WK Wielrennen 2023: volop kans op eerste Nederlandse wereldkampioen in bijna 40 jaar!

Het WK wielrennen is net als in 2019 in Groot-Brittannië, in Yorkshire was het vier jaar geleden een hele dag slecht weer

WK Wielrennen 2023: volop kans op eerste Nederlandse wereldkampioen in bijna 40 jaar!

Een WK wielrennen amper twee weken na de Tour de France, het kan allemaal vanwege de introductie van het zogenaamde Super WK. In anderhalve week worden van alle disciplines die het wielrennen rijk is de wereldkampioenschappen gehouden, met op de eerste zondag al het absolute klapstuk: de wegwedstrijd bij de mannen. Mét een Nederlandse topfavoriet aan de start!

Wegwedstrijd WK wielrennen
Mannen
6 augustus 2023
Edinburgh - Glasgow, 271,1 km
Starttijd: 10.30 uur Nederlandse tijd
Verwachte aankomst: rond 17.00 uur Nederlandse tijd

BEKIJK ALLE WEDOPTIES

Zeven Nederlanders kroonden zich ooit tot wereldkampioen wielrennen. Theofiel Middelkamp was in 1947 de eerste, Joop Zoetemelk in 1985 voorlopig de laatste. Sindsdien speelde Nederland nog maar mondjesmaat een rol van betekenis op het WK. Steven Rooks werd in 1991 nog tweede, Léon van Bon in 1997 derde en daarna was het voor Nederlands eremetaal wachten op 2021, toen Dylan van Baarle achter Julian Alaphilippe tweede werd. In Glasgow heeft de ploeg van bondscoach Koos Moerenhout een van de grootste favorieten voor het wereldgoud in huis en behoort een opvolger van Zoetemelk zeker tot de mogelijkheden. Het parcours lijkt op het lijf van Mathieu van der Poel geschreven.

Het parcours

Als altijd heeft het parcours van het WK wielrennen de afstand van een klassieker. In de ruim 271 kilometer lange wedstrijd krijgt het peloton behoorlijk wat klimwerk voor de kiezen. In de eerste fase van de koers, als de renners de 128 kilometer van startplaats Edinburgh naar Glasgow afleggen, moet de Crow Road bedwongen worden, een beklimming van bijna 6 kilometer aan 4% gemiddeld. Eenmaal in Glasgow aangekomen volgen nog tien plaatselijke rondes van 14,3 kilometer, met daarin een aantal korte, pittige hellinkjes, waarvan Montrose Street van 200 meter aan 7,7% vermoedelijk de scherprechter van dit WK zal zijn.

Landen met meerdere favorieten

Een parcours dus waar de klassieke renners hun hart voor zullen ophalen. Kijken we naar de verschillende selecties, dan zijn er drie landen die meerdere kanshebbers in huis hebben. België heeft met Remco Evenepoel de titelverdediger in huis en ook alleskunner Wout van Aert staat aan de start. Mocht de wedstrijd uitdraaien op een sprint van een grote groep dan kunnen onze zuiderburen nog de kaart Jasper Philipsen spelen. De Nederlandse ploeg is vergelijkbaar met die van de Belgen. Met Van der Poel en Dylan van Baarle heeft bondscoach Koos Moerenhout de beschikking over twee renners die al eens een monument wonnen en Olav Kooij is de troef bij een eventuele sprint.

Het derde land met meerdere favorieten is Denemarken. Met Mads Pedersen hebben de Denen een oud-wereldkampioen aan de start. Pedersen pakte de titel in 2019 in Yorkshire en is een gevaarlijke klant in veel situaties. Ook Kasper Asgreen is van de partij. Asgreen liet in de derde week van de Tour een uitstekende vorm zien door een etappe te winnen en de dag daarna tweede te worden. Met Soren Kragh Andersen en Magnus Cort hebben de Denen nog twee erkende afmakers aan de start en ook de dit jaar definitief doorgebroken Mattias Skjelmose behoort tot de outsiders.

Andere kapers op de kust

De sterkste ploegen hebben we daarmee gehad, maar er zijn natuurlijk ook andere kapers op de kust. Wat te denken van Tadej Pogacar. In het voorjaar was de Sloveen niet te kloppen; tot zijn val in Luik-Bastenaken-Luik won hij achtereenvolgens de Ronde van Vlaanderen, de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl. Bij die val in Luik-Bastenaken-Luik brak Pogacar zijn pols, wat hem de voorbereiding op de Tour kostte. Pogacar moest in Frankrijk zijn meerdere erkennen in Vingegaard, maar dat was vooral ook de kracht van de Deen. Pogacar heeft in Glasgow als nadeel dat de Sloveense ploeg bepaald niet op zijn sterkst is. Primoz Roglic en Matej Mohoric zijn bijvoorbeeld niet van de partij.

De Fransen komen met de wereldkampioen van 2020 en 2021 Julian Alaphilippe en de winnaar van Gent-Wevelgem Christophe Laporte naar Glasgow. Alaphilippe reed een teleurstellende Tour en lijkt niet de benen te hebben voor een derde wereldtitel, Laporte, weliswaar de nummer twee van het WK van 2022, is niet meer dan een outsider. Dat geldt ook voor de Pool Michal Kwiatkowski (wereldkampioen in 2014), de Ier Ben Healy (revelatie van de afgelopen Giro) de Italiaan Alberto Bettiol (al eens winnaar van de Ronde van Vlaanderen) en de Australiër Michael Matthews (één keer zilver, twee keer brons op het WK).

Voorspelling TOTO

De plaatselijke ronde in Glasgow is grotendeels vergelijkbaar met het parcours dat in 2018 op het EK gereden werd. Toen won Matteo Trentin voor een jonge Van der Poel, die tijdens dat EK zijn doorbraak als wegrenner beleefde. Het brons ging toen naar Van Aert. Het moet raar lopen willen beide kemphanen zondag niet opnieuw een rol van betekenis gaan spelen in Glasgow. Het parcours leent zich uitstekend voor een nieuw gevecht tussen de aartsrivalen. Veel zal ook afhangen van het weer. Dat er kans op regen is in Schotland mag geen verrassing zijn, zo nat als de laatste keer dat het WK in Groot-Brittannië werd gehouden zal het naar verwachting niet worden. In Yorkshire kwam het in 2019 de hele dag met bakken uit de hemel. Wij verwachten een duel tussen Van Aert en Van der Poel en hopen daarbij uiteraard op eindelijk weer eens een gouden medaille voor Nederland!

Quoteringen TOTO

Mathieu van der Poel > 6.00

Remco Evenepoel > 6.50

Wout van Aert > 6.75

Mads Pedersen > 6.25

Tadej Pogacar > 9.75

Bekijk alle wedopties

Waar kun je het WK wielrennen zien op TV

Het WK wielrennen wordt door de NOS, Sporza en Eurosport uitgezonden. Goed nieuws voor de wielerliefhebber: de wegwedstrijd bij de mannen wordt in zijn geheel uitgezonden. De NOS zendt vanaf 10.18 uur uit.