Voorbeschouwing Premier League Darts: ongekend sterk deelnemersveld!

Het publiek in het Alexandra Palace in Londen juicht na een 180 op het PDC WK Darts

Voorbeschouwing Premier League Darts: ongekend sterk deelnemersveld!

In de Motorport Arena in Cardiff begint komende donderdag de twintigste editie van de Premier League Darts. Zestien weken lang nemen acht toppers het in minitoernooitjes tegen elkaar op waarna op 23 mei de grote finale volgt. Vorig jaar prolongeerde Michael van Gerwen zijn titel, kan hij dat kunstje opnieuw flikken?

Premier League Darts
1e ronde
1 februari 20.15 uur
Motorport Arena, Cardiff (Wal)

Het concept van de Premier League is gelijk aan dat van vorig jaar. Iedere avond wordt een mini-toernooi gespeeld vanaf de kwartfinales. De winnaar krijgt vijf punten, de verliezend finalist drie en voor een exit in de halve finale krijgt een speler twee punten. De vier spelers die na de 16e ronde de meeste punten hebben behaald strijden op 23 mei in de O2 Arena in Londen om de eindzege. Dat de verschillen na zoveel ronden nog altijd klein kunnen zijn bleek vorig jaar. Jonny Clayton en Nathan Aspinall eindigden gedeeld vierde met 24 punten en omdat Clayton een legsaldo van -15 had en Aspinall -16 ging The Ferret naar de play-offs.

Met zijn zevende zege vorig jaar werd Van Gerwen alleen recordhouder als het gaat om Premier League-titels. In 2022 evenaarde Mighty Mike het aantal overwinningen van Phil Taylor. De Britse legende won de eerste vier edities van het toernooi en was ook in 2010 en 2012 de sterkste. Een jaar later vond de wisseling van de wacht plaats. Van Gerwen bereikte voor het eerst de finale zou tot en met 2019 ieder jaar de eindstrijd halen. Vijf keer won de Brabander, waaronder die eerste finale van Taylor, twee keer verloor hij. In de twintigjarige historie van het toernooi waren er maar vier finales zonder Van Gerwen of Taylor.

Van Gerwen is uiteraard ook voor de editie van 2024 een topfavoriet. Dat is onze landgenoot bij ieder toernooi waaraan hij deelneemt. Maar zo uitgesproken favoriet als Van Gerwen dat vroeger was is hij niet meer. Daarvoor is de absolute top in het darten te breed geworden. Neem het deelnemersveld van de komende Premier League. Alleen Aspinall speelde nog nooit een WK-finale en nooit eerder stonden er zoveel (oud-)wereldkampioenen aan de oche. Rob Cross, Peter Wright, Gerwyn Price, Michael Smith, Luke Humprhies en natuurlijk Van Gerwen zelf; allemaal wonnen ze het WK al eens.

Voorspelling TOTO

Maar ook in een ijzersterk deelnemersveld kun je gradaties aanbrengen. Wij zien drie favorieten, drie outsiders en voor twee spelers moet het wel echt alles kloppen willen ze het toernooi winnen. Regerend wereldkampioen Humphries, verliezend WK-finalist Luke Littler en Van Gerwen maken de meeste kans. Price, Cross en Smith zijn de outsiders en Wright en Aspinall zullen van heel goeden huize moeten komen willen ze op 23 mei meedoen aan de play-offs. Maar laten we eerst maar eens kijken naar de eerste ronde. Donderdag worden in de Motorport Arena de eerste punten vergeven en voor de niet-topfavorieten liggen er meteen kansen. Van Gerwen, Humphries en Littler zitten alle drie in het onderste gedeelte van het schema. Met name Price zou daar voor eigen publiek wel eens van kunnen profiteren. Wij denken dat de Welshman de finale haalt en die kan de oud-wereldkampioen uiteraard ook winnen!

WEDTIP
Price wint 1e ronde > 5.00

Waar kun je de Premier League zien op tv?

De Premier League volg je iedere donderdag via streamingsdienst ViaPlay. De uitzendingen beginnen om 20.00 uur, rond 20.15 worden de eerste pijlen gegooid.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.
Foto: Pro Shots

ZET IN & WIN!

HOE WERKT TOTO SPORT?