Grand Prix van China: sprintrace op onbekend terrein

Formule 1 Grand Prix China

Grand Prix van China: sprintrace op onbekend terrein

De lijst met grands prix waar Max Verstappen aan deel heeft genomen maar nog niet wist te winnen is niet heel lang meer. De GP van China is er zo een, en dit weekend kan onze landgenoot ook deze race van zijn lijstje afstrepen.

Grand Prix van China
19 - 21 april 2024
Shanghai International Circuit
1e vrije training: 19 april 05.30 uur
Sprint Shootout: 19 april 09.30 uur
Sprintrace: 20 april 05.30 uur
Kwalificatie:20 april 09.00 uur
Race: 21 april 09.00 uur

Bekijk de Formule 1 wedstrijdkalender 2024

Quoteringen TOTO voor de race
Winst Max Verstappen > 1.19
Winst Sergio Perez > 10.00
Winst Charles Leclerc > 13.50

ZET IN & WIN!

 

Verstappen herstelde twee weken geleden de orde. Heel even heerste door zijn zeldzame uitvalbeurt in Australië in het paddock bij de andere teams de hoop dat de Nederlander misschien toch niet zo dominant was als het vorige seizoen. Met in het achterhoofd ook alle interne strubbelingen bij Red Bull Racing. Maar in in Japan was Verstappen op zijn geliefde Suzuka weer heer en meester. De regerend wereldkampioen bleef ongeslagen in de kwalificaties (vierde pole op rij), won met grote voorsprong de wedstrijd en reed ook de snelste raceronde. Voor wie nog twijfelde: ook dit jaar is Verstappen met afstand de beste.

Het circuit

Dat Verstappen nog nooit wist te winnen in China ligt niet per se aan hem, of het Shanghai International Circuit zelf. De afgelopen jaren ontbrak de race vanwege de coronapandemie op de kalender. In 2019 werd de wedstrijd voor het laatst gehouden, in de tijd dat het nog bijzonder was dat Verstappen een race wist te winnen. Vijf jaar later is er veel veranderd. Met drie titels op zak keert de Nederlander terug in Shanghai en gaat hij dus proberen in zijn zesde deelname de GP van China op zijn naam te schrijven. In 2004 werd de Chinese grand prix voor het eerst georganiseerd. Het Shanghai International Circuit werd speciaal voor deze race aangelegd en heeft een unieke lay-out, waarbij vooral de bochtencombinatie na start/finish en het enorme rechte stuk van ruim een kilometer opvallen. Een rondje is bijna 5,5 km lang en telt zestien bochten; Michael Schumacher is sinds 2004 in het bezit van de snelste rondetijd.

Verandering op kalender

Na de afwezigheid van vijf jaar voelt de terugkeer in China voor de coureurs alsof ze op een nieuw circuit gaan racen. Ook Verstappen erkende dat het een stap in 'het grote onbekende' wordt. En dan is het ook nog een sprintweekend. Dat betekent dat er weer maar ruimte is voor één vrije training op vrijdagochtend. Wat dat betreft is er niets veranderd ten opzichte van vorig jaar. Wat wél is veranderd is dat na de vrije training niet al de kwalificatie voor de race wordt verreden, maar de sprint shootout, de kwalificatie voor de sprintrace. En: er is géén parc-fermé meer na de sessies op vrijdag. Tot grote vreugde van coureurs en teams, die zo tot na de sprintrace nog aanpassingen kunnen doorvoeren aan de auto's.

Voorspelling TOTO

De eerste sprintrace van het seizoen op een circuit dat als nieuw aanvoelt. Het zal zoeken zijn voor de coureurs en de vraag is hoe lang sommige rijders nodig zullen hebben de baan onder de knie te krijgen. Het belooft wat voor de eerste sessies. Waar we niet aan twijfelen is dat Verstappen dat snel voor elkaar heeft. Concurrentie kan de drievoudig wereldkampioen verwachten uit de hoek van Ferrari, en natuurlijk van teamgenoot Sergio Perez. Ook de Mexicaan herstelde zich in Japan van een minder weekend in Australië en werd voor de derde keer dit jaar tweede achter Verstappen. De verwachting is dat Ferrari in China dicht bij Red Bull moet kunnen komen, maar een nieuwe 1-2 voor Red Bull ligt het meest voor de hand. Gebeurt dat voor de vierde keer dit seizoen, dan pak jij met deze wedoptie drie keer je inleg.

WEDTIP
Verstappen eerste, Perez tweede > 3.00

Speel het hele weekend

Bij TOTO begint de actie al op vrijdag! Inzetten op de Grand Prix van China is niet alleen mogelijk op de race, maar ook op alle sessies. Inclusief de vrije training en de sprint shootout!

Weersverwachting

Een regenrace hebben we nog niet gehad in 2024, en dat lijkt in China vooralsnog zo te blijven. Op vrijdag en zaterdag wordt er wel regen verwacht, maar tijdens de race blijft neerslag volgens verwachting weg.

Waar kun je de GP van China zien op tv?

Uiteraard kun je op Viaplay alle sessies bekijken van de Grand Prix van Japan. De belangrijkste: de hoofdrace. Die begint zondag om 09.00 uur Nederlandse tijd.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.
Foto: ProShots

ZET IN & WIN!