Play-offs EK 2024

Pas een kleine drie maanden voor het EK 2024 in Duitsland begint werd het definitieve deelnemersveld bekend. Eind maart werden namelijk de play-offs gespeeld, waarin twaalf landen streden om de laatste drie plekken op het EK. Welke landen dat waren, hoe de play-offs precies in zijn werk gingen én wat dit voor Oranje betekende lees je op deze pagina!

Speelschema play-offs

In drie zogenaamde paden werden de laatste drie tickets voor het EK verdeeld: pad A, pad B en pad C. Bij de loting voor het eindtoernooi werden de drie winnaars van de play-offs alvast ingedeeld. De winnaar van Pad A ging naar Groep D, de poule van het Nederlands Elftal. Oranje begint het EK op 16 juni in Hamburg tegen deze ploeg. De winnaar van Pad B ging naar Groep E (België) en die van Pad C naar Groep F (Portugal).

Deelnemers play-offs

Deze landen maakten via de play-offs nog kans op het EK 2024:

Pad A: Polen, Estland, Wales en Finland
Pad B: Israël, Bosnië & Herzegovina, Oekraïne en IJsland
Pad C: Georgië, Griekenland, Kazachstan en Luxemburg

Play-offs pad A

DAG/TIJD

THUIS

UIT

UITSLAG

Do. 21 maart 20.45

Vlag van PolenPolen

Vlag van EstlandEstland

5-1

Do. 21 maart 20.45

Vlag van WalesWales

Vlag van FinlandFinland

4-1

Finale

Di. 26 maart NNB

Vlag van WalesWales

Vlag van PolenPolen

0-0 (Polen wns)

Polen naar Groep D EK 2024

Play-offs pad B

DAG/TIJD

THUIS

UIT

UITSLAG

Do. 21 maart 20.45

Vlag van IsraelIsraël

Vlag van IJslandIJsland

1-4

Do. 21 maart 20.45

Vlag van BosniëBosnië & H.

Vlag van OekraïneOekraïne

1-2

Finale

Di. 26 maart 20.45

Vlag van OekraïneOekraïne

Vlag van IJslandIJsland

2-1

Oekraïne naar Groep E EK 2024

Play-offs pad C

DAG/TIJD

THUIS

UIT

UITSLAG

Do. 21 maart 18.00

Vlag van GeorgiëGeorgië

Vlag van LuxemburgLuxemburg

2-0

Do. 21 maart 20.45

Vlag van GriekenlandGriekenland

Vlag van KazachstanKazachstan

5-0

Finale

Di. 26 maart NNB

Vlag van GeorgiëGeorgië

Vlag van GriekenlandGriekenland

0-0 (Georgië wns)

Georgië naar Groep F EK 2024

Opzet play-offs EK 2024

Om te begrijpen waarom juist deze landen zich uiteindelijk in maart mochten melden voor de herkansing, moeten we kijken naar de hele opzet van de kwalificatie voor het EK 2024. In maart 2023 begonnen alle bij de UEFA aangesloten landen - uitgezonderd gastland Duitsland (automatisch geplaatst) en Rusland, dat vanwege de oorlog met Oekraïne werd uitgesloten - aan de jacht op de Europese titel. De 53 landen werden onderverdeeld in tien groepen, waarvan de nummers één en twee zich rechtstreeks plaatsen voor het EK. Met gastland Duitsland komt het aantal deelnemers na de kwalificatie op 21, de drie laatste plekken werden vergeven via de play-offs.

Nations League

Wie vervolgens verwacht dat de deelnemers aan die play-offs de landen zijn die derde zijn geworden in de kwalificatiereeks, heeft buiten de UEFA gerekend. De bond kwam met een buitengewoon ingewikkeld systeem, waarin gekeken wordt naar de prestaties in de Nations League. Er is de UEFA veel aan gelegen het jongste toernooi van de bond waardevol te maken, en dus gingen voor deelname aan de play-offs de prestaties uit de Nations League boven die in de kwalificatiereeks. Kort samengevat: de landen die het best presteerden in de Nations League van 2022 en niet bij de eerste twee eindigen in hun kwalificatiepoule, kregen een herkansing in de vorm van de play-offs.

Opvallende deelnemers

Deze regels leverden uiteindelijk enkele bijzondere situaties op. Zo werden Noorwegen, Zweden en Montenegro kind van de rekening. Zij eindigden als derde in hun groep, maar omdat Israël, IJsland, Oekraïne en Bosnië & Herzegovina het beter deden in de Nations League gingen die landen niet naar de play-offs. En dan is er nog Estland. Met één punt uit acht wedstrijden eindigde het Baltische land kansloos laatste in Groep F, maar toch gloorde er nog hoop voor de Esten. Zij eindigden namelijk bovenaan Divisie D van de Nations League, door zeges op San Marino en Malta, wat in de opzet zwaarder woog dan een derde plaats in de kwalificatiegroep. Estland greep uiteindelijk naast een finaleplaats en dus een EK-ticket, maar Georgië redde het wel. In de kwalificatiereeks had Georgië maar twee wedstrijden gewonnen.

Speel mee met TOTO - Trotse Partner van het Nederlands Elftal

Of je nu naar Duitsland afreist om een wedstrijd (of meer) te bezoeken of thuisblijft: met TOTO wordt het EK extra spannend! Inzetten kan op alle wedstrijden! Vooraf, met live weddenschappen, en natuurlijk zijn er nog veel meer wedopties beschikbaar.

Wedden op EK 2024

Home -> Voetbal -> EK 2024 -> Play-Offs