Speelstad Hamburg

Speelstad Hamburg: het Volksparkstadion wordt weer van Oranje

Na hoofdstad Berlijn is speelstad Hamburg de grootste stad van Duitsland. Er wonen bijna twee miljoen inwoners in de stad zelf en nog eens bijna één miljoen mensen in de aangrenzende steden. Hamburg is bovendien een stad met een rijke geschiedenis en levendige culturele scene. Voor de voetbalsupporter dus genoeg te beleven tijdens het EK 2024!

Lees hier alles over het EK programma van 2024 in de meest noordelijk gelegen van alle speelsteden, en wat verdere aanraders voor bezoekers zijn. Van wedstrijden kijken in het Volksparkstadion tot het culturele erfgoed: dit moet jij weten over Hamburg!

Wedstrijden Hamburg Europees kampioenschap 2024

Hamburg is het decor van vijf wedstrijden tijdens het EK 2024: vier groepswedstrijden en een kwartfinale. In een van die groepswedstrijden komt het Nederlands Elftal in actie. Op 16 juni speelt de ploeg van Ronald Koeman in Hamburg tegen de nog onbekende play-off winnaar. Daarmee keert Oranje - en Koeman - 36 jaar na dato terug op gewijde grond. Tijdens het EK van 1988 won Nederland de legendarische halve finale tegen Duitsland in Hamburg.

  • 16 juni: play-off winnaar A - Nederland

  • 19 juni: Kroatië - Albanië

  • 22 juni: play-off winnaar C - Tsjechië

  • 26 juni: Tsjechië - Turkije

  • 5 juli: kwartfinale

Volksparkstadion

Of Koeman nog iets zal herkennen van die beroemde lenteavond in 1988 wagen we te betwijfelen. Tien jaar na het EK werd met het oog op het komende WK van 2006 besloten het oude stadion af te breken en op dezelfde plek een nieuwe op te bouwen. Twee jaar later opende het gloednieuwe Volksparkstadion; een stadion dat anno 2024 nog altijd voldoet aan de eisen van deze tijd. Het is waarschijnlijk het mooiste stadion van de 2. Bundesliga, de Duitse eerste divisie. Daar speelt vaste bespeler Hamburger SV tegenwoordig. Na de degradatie in 2019, de allereerste keer dat HSV uit de Bundesliga degradeerde, probeert de club ieder jaar naarstig weer terug te keren naar het hoogste niveau. Tot nu toe tevergeefs. Hamburg is op zo'n 400 kilometer van de Nederlandse grens niet de dichtstbij gelegen speelstad, maar tijdens de groepswedstrijd die Oranje er gaat spelen worden veel Nederlandse fans verwacht. Zo wordt het Volksparkstadion net als 36 jaar geleden weer van Oranje.

Bezienswaardigheden Hamburg

Die Nederlandse fans kunnen natuurlijk nog veel meer doen in Hamburg rondom de wedstrijd. Deze Duitse stad heeft een lange geschiedenis, beginnend met de Vikingen. 'Freie und Hansestadt Hamburg' staat bekend als de belangrijkste Duitse havenstad. Verder staat de stad Hamburg vol moderne architectuur, dankzij de nodige wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. Doorheen de stad is ook veel natuur te vinden. Zoals je kunt lezen, is er in de één na grootste stad van Duitsland veel te beleven. Zeker in de zomermaanden is deze stad met de vele gezellige pleinen en talloze restaurants en terrasjes een heerlijke bestemming. Genoeg te doen in Hamburg dus, naast het bezoeken van de EK wedstrijden!

Cultuur snuiven

Rondlopend in deze stad kom je om in het culturele erfgoed. Aanraders zijn de prachtige St. Michaeliskerk, de imposante Elbphilharmonie-concertzaal en havencomplex Spreicherstadt. Dit is het Venetië van Duitsland rond 1900; met recht UNESCO-werelderfgoed.

Miniatur Wunderland

Met Miniatur Wunderland is de stad Hamburg ook bekend als trotse eigenaar van de grootste modelspoorbaan ter wereld. Hier zit ondertussen bijna een miljoen uur arbeid in! Ook voor de niet-treinliefhebbers een aanrader om te bezoeken.

Openbaar vervoer naar toernooi en stad

Omdat Hamburg een van de grote steden van Duitsland is, zijn bezienswaardigheden in deze stad goed verbonden met het openbaar vervoer. Van trein, bus, metro, en tram tot deelscooters en -fietsen: Deutsche Bahn en andere aanbieders brengen je zo van A naar B.

Wil je naar Hamburg reizen met het openbaar vervoer? Vanuit Nederland is er geen rechtstreekse treinverbinding, dus dat wordt overstappen. Busmaatschappij Flixbus rijdt wel rechtstreeks vanaf meerdere locaties in ons land naar verschillende Duitse steden, waaronder Hamburg. Ook heeft de stad een internationaal vliegveld, net als bijvoorbeeld speelstad Berlijn, Frankfurt en Keulen. Dat maakt het bezoeken van Hamburg tijdens jouw EK programma wel héél makkelijk.

Speel mee op TOTO tijdens het EK 2024

Of je nu naar Duitsland afreist om een wedstrijd (of meer) te bezoeken of thuisblijft: met TOTO wordt het EK extra spannend! Inzetten kan op alle wedstrijden, die in Frankfurt en alle andere speelsteden, vooraf en live, en natuurlijk zijn er nog veel meer wedopties beschikbaar.

Home -> Voetbal -> EK 2024 -> Speelsteden -> Hamburg