TOTO KNVB Beker loting

De TOTO KNVB Beker is een toernooi voor heel Nederland, waar clubs van verschillende niveaus en divisies aan meedoen. Het gaat hier dan om clubs uit de Eredivisie, Eerste Divisie, Tweede Divisie en de top van amateurclubs. De amateurploegen – waar er nogal wat van zijn – kunnen echter niet allemaal deelnemen, dus die strijden zelf nog tegen elkaar voor een ticket. Aan de hand van de resultaten dient er vervolgens een poule samengesteld te worden en dat gaat op basis van een volledige loting. De volledige loting wordt via het internet uitgezonden en georganiseerd door de KNVB.

ZET IN & WIN!

Deelnemers aan het TOTO KNVB Bekertoernooi

Aan de TOTO KNVB Beker doen behoorlijk wat ploegen mee, wat komt doordat er clubs uit allerlei divisies meedoen. Gezien er natuurlijk niet zoveel plek is voor zoveel clubs in het daadwerkelijke toernooi, zullen de amateurploegen het via play-offs oftewel kwalificatieduels met elkaar uitvechten. De profclubs hebben een beschermde status, mede vanwege Europees voetbal, en stromen pas later in.

Loting eerste ronde

De eerste ronde met wedstrijden wordt gespeeld door ploegen die uitkomen op amateurniveau, die via een loting aan elkaar gekoppeld worden. Er zijn dan 24 halve finalisten uit de districtsbeker die tegenover 30 teams uit de Derde Divisie worden geplaatst. Althans, er wordt een loting op losgelaten, waarbij twaalf ploegen zes wedstrijden spelen. De resterende ploegen zijn vrijgeloot en stromen gelijk door naar de tweede ronde.

Loting tweede ronde

In de tweede ronde zijn er 26 vrijgelote ploegen, plus de winnaars uit de eerste kwalificatie én hier komen ook de teams uit de Tweede Divisie aan te pas, die in de tweede ronde na een loting tegen elkaar zullen spelen.

Loting derde ronde

De derde ronde is in feite pas de eerste echte ronde van de TOTO KNVB Beker, waarbij de winnaars uit de tweede kwalificatie, de periodekampioenen uit de Tweede Divisie én Ere- en Eerste Divisieclubs tegen elkaar zullen strijden. Via een nieuwe loting worden de ploegen tegenover elkaar gezet.

De winnaars van de wedstrijden in deze ronde zullen tegen elkaar uitkomen in de tweede bekerronde en zo vallen er gaandeweg steeds meer ploegen af. Gezien de TOTO KNVB Beker op basis van een knock-outsysteem werkt, is het elke wedstrijd alles of niets, zeker in de latere rondes.

Structuur van het bekertoernooi

Zodra het toernooi eenmaal echt begint, zijn er in totaal 64 ploegen die het met elkaar uit zullen vechten. Gezien het een knock-outsysteem betreft, zullen er na de eerste ronde in het toernooi 32 afvallen. De overgebleven 32 ploegen gaan door naar de tweede ronde.

Na de tweede ronde blijven er nog 16 clubs over voor de achtste finale. En dit blijft zich opsplitsen. Zo spelen er in de kwartfinale nog acht clubs tegen elkaar en in de halve finales zijn het vier ploegen. Logischerwijs wordt de finale zelf door de laatste twee overgebleven ploegen gespeeld.

Enorme variatie aan deelnemers

Voor de ploegen in het betaalde voetbal is het relatief gemakkelijk om ver te komen. Dit komt door hun beschermde status in de beginfase, waardoor de topclubs niet tot play-offs veroordeeld zijn. Dit maakt dat ploegen als AZ, Sparta Rotterdam, Vitesse, Ajax, Feyenoord, FC Twente, FC Groningen, SC Cambuur en FC Utrecht direct meespelen in het hoofdtoernooi.

Voor de ploegen uit de lagere divisies is het een grotere uitdaging. Hier komen de wat minder grote clubs in terug, zoals ADO Den Haag, PEC Zwolle, Roda JC, NAC Breda, Almere City, wat de ploegen uit de lagere divisies zijn. Daar stopt het niet, zo heb je ook nog de ploegen die in de Tweede Divisie/amateurniveau uitkomen.

Om er een paar te noemen: HSV Hoek, Kozakken Boys, FC Den Bosch, VV Dongen en Blauw Geel ’38. Doordat de variatie zo enorm is, zijn het altijd leuke wedstrijden om te kijken. Het is altijd een verrassing hoe het uitpakt en meer dan eens komt het voor dat een underdog verder komt dan verwacht.

Het mag geen verrassing zijn dat de topploegen uiteindelijk het vaakst winnen, maar desalniettemin zien we zo nu en dan leuke uitslagen. Zo won PEC Zwolle bijvoorbeeld verrassend in 2014. Een jaar later stonden ze weer in de finale, maar die verloren ze van FC Groningen.

Als we terugkijken op de afgelopen 20 tot 30 jaar, zijn het voornamelijk teams uit de Eredivisie die de TOTO KNVB Beker winnen. Als we verder terugkijken, is er meer variatie te bespeuren. Dit heeft te maken met een wat andere opzet van het toernooi en het komt tevens doordat topclubs van nu begin vorige eeuw nog niet zo groot waren als tegenwoordig.

Veelgestelde vragen

Hoe laat is de loting van de TOTO KNVB Beker?

De loting voor de TOTO KNVB Beker vindt vanzelfsprekend plaats voordat het toernooi van start gaat. Jaarlijks varieert het echter een beetje qua datums, maar de loting is veelal in de avond. Op de website van de KNVB kan je de actuele agenda vinden.

Op welke zender kun je de loting TOTO KNVB Beker zien?

De loting voor het bekertoernooi wordt door de KNVB uitgezonden via hun eigen kanaal op YouTube. Dit is open beschikbaar en vrij voor iedereen te volgen.

Is de loting van de TOTO KNVB Beker zelf?

Ja, de loting is van de KNVB zelf. De Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond organiseert dit toernooi.

Wat zijn de uitslagen van de TOTO KNVB Beker?

De uitslagen van de wedstrijden in het toernooi zijn op verschillende manieren beschikbaar. Hier bij TOTO kan je alle details vinden, maar ook via Google en de KNVB-website.