Voorspelling Spanje - Nederland: kan gehavend Oranje op tegen de wereldkampioen?

De oranje fans zullen in Hamburg in grote getalen aanwezig zijn. Lees hier de voorspelling Polen - Nederland

Voorspelling Spanje - Nederland: kan gehavend Oranje op tegen de wereldkampioen?

Een enorme kraker voor de Oranje Leeuwinnen vrijdagavond in Sevilla. In de halve finale van de Nations League staat tegen wereldkampioen Spanje kwalificatie voor de Olympische Spelen op het spel. Bij winst grijpt Nederland een ticket voor de Spelen, bij een nederlaag volgt mogelijk nog een herkansing. Hoe dat zit en wat de kansen van Oranje tegen de wereldkampioen zijn, lees je in onze voorbeschouwing!

Spanje - Nederland
Halve finale Nations League
23 februari 2024, 21.00 uur
Estadio de La Cartuja, Sevilla (Spa)

Laten we eerst eens kijken naar de verdeling van de tickets voor de Olympische Spelen. Twaalf landen strijden in augustus in Parijs om de olympische titel. Europa heeft drie startbewijzen toebedeeld gekregen, waarvan één is gereserveerd voor Frankrijk als organiserend land. De andere twee tickets zijn weggelegd voor de finalisten van de Nations League.

Dat de Oranje Leeuwinnen nog in de race zijn voor een ticket voor de Spelen is een klein wonder. Op de laatste speeldag van de groepsfase scoorde Damaris Egurrola twee keer in blessuretijd tegen België, waardoor Oranje met 4-0 won, precies genoeg om Engeland voor te blijven. Samen met de andere groepswinnaars Spanje, Duitsland en Frankrijk plaatsten de Leeuwinnen zich zo op de valreep voor de Final Four. De loting koppelde Nederland vervolgens aan Spanje en Duitsland aan Frankrijk. De winnaars spelen de finale, de verliezers om plek drie.

Daarmee hebben de Duitsers een voordeel. Haalt Frankrijk namelijk de finale, dan gaat de nummer drie van de Nations League ook naar de Olympische Spelen. De Duitsers zijn op voorhand dus verzekerd van een extra kans op een olympisch ticket. Dat voordeel had Oranje natuurlijk ook graag gehad. Nu moeten Andries Jonker en zijn speelsters bij een nederlaag tegen Spanje hopen op een Franse zege. Alleen dan is de wedstrijd om de derde plaats een herkansing voor het olympisch ticket.

Alleen met winst op Spanje heeft Oranje kwalificatie voor de Olympische Spelen dus in eigen hand. Dat is op volle sterkte tegen de regerend wereldkampioen al een lastig karwei, laat staan met een gehavende selectie. En dat is bij Oranje momenteel het geval. Enkele bepalende speelsters zijn al niet mee afgereisd naar Sevilla en achter een handvol speelsters die wel van de partij zijn staat een vraagteken. Onder andere bij topscorer Vivianne Miedema.

Voorspelling TOTO

Maakt dat Oranje kansloos? Nee. Op het WK - ook zonder Miedema - verloor Nederland in de kwartfinale pas diep in verlenging van de latere wereldkampioen, nadat Oranje zelf twee grote kansen had gemist. Al moet gezegd dat Spanje in reguliere speeltijd veel beter was. Lukt het de ploeg van Jonker opnieuw Spanje lang van het scoren te houden, dan is een resultaat mogelijk. Wordt het qua resultaat een kopie van de wedstrijd van vorig jaar?

WEDTIP
Halftime/fulltime gelijkspel/gelijkspel > 6.50

Waar kun je Spanje - Nederland zien op tv?

De wedstrijd in de Final Four van de Nations League tussen Spanje en Nederland wordt vrijdagavond om 21.00 uur uitgezonden op NPO3 en ESPN4.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.
Foto: Pro Shots

ZET IN & WIN!

HOE WERKT TOTO SPORT?