EK topscorers aller tijden

Het Europees kampioenschap voetbal, ofwel het EK, is een podium waar landen hun krachten meten en waar legendes worden geboren. Door de jaren heen hebben enkele legendarische spelers zich weten te onderscheiden als EK-topscorers. Van de genieën zoals Michel Platini tot de moderne legendes zoals Cristiano Ronaldo, elk EK heeft zijn eigen verhaal geschreven, met bijzondere momenten die ons collectieve geheugen gegrift staan. In dit artikel zetten we de grootste EK-topscorers op een rij en gaan we dieper in op welke rol deze spelers op het Europees Kampioenschap voetbal hebben ingenomen.

Hieronder de lijst met topscorers EK aller tijden.

Naam

Land

Doelpunten

Cristiano Ronaldo

Portugal

14

Michel Platini

Frankrijk

9

Alan Shearer

Engeland

7

Antoine Griezmann

Frankrijk

7

Ruud van Nistelrooij

Nederland

6

Patrick Kluivert

Nederland

6

Wayne Rooney

Engeland

6

Romelu Lukaku

België

6

Álvaro Morata

Spanje

6

Thierry Henry

Frankrijk

6

Zlatan Ibrahimović

Zweden

6

Nuno Gomes

Portugal

6

Fernando Torres

Spanje

5

Mario Gómez

Duitsland

5

Zinedine Zidane

Frankrijk

5

Jürgen Klinsmann

(West)-Duitsland

5

Robert Lewandowski

Polen

5

Milan Baroš

Tsjechië

5

Marco van Basten

Nederland

5

Patrik Schick

Tsjechië

5

Savo Milošević

Joegoslavië

5

Cristiano Ronaldo: het Portugese fenomeen van EK topscorers

Met een recordaantal van 14 doelpunten is Cristiano Ronaldo een naam die onlosmakelijk verbonden is met EK-doelpunten. De Portugese voetballer, geboren op 5 februari 1985, heeft een blijvende stempel gedrukt op de geschiedenis van het EK.

Ronaldo begon zijn EK-reis in 2004, toen Portugal het voetbaltoernooi organiseerde. Zijn eerste doelpunt op het EK was er één om nooit te vergeten, en het zette de toon voor wat zou uitgroeien tot een buitengewone carrière op het internationale podium. In 2008 was Ronaldo weer van de partij en voegde toen enkele doelpunten toe aan zijn EK-totaal, maar het was in 2012 dat hij pas echt schitterde. Hij scoorde driemaal en leidde Portugal naar de halve finales.

Het EK 2016 was een kroon op zijn carrière. Ondanks een vroegtijdige blessure in de finale tegen Frankrijk, was Ronaldo de drijvende kracht achter het Portugese succes, dat resulteerde in de allereerste EK-titel voor zijn land. Ronaldo's vermogen om te presteren op het hoogste niveau, gecombineerd met zijn indrukwekkende fysieke fitheid en doelgerichtheid, maken hem een van de grootste EK-topscorers in de geschiedenis van het kampioenschap.

Michel Platini: de Franse legende

In de geschiedenis van het EK voetbal staat de naam Michel Platini hoog bovenaan de lijst van topscorers aller tijden. De Franse voetballegende, geboren op 21 juni 1955, domineerde het EK-toneel in 1984 en liet een onuitwisbare indruk achter. Zijn intelligentie, visie op het spel en dodelijke precisie voor het doel maakten hem een iconisch figuur.
Als aanvoerder van het Franse nationale team en het creatieve brein van het middenveld, leidde Platini zijn team naar de titel en vestigde hij een record aantal doelpunten dat tot op de dag van vandaag standhoudt: negen goals in slechts vijf wedstrijden.

Het hoogtepunt van Platini's prestaties kwam in de groepswedstrijd tegen Joegoslavië, waar hij een hattrick scoorde. Frankrijk ging door naar de finale tegen Spanje, waar Platini opnieuw schitterde door het enige doelpunt van de wedstrijd te scoren. Dit resulteerde in de allereerste EK-titel voor Frankrijk.

Antoine Griezmann: de nieuwe generatie van EK topscorers

In de recentere geschiedenis van het EK heeft Antoine Griezmann zijn stempel gedrukt als één van de hoogste EK-topscorers. Geboren op 21 maart 1991, vertegenwoordigt Griezmann de nieuwe generatie Franse voetballers die de erfenis van legendes als Platini voortzetten.

Het EK 2016 in Frankrijk was de plek waar Griezmann in de schijnwerpers trad. Met zes doelpunten werd hij de topscorer van het toernooi, ondanks de teleurstelling van de verloren finale tegen Portugal. Zijn snelle stijl, scherpe bewegingen en koele afwerking maakten van Griezmann een nachtmerrie voor elke verdediging.

Griezmanns vermogen om op het grote podium te presteren bleef niet beperkt tot 2016. In de daaropvolgende edities van het EK bleef hij zijn stempel drukken met zijn doelpunten en creatieve bijdragen. Als een speler die zijn carrière nog aan het opbouwen is, belooft Griezmann een boeiend figuur te blijven in de toekomst van het EK voetbal.

Alan Shearer: de Engelse EK topscorer

Alan Shearer is een legende in het Engelse voetbal en een van de meest gevreesde spitsen van zijn tijd. Het EK 1996, gehouden in Engeland, was het podium waarop Shearer zijn kwaliteiten als doelpuntenmaker liet zien. Als aanvoerder van het Engelse team leidde hij zijn team naar de halve finales en vestigde hij een record door in totaal vijf goals te scoren.

Shearer's impact ging echter verder dan het scorebord. Zijn leiderschap en vastberadenheid op het veld maakten hem een inspirerende aanvoerder voor zijn teamgenoten en fans. Hoewel het EK 1996 niet resulteerde in de ultieme triomf voor Engeland, blijft Shearer een van de grootste doelpuntenmakers in de geschiedenis van het EK.

Zlatan Ibrahimović: de Zweedse meester

Geboren op 3 oktober 1981, is Zlatan Ibrahimović een voetballer die bekend staat om zijn flair, technische vaardigheid en buitengewone doelpunten. Hoewel Zweden niet altijd ver kwam in het EK, heeft Ibrahimović zijn stempel gedrukt als een van de meest charismatische spelers in de geschiedenis van het toernooi.

Het EK 2004 was het toernooi waarop Ibrahimović zijn naam in de geschiedenisboeken schreef. Met zijn lengte, behendigheid en verwoestende schoten wist hij vier goals te scoren, waaronder een indrukwekkende volley tegen Italië. Zijn vermogen om het onverwachte te doen, maakt hem een echte publieksfavoriet.

Ruud van Nistelrooy: de snelle spits van eigen bodem

Ruud van Nistelrooy, was een verwoestende spits die bekend stond om zijn neus voor doelpunten en koele afwerking. Van Nistelrooy nam deel aan het EK 2004 en 2008 en droeg bij aan het offensieve potentieel van het team. Zijn efficiëntie voor het doel en zijn vermogen om op cruciale momenten te scoren, maakten hem tot een van de meest gevreesde aanvallers van zijn tijd. Hij was een prominente speler voor het Nederlandse nationale team gedurende zijn carrière, waaronder zijn deelname aan EK-toernooien. Met acht wedstrijden waarin hij zes goals heeft gemaakt, behoort hij ook op deze lijst van topscorers EK.

Patrick Kluivert: de doeltreffende aanvalsleider

Patrick Kluivert, is een van de meest bekende spitsen van zijn generatie. Hij heeft een indrukwekkende carrière gehad, zowel op clubniveau en als één van de bekendste Nederlandse EK topscorers.

Kluivert's glansprestatie kwam tijdens het EK 2000, dat gehouden werd in Nederland en België. Als de aanvalsleider toonde Kluivert zijn doelpunteninstinct en droeg hij bij het succes van het team. Hij eindigde als topscorer van het toernooi met vijf doelpunten, een prestatie die mede bijdroeg aan het bereiken van de halve finale.

In de kwartfinale van het EK 2000 tegen Joegoslavië, scoorde Kluivert tweemaal en hielp hij zijn team met 6-1 te winnen. Hoewel Nederland uiteindelijk de halve finale tegen Italië verloor, blijft Kluiverts prestatie als topscorer van het toernooi een onvergetelijk hoofdstuk in onze voetbalgeschiedenis.

Speel mee met TOTO - Trotse Partner van het Nederlands Elftal

Of je nu naar Duitsland afreist om een wedstrijd (of meer) te bezoeken of thuisblijft: met TOTO wordt het EK extra spannend! Inzetten kan op alle wedstrijden! Vooraf, met live weddenschappen, en natuurlijk zijn er nog veel meer wedopties beschikbaar.

Wedden op EK 2024

Home -> Voetbal -> EK 2024 -> Topscorers Aller Tijden