Loting EK 2024

Eind 2023 vond in de Elbphilharmonie in Hamburg de loting voor het EK 2024 plaats. Op 2 december om 18.00 startte de ceremonie en een klein uurtje later wisten Oranje en alle andere deelnemers tegen welke landen ze komende zomer in Duitsland zullen gaan spelen. Het Nederlands Elftal zat bij de loting in Pot 3 en wist daarmee zeker dat het in ieder geval één sterkte tegenstander zou treffen.

Procedure

De 21 landen die al zeker waren van het komende Europees kampioenschap - gastland Duitsland en de landen die zich via de EK-kwalificatie hebben geplaatst - werden voor de loting ingedeeld in vier potten van zes landen. De laatste drie plekken waren gereserveerd voor de winnaars van de play-offs. Daaraan deden in maart 2024 de twaalf landen mee die het best presteerden in de Nations League en zich niet rechtstreeks via de kwalificatie wisten te plaatsen. Voor de potindeling bij de EK loting keek de UEFA alleen naar resultaten van de afgelopen EK-kwalificatie. Duitsland en de vijf beste groepswinnaars vormden Pot 1, de andere vijf nummers één en de beste nummer twee Pot 2. De andere runners-up werden verdeeld over Pot 3 en Pot 4 en in die laatste pot vonden we ook de winnaars van de herkansing. Nederland werd in de EK-kwalificatie in een groep met Frankrijk, Ierland, Griekenland en Gibraltar tweede en de achttien punten die Oranje vergaarde bleek uiteindelijk goed voor een plek in Pot 3.

Potindeling

Pot 1

Pot 2

Pot 3

Pot 4

Duitsland

Hongarije

Schotland

Servië

Portugal

Turkije

Slovenië

Kroatië

Frankrijk

Denemarken

Slowakije

Zwitserland

Spanje

Albanië

Tsjechië

Winnaar play off 1

België

Roemenië

Nederland

Winnaar play off 2

Engeland

Oostenrijk

Italië

Winnaar play off 3

De loting

Oranje werd bij de loting ingedeeld in Groep D. Daarin treft Nederland net als in de kwalificatiereeks opnieuw Frankrijk en uit Pot 2 kwam Oostenrijk uit de koker. De derde tegenstander van het Nederlands Elftal was nog niet bekend; die moest uit de play-offs komen. In maart 2024 won Polen die play-offs en plaatste zich daardoor voor Groep D van het EK 2024.

Groep B werd bij de loting de poule des doods. Europees kampioen Italië, dat zich met de nodige moeite voor het EK 2024 had geplaatst, treft daarin Spanje, Kroatië en Albanië. België had niet te klagen bij de loting. Een groep met Roemenië, Slowakije en Oekraïne mag voor onze zuiderburen geen problemen opleveren.

De groepen voor het EK van 2024:

  • Groep A: Duitsland, Schotland, Hongarije, Zwitserland

  • Groep B: Spanje, Kroatië, Italië, Albanië

  • Groep C: Engeland, Slovenië, Denemarken, Servië

  • Groep D: Nederland, Frankrijk, Oostenrijk, Polen

  • Groep E: België, Slowakije, Roemenië, Oekraïne

  • Groep F: Portugal, Turkije, Tsjechië, Georgië

Het speelschema

Het speelschema voor het EK 2024 is na de loting helemaal in te vullen. De openingswedstrijd op 14 juni in München wordt gespeeld door gastland Duitsland en Schotland, precies een maand later wordt op 14 juli de finale in Berlijn gespeeld. In de tussentijd worden in de tien verschillende speelsteden in totaal nog 49 wedstrijden afgewerkt. Het speelschema kun je hier op je gemak lezen.

EK kwalificatie

De EK kwalificatie vond plaats van maart 2023 tot en met november 2023. Alle bij de UEFA aangesloten landen - min gastland Duitsland en het van deelname uitgesloten Rusland - streden om 20 rechtstreekse tickets naar het EK 2024. De deelnemende landen werden ingedeeld in tien groepen, waarvan de eerste twee zich kwalificeerden voor het toernooi. Op basis van de ranglijst van de Nations League van 2022/2023 kregen twaalf landen een herkansing via de play-offs. Hieronder een overzicht van de EK kwalificatie per poule.

Groep A

In Groep A ging de groepswinst naar Spanje. De Spanjaarden verloren op de tweede speeldag verrassend van Schotland, maar dat bleek het enige puntenverlies. De Schotten verzekerden zich van de tweede plaats door Noorwegen achter zich te houden. Voor de Noren is de hoop op deelname aan het EK 2024 vervlogen, voor nummer vier Georgië wacht in maart een tweede kans. Cyprus werd puntloos laatste.

Groep B

Frankrijk domineerde in Groep B en won alle acht de wedstrijden. Achter de ongenaakbare Fransen was Nederland het zich aan zijn stand verplicht tweede te worden en dat lukte ook. Oranje liep door deelname aan de Final Four van de Nations League lang achter de feiten aan maar won twee keer van Griekenland, Ierland en Gibraltar en gaat voor de elfde keer in de historie naar het EK. Griekenland speelt in maart de play-offs, Ierland en Gibraltar sneuvelden in de kwalificatie.

Groep C

Achter Engeland, dat zich eenvoudig voor het Europees kampioenschap plaatste, werd regerend Europees kampioen Italië met de hakken over de sloot tweede. In een rechtstreeks duel om kwalificatie hielden de Italianen Oekraïne door een 0-0 gelijkspel maar net achter zich. Voor de Oekraïners wacht in maart een de herkansingen. Noord-Macedonië, in 2020 nog van de partij, en Malta werden uitgeschakeld.

Groep D

Turkije werd verrassend groepswinnaar in Groep D. De Turken hielden Kroatië achter zich. De nummer drie van het afgelopen WK kende een moeizame kwalificatie en plaatste zich pas op de laatste speeldag voor het EK. Wales greep daardoor naast kwalificatie en is ook uitgespeeld. Ook Armenië en Letland zijn uitgeschakeld.

Groep E

In Groep E waren Tsjechië en Polen de grote favoriet, maar moesten beide hun meerdere erkennen in Albanië. De Albanezen gaan zo voor de tweede keer in de historie naar het EK. Tsjechië werd tweede, Polen werd het kind van de rekening en gaat in maart proberen alsnog een EK-ticket te bemachtigen. Moldavië had tot op de laatste speeldag verrassend genoeg nog uitzicht op een enorme stunt, maar is net als de Faeröer Eilanden uitgeschakeld.

Groep F

België kende een zorgeloze EK kwalificatie en gaat als groepswinnaar naar het EK. Achter de Belgen greep Oostenrijk het tweede ticket. Voor Zweden liep de kwalificatiereeks uit op een teleurstelling en ook Azerbeidzjan is uitgeschakeld. Estland behaalde één punt en werd laatste, maar mag vanwege de klassering in de Nations League door naar de herkansingen.

Groep G

Een unicum voor Servië, dat tweede werd in Groep G en zich zo voor het eerst plaatste voor een EK voetbal. Hongarije trok de goede resultaten van de afgelopen jaren door en werd groepswinnaar. Voor Montenegro, Litouwen en Bulgarije viel het doek.

Groep H

Groep H was tot op het laatst spannend. Vier ploegen bleven binnen vier punten van elkaar, Denemarken en Slovenië plaatsten zich uiteindelijk rechtstreeks voor het EK. Het verrassende Kazachstan en Finland krijgen in maart een tweede kans, voor Noord-Ierland en San Marino zit de kwalificatiereeks erop.

Groep I

Zwitserland deed zijn status in Groep I eer aan en plaatste zich zonder noemenswaardige problemen voor het EK. Roemenië hield Israël achter zich en verzekerde zich daarmee van het tweede ticket. Voor de Israëliërs is de hoop op een eerste EK-deelname nog niet vervlogen; zij krijgen in maart een laatste strohalm. Kosovo, Wit-Rusland en Andorra zijn klaar.

Groep J

Portugal plaatste zich - na gastland Duitsland - als eerste voor het EK 2024. De Portugezen waren oppermachtig in Groep J. Tien overwinningen leverden een doelsaldo van maar liefst +34 op. Slowakije werd best of the rest en gaat ook naar het EK. Het verrassend sterke Luxemburg greep maar net naast een rechtstreeks ticket en stroomt door naar de herkansingen. Dat geldt ook voor IJsland en Bosnië-Herzegovina, Liechtenstein is uitgeschakeld.

Home -> Voetbal -> EK 2024 -> Loting