Voorspelling Griekenland - Nederland: must-win voor Oranje

De OPAP Arena in Griekenland waar de interland van Oranje tegen de Grieken gespeeld wordt.

Voorspelling Griekenland - Nederland: must-win voor Oranje

Samen met Griekenland strijdt het Nederlands Elftal om plek twee in de poule achter Frankrijk, en die plek betekent rechtstreekse kwalificatie voor het EK van komende zomer in Duitsland. Doordat de Grieken wonnen van Ierland en Oranje verloor van de Fransen, geniet de Europees kampioen van 2004 nu een voorsprong van drie punten op de ploeg van Ronald Koeman. Oftewel, het onderlinge duel is een must-win voor Nederland.

Griekenland - Nederland
EK-kwalificatie
16 oktober, 20.45 uur
Agia Sophia Stadion, Athene (Gri)

Een nederlaag met perspectief. Dat gevoel heerste er na afloop van Nederland - Frankrijk (1-2). Vooraf was er de vrees dat de vice-wereldkampioen wel eens over Oranje heen zou walsen. Koeman had te maken met een waslijst aan geblesseerden. Tekenend was dat maar liefst drie spelers hun debuut maakten, uitgerekend in zo'n grote wedstrijd. De bondscoach kon eigenlijk niet anders. Toen Nederland al na zeven minuten op achterstand kwam door een goal van Kylian Mbappé, leek zo'n afslachting in de maak. Toch richtte de thuisploeg zich op en kreeg het zelf kansen. Als die er niet ingaan, komt de klasse van Mbappé weer bovendrijven, die met een prachtig schot de 0-2 maakte. Uitblinker en debutant Quilindschy Hartman produceerde de aansluitingstreffer. Oranje ging naarstig op zoek naar de gelijkmaker, maar die viel niet meer. Niet afgeslacht, wel verloren.

Door die nederlaag komt er een enorme druk te staan op het duel met Griekenland. Nederland moet winnen om evenals de Grieken op twaalf punten te komen. In dat geval zou een beter onderling resultaat (Oranje won de thuiswedstrijd met 3-0) de doorslag geven. Aangezien Griekenland nog tegen Frankrijk moet spelen, is het zeker niet ondenkbaar dat het Nederlands Elftal meer punten behaald. Klinkt allemaal eenvoudig. Maar het team van bondscoach Gustavo Poyet mag zeker niet onderschat worden. Helemaal nu het dichtbij een eindtoernooi is. Dat laatste keer dat we Griekenland terugzagen op een EK of WK was in 2014. Het is niet zo dat het Griekse Elftal bulkt van de kwaliteit. Toch kent het met Kostas Tsimikas (Liverpool), Giorgos Giakoumakis (nu Atlanta United en oud-Eredivisietopscorer bij VVV) en Vangelis Pavlidis (AZ) spelers om rekening mee te houden. Met zulke aanvallers kun je verwachten dat Griekenland sowieso scoort. Maar om het Nederland op een nederlaag kan trakteren? Kijkend naar de relatief makkelijke zege die Oranje vorige maand boekte en het spel wat het liet zien tegen Frankrijk, moeten 'we' wel met drie punten huiswaarts keren.

WEDTIP
Nederland wint en beide teams scoren > 4,25

Waar kun je Griekenland - Nederland zien op tv?

De EK-kwalificatiewedstrijd van Nederland bij Griekenland is maandag te zien op NPO3. De aftrap is om 20.45, vanaf 20.10 uur is de NOS live met de voorbeschouwing.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.
Foto: Pro Shots

ZET IN & WIN!

HOE WERKT TOTO SPORT?