TOTO KNVB Beker winnaars

Het toernooi bestaat officieel sinds 1899 en wordt bijna jaarlijks gespeeld. Er zijn echter momenten waarop het toernooi niet gespeeld werd. Het grootste gat zat tussen 1951 en 1956. In de jaren daarna is het toernooi altijd gespeeld, behalve in 1960. En in 2020 werd het gestaakt vanwege de coronapandemie. We kunnen dus stellen dat de TOTO KNVB Beker één van de oudste bekertoernooien ter wereld is, dat vandaag de dag nog springlevend is. Gezien het toernooi zich niet beperkt tot clubs uit de Eredivisie, maar ook ploegen uit de Eerste, Tweede en Derde divisie toelaat, is er een flinke variatie in niveau en kwaliteit, wat boeiende wedstrijden oplevert.

ZET IN & WIN!

 

Eerste winnaar van het bekertoernooi

Het eerste bekertoernooi werd in 1899 gespeeld en de winnaar hiervan was RAP. Een Amsterdamse voetbalclub die tevens de eerste landskampioen van Nederland was, in 1898. Interessant is dat deze club nog altijd bestaat, maar niet meer als voetbalclub. In 1914 ging RAP samen met Volharding en tegenwoordig heet het VRA, en is het een cricketclub.

Sinds de jaren ’60 zijn het voornamelijk de Eredivisieclubs die in deze competitie wonnen. Denk dan aan Ajax, dat maar liefst twintig keer won, gevolgd door Feyenoord en PSV. Toch zijn er wel een paar opvallende winnaars te noemen. Zo heeft Sparta Rotterdam bijvoorbeeld drie keer de beker mogen ophalen, maar ook PEC Zwolle speelde zich behoorlijk in de kijker in 2014.

In de jaren voor 1960 is een grotere variatie te zien in de winnaars van deze competitie, denk dan aan ploegen als WVV Wageningen, FC Den Haag, Koninklijke HFC, Willem II en HFC Haarlem. Feit is echter dat de bekerwinnaar elke keer weer anders kan zijn door de brede verzameling van ploegen van allerlei niveaus die deelnemen.

Ajax heeft het vaakst gewonnen

In het Nederlandse voetbal zijn er een paar clubs die boven de rest uitsteken en Ajax is er hier natuurlijk één van. Het is dan ook niet zo gek dat de ploeg uit Amsterdam tot de finalisten behoort die het vaakst gewonnen heeft. In de historie speelde Ajax 27 keer de finale en wist het twintig keer te winnen.

De eerste keer dat Ajax de beker veroverde was in 1917. De Rotterdamse club Feyenoord volgt met 18 finales en 13 overwinningen en PSV staat derde met 18 finales en 10 overwinningen. Buiten dat hebben ook FC Twente en FC Utrecht het niet verkeerd gedaan met beide drie keer winst op zeven gespeelde eindwedstrijden.

Speelmomenten en het doel

De TOTO KNVB Beker wordt gespeeld tijdens het actuele seizoen, waaraan het parallel loopt. Dit wil zeggen dat de bekerwedstrijden tussen reguliere competitieduels in seizoenen plaatsvinden. Aangezien dat voor de profclubs soms wat onhandig uitkomt, komt het meer dan eens voor dat ze tweede elftallen opstellen, omdat de Europese of Eredivisie belangen groter zijn.

Dit is voor amateurclubs weer interessant, want die maken beter kans tegen een tweede elftal dan het eerste. Als er immers tegen de beste ploeg van een profclub gespeeld moet worden, is het verschil in niveau veelal erg fors. Zodra de eindstrijd dichterbij komt en de finale op het programma staat, neemt het belang toe. In dat soort wedstrijden worden wel de eerste elftallen opgesteld.

Het doel van de TOTO KNVB Beker is dubbelzinnig. Enerzijds is het de landelijke beker, waarbij de deelnemers zich niet beperken tot enkel de Eredivisie clubs. Ook amateurclubs kunnen meedoen, wat voor de meeste amateurclubs hét moment is om te schitteren. Daarnaast kan het de winnende ploeg verder brengen.

De bekerwinnaars plaatsen zich namelijk voor de Johan Cruijff Schaal, wat een aparte wedstrijd is. De winnaar van de TOTO KNVB Beker plaatst zich tevens voor Europees voetbal, dus er zit enig belang bij het bereiken en spelen van bekerfinales. Zo krijgt de winnaar bijvoorbeeld een ticket voor de Europa League play offs.

Interessante details

  • Gezien er in Nederland nogal wat ploegen zijn, kan niet iedereen meedoen aan de TOTO KNVB Beker. Zo dienen amateurclubs eerst twee voorrondes te spelen als zijnde play-offs, waarmee ze een plek in het toernooi kunnen veiligstellen.

  • Het daadwerkelijke toernooi werkt op basis van een knock-outsysteem, waarbij verliezers de strijd moeten verlaten. De twee overgebleven ploegen spelen dan samen de finale.

  • De bekerfinale staat altijd vast qua locatie. Hiervoor wordt het stadion van Feyenoord gebruikt. Dit is een traditie die al sinds 1989 geldt, met uitzondering van 2010. Toen werden er twee finales gespeeld, één in Amsterdam bij Ajax en één in Rotterdam bij Feyenoord.

  • De grootste uitslag van een bekerwedstrijd was 9-2. Willem II won met 9-2 van Groene Ster Heerlerheide. Dit in de finale van 1914.

  • Het snelste doelpunt staat op naam van Romário, die in 1989 na twee minuten scoorde. Hij deed dit voor PSV in een duel met FC Groningen.

Veelgestelde vragen

Tot slot nog veelgestelde vragen over de TOTO KNVB Beker.

Wie heeft de meeste KNVB Beker overwinningen?

In de Nederlandse voetbalgeschiedenis is Ajax de club met de meeste overwinningen, zij zijn de recordkampioen. Op dit moment hebben ze 20 keer de beker gewonnen. Ajax speelde ook de meeste finales: 27 stuks.

Welk jaar won Roda JC de beker?

Als Nederlandse club is Roda JC niet een ploeg die qua Europees voetbal veel te betekenen heeft, op landelijk vlak heeft de ploeg uit Limburg het in dit bekertoernooi echter prima gedaan. Zo heeft Roda JC de bekerfinale vier keer gewonnen uit zes gespeelde wedstrijden.

Hoe vaak heeft PSV de KNVB Beker gewonnen?

Na Ajax en Feyenoord is PSV eveneens een club die vaak in het hoofdtoernooi de winst wist te pakken. Zo kwam PSV 10 keer als winnaar uit de bus over 18 finales.

Wie wint de KNVB Beker 2023?

Dat is de grote vraag. Als we op de statistieken afgaan, is de kans het grootst dat Ajax een finalist wordt, maar er doen uiteraard veel voetbalclubs mee en dit kan altijd een verrassing opleveren. Feyenoord speelt echter ook een uitstekend seizoen en hetzelfde geldt voor PSV. Het kan alle kanten op, maar als we een gok moeten nemen, zetten wij in op Ajax of Feyenoord voor winnaar van de bekerfinale.