Voorspelling Vuelta a Espana: Jumbo-Visma op jacht naar unieke trilogie!

Fans van de wielerploeg Jumbo Visma

Voorspelling Vuelta a Espana: Jumbo-Visma op jacht naar unieke trilogie!

De zomer loopt op zijn einde en dat betekent sinds halverwege de jaren ’90 dat de Vuelta voor de deur staat. Een Vuelta om op voorhand van te smullen! Het parcours liegt er zoals gebruikelijk niet om en het deelnemersveld dit jaar ook niet. Voltooit Jumbo-Visma na het winnen van de Giro en de Tour de unieke trilogie?

Vuelta a Espana
26 augustus - 17 september

BEKIJK ALLE WEDOPTIES

Geschiedenis schrijven. Dat is wat de ploegleiding van Jumbo-Visma graag wil. En hoe doe je dat beter door iets te presteren wat geen ander team ooit deed. De drie grote rondes in één seizoen winnen, in de rijke historie van het wielrennen slaagde daar nog niemand in. Na de Giro-winst van Primoz Roglic en de Tourzege van Jonas Vingegaard heeft Jumbo Visma een uitgelezen kans op deze unieke trilogie. En dus stuurt de Nederlandse ploeg beide kopmannen naar Spanje.

Het parcours

Als altijd gaat het in de Ronde van Spanje drie weken op en af. Naar vlakke etappes is het goed zoeken, naar ritten met aankomsten bergop allerminst. Bij negen van de negentien ritten in lijn ligt de finish na een klim. De start van de Vuelta is nog wel vlak, met een ploegentijdrit van 15 kilometer in Barcelona. Een dag later is het al klimmen geblazen voor het peloton, met onder andere de klim van de bekende Olympische berg Montjuïc. Naast de ploegentijdrit staat er nog een vlakke individuele tijdrit van 25 kilometer op het programma, tellen we met moeite vijf ritten die op een massasprint uit zouden kunnen draaien en is vooral etappe dertien nog noemenswaardig. Dan is de Vuelta te gast in Frankrijk en maakt de legendarische Tourmalet voor het eerst zijn opwachting in het parcours.

Favorieten

Tourwinnaar Vingegaard staat voor de tweede keer aan de start in Spanje, na zijn grote ronde-debuut in de Vuelta van 2020. Het is de eerste keer dat de tweevoudig Tourwinnaar twee grote rondes in één jaar rijdt. Ook voor Giro-winnaar Roglic is de Vuelta zijn tweede grote ronde in 2023. De Sloveen werd door Jumbo-Visma niet geselecteerd voor de Tour. En dus staan er twee kopmannen namens de Nederlandse ploeg aan de start, beiden met een compleet andere voorbereiding. Gaandeweg zal moeten blijken wie er over de beste benen beschikt.

Maar met twee van de beste ronderenners van het moment is Jumbo-Visma natuurlijk de te kloppen ploeg. De concurrentie komt uit de kampen van Soudal-Quick Step en Team UAE. De Belgische formatie heeft met Remco Evenepoel de titelverdediger in huis. Ook voor Evenepoel wordt het zijn tweede grote ronde van dit jaar, al duurde de Giro maar negen etappes voor de Belg. Na het veroveren van de roze trui in de tijdrit moest Evenepoel met corona opgeven. Net als Jumbo-Visma komt Team UAE met twee kopmannen naar Barcelona. Voormalig Tourwinnaar Tadej Pogacar is niet van de partij, Joao Almeida en toptalent en thuisfavoriet Juan Ayuso zijn dat wel.

Andere kanshebbers

Almeida werd in mei derde in de Giro, achter Roglic en Geraint Thomas. 37 jaar is de Welshman inmiddels, maar nog altijd niet versleten. Bij INEOS Grenadiers staat naast Thomas ook Thymen Arensman aan de start, Neerlands hoop in bange dagen als het om klassementsrenners gaat. Vorig jaar werd Arensman al eens zesde in de Vuelta, een prestatie die hij in de Giro van dit jaar herhaalde. Bij Movistar gaat Enric Mas op voor revanche. De Spanjaard kwam voor een goed klassement naar de Tour maar viel al in de eerste etappe uit. Ook Aleksandr Vlasov (BORA-hansgrohe) zoekt naar eerherstel. De nummer vijf van de Tour van vorig jaar kent nog een weinig succesvol 2023 na onder andere een coronabesmetting tijdens de Giro.

Met ook onder andere Hugh Carthy (EF Education-EasyPost) en Mikel Landa (Bahrein Victorious) kent deze Vuelta een topbezetting als het om de klassementsrenners gaat. Jumbo-Visma heeft van alle ploegen de sterkste formatie. De twee kopmannen worden gesteund door onder andere Wilco Kelderman, Sepp Kuss en Dylan van Baarle. Vooral de ploeg van Evenepoel steekt er schril bij af. De Belg zal het in het hooggebergte toch veelal alleen moeten gaan doen, en moeten profiteren van het werk van de Jumbo’s. Dat geldt in mindere mate voor Almeida en Ayuso, die op de diensten van onder andere Jay Vine en Marc Soler kunnen rekenen.

Quoteringen TOTO

Een heerlijk duel is aanstaande. Jumbo-Visma met Vingegaard en Roglic tegen Evenepoel is een strijd om op voorhand van te watertanden. En dan dient zich met Ayuso, vorig jaar op pas 19-jarige leeftijd al derde in de Vuelta, een absoluut toptalent aan. Van hem is de vraag hoe hij zich staande zal houden in het geweld van de absolute toppers. Almeida, Thomas, Vlasov, Mas en al die andere mannen zullen zich naar verwachting met een bijrol moeten schikken. Vingegaard is favoriet, kort gevolgd door Roglic en Evenepoel!

  1. Jonas Vingegaard 2.12

  2. Primoz Roglic 3.25

  3. Remco Evenepoel 4.75

  4. Juan Ayuso 8.75

  5. Enric Mas 17.50

BEKIJK ALLE WEDOPTIES

Waar kun je de Vuelta zien op tv?

De rechten voor de Vuelta liggen in Nederland bij Eurosport. Ook Sporza doet verslag van de Ronde van Spanje. Wanneer de uitzendingen beginnen en eindigen verschilt per dag.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.
Foto: Pro Shots

ZET IN & WIN!

HOE WERKT TOTO SPORT?