Volksparkstadion (Hamburger SV)

Het Volksparkstadion is een echt stadion voor het volk. We vinden dit mooie stadion in het noorden van Duitsland, in Hamburg. Het is de thuisbasis van de voetbalclub Hamburger SV, die opvallend genoeg uitkomt in de 2. Bundesliga. De ooit internationaal bekende voetbalclub speelt sinds het seizoen 2018/19 op het tweede niveau, nadat het seizoen een jaar daarvoor sportief gezien dramatisch verliep.

Het is dus ergens best gek dat er een gigantisch stadion staat waar een club in speelt die uitkomt op het tweede niveau. Al hoopt Hamburger SV natuurlijk snel weer te promoveren naar de Bundesliga. Maar genoeg over de voetbalclub, het gaat nu natuurlijk over het voetbalstadion dat als toneel zal dienen voor verschillende EK-wedstrijden.

Jouw kennis over het Volksparkstadion bijspijkeren? Dan ben je hier aan het juiste adres!

Inhoudsopgave:

  • Wedstrijden tijdens EK 2024

  • Geschiedenis

  • Tribunes

Wedstrijden tijdens EK 2024

Het Volkparkstadion wordt tijdens het EK 2024 meerdere keren gebruikt. Net zoals elk ander stadion worden er meerdere wedstrijden in de groepsfase gespeeld. Later in het toernooi wordt het stadion nog één keer gebruikt. De indeling is als volgt:

Groepsfase

  • Zondag 16 juni 15:00 uur: Winnaar play off A - Nederland

  • Woensdag 19 juni 15:00 uur: Kroatië - Albanië

  • Zaterdag 22 juni 15:00 uur: Winnaar play off C - Tsjechië

  • Woensdag 26 juni 21:00 uur: Tsjechië - Turkije

Kwartfinale

  • Vrijdag 5 juli 21:00 uur: W41 - W42

Vijf wedstrijden in totaal dus, waarbij het na de groepsfase even rustig is met vervolgens een nog wat meer spectaculair duel. Tenminste, dat is natuurlijk wat je van de kwartfinale verwacht.

Geschiedenis van het Volksparkstadion

De oorsprong van het Volksparkstadion ligt in het jaar 1925, toen het Bahrenfelder Stadion werd gebouwd. Een naam die je nu niet meer hoort, want tussen 1951 en 1953 werd het stadion gerenoveerd. Sindsdien heet het ook Volksparkstadion, zoals we het vandaag de dag kennen. Toch is dat niet altijd de naam geweest, zo heeft het bouwwerk Imtech Arena, AOL Arena en HSH Nordbank Arena geheten.

Leuk al die sponsornamen, maar de fans van Hamburger SV gebruiken de naam Volksparkstadion eigenlijk al sinds de jaren '50 en wijken daar niet vanaf. Interessant is trouwens dat de club uit Hamburg het Volksparkstadion pas officieel is gaan gebruiken in 1963. Dit was het jaar dat de Bundesliga werd opgericht en de club zijn intrek nam in het toen inmiddels 10 jaar oude stadion. Het stadion zoals we dat nu kennen is echter weer niet het bouwwerk uit 1953.

In 1998 werd namelijk besloten om het oude stadion te slopen en een geheel nieuwe te bouwen. Dit nieuwe stadion is qua ligging ook gewijzigd. Het werd namelijk een kwart gedraaid, dit in verband met de zon. Iets waar in 1953 niet echt over na werd gedacht, maar nu mooi is opgelost. Na twee jaar bouwen, werd het in 2000 officieel geopend.

Sindsdien wordt het stadion gebruikt voor voornamelijk wedstrijden in het voetbal, maar dankzij de multifunctionele inrichting vinden er ook concerten plaats. Het is voor geïnteresseerden of fans van Hamburger SV bovendien mogelijk het stadion te bezoeken als er geen wedstrijden plaatsvinden. Zo kan je er een rondleiding boeken.

Dit is de moeite waard, want zo wandel je door de spelerstunnel, kom je dichtbij het veld, bezoek je het museum, de tribunes en meer.

Tribunes in het Volksparkstadion

Het Volksparkstadion biedt ruimte voor 57.274 toeschouwers. Hiermee is het zeker niet het grootste stadion van Duitsland, maar het volstaat voor de EK-wedstrijden. Bovendien is Hamburg goed (internationaal) bereikbaar, kent de stad veel hotels en kan de locatie simpelweg niet ontbreken op de kalender.

De tribunes in het Volksparkstadion omringen het hele voetbalveld als een echte arena, bestaande uit twee niveaus. Hierdoor is het een indrukwekkend aanzicht als het vol zit met supporters tijdens competitieduels. Hamburger SV speelt immers alle thuiswedstrijden in dit stadion. Tijdens het EK zal het ongetwijfeld een bonte bedoeling van kleuren worden en met een vrij dicht zicht op het veld, is het Volksparkstadion de perfecte locatie voor een mooi voetbalfeest.

Verschillende stadions in Duitsland hebben specifieke namen voor tribunes, maar dat is in dit stadion van HSV niet het geval. Wat dat betreft dus weinig bijzonders, maar dat zal de toeschouwers een worst wezen. Die zitten lekker dicht op het veld en genieten van het spel. Doordat de tribunes vrij dicht op de actie staan, is het vanaf verschillende plekken allemaal erg goed te volgen.

Zet in en win!

Het sfeervolle Volksparkstadion zal vijf keer gebruikt worden tijdens het EK. Hiermee behoort het stadion in Hamburg tot de locaties met de meeste duels. De wedstrijden die in dit stadion gespeeld zullen worden, vind je ook terug in ons sportsbook. Je kunt namelijk op elke wedstrijd inzetten die hier gespeeld wordt. Doe mee met een weddenschap en win!

SPEEL MEE!

Home -> Voetbal -> EK 2024 -> Stadions -> Volkparkstadion