgens weggeblazen door een ontketend Spanje. Dat het bij 1-0 bleef voor de Spanjaarden, nota bene door een eigen doelpunt van Riccardo Calafiori, was een wonder. En ook tegen Kroatië maakten de Italianen geen moment een grootse indruk. Het zal Spalletti en zijn spelers voorlopig een worst wezen. Als bewezen toernooiploeg is Italië gewoon van de partij in de knock-outfase en als geen ander weet de Europees kampioen van 2021 dat vanaf hier alles mogelijk is.

Eerste horde in die knock-outfase is dus Zwitserland, dat Duitsland bijna aftroefde in een rechtstreeks duel om de groepswinst. De Zwitsers konden na de overwinning op Hongarije en het gelijke spel tegen Schotland bij een overwinning de eerste plaats overnemen van de Duitsers, en daar waren ze hard naar op weg. Na een klein halfuur spelen zorgde Dan Ndoye voor de verdiende 1-0. In het resterende uur hield Zwitserland stand. Maar waar Italië juist kon vieren in blessuretijd was die toegevoegde tijd de ploeg van Murat Yakin niet gunstig gezind. Niclas Füllkrug maakte gelijk en verwees Zwitserland met zijn goal naar de tweede plaats.

Voorspelling TOTO

De Zwitsers lieten in de afgelopen weken een betere indruk achter dan de regerend kampioen. Op basis van naam en verleden zijn de Italianen favoriet, maar op basis van de groepswedstrijden geven we Zwitserland de betere papieren. Maar er is iets anders waar we naar moeten kijken voor deze wedstrijd. De Zwitsers speelden op de laatste twee EK's drie knock-outwedstrijden die alle drie gelijk eindigden. Italië speelde er zes waarvan er vier minstens naar verlenging gingen. Deze wedstrijd heeft een drietje all over zich.

WEDTIP
Een gelijkspel > 3.00

Waar kun je Zwitserland - Italië zien op tv?

Alle wedstrijden van het EK 2024 zijn te zien bij de NOS. De wedstrijd in de achtste finales tussen Zwitserland en Italië begint zaterdagavond 29 juni om 18.00 uur.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.