EK Stadions

De lijst met EK-stadions waar in de zomer van 2024 in gespeeld wordt, is indrukwekkend. Het geeft een goed beeld van hoe groot het voetbal in Duitsland is. Dat maakt het land een ideale gastheer voor het EK voetbal, aangezien er geen extra stadions hoeven te worden gebouwd en alle faciliteiten eigenlijk al aanwezig zijn om een evenement van deze grootte te organiseren. Daarmee lijkt het Europees Kampioenschap voetbal niet anders dan een groot succes te kunnen worden.

Overzicht van alle stadions voor het EK 2024 in Duitsland

In Duitsland zijn een paar van de grootste stadions ter wereld te vinden. Een aantal van de speelsteden waar tijdens het EK 2024 wedstrijden worden afgewerkt, heeft ook reeds ervaring met het organiseren van een Champions League-finale of het WK voetbal. Vanwege de grote capaciteit van de meeste stadions zullen er veel fans naar de wedstrijden van hun land komen kijken. Voor Oranjesupporters is het bovendien fijn dat veel speelsteden zoals Düsseldorf, Gelsenkirchen, Dortmund en Keulen relatief dichtbij zijn. Hieronder volgt een overzicht van alle stadions en speelsteden voor het EK 2024.

Olympiastadion - Berlijn

In het imposante Olympiastadion in Berlijn wordt de finale van het EK 2024 gespeeld, om 21:00 uur op zondag 14 juli. Hoewel het niet het grootste stadion is van allemaal, worden finales van grote toernooien in Duitsland de laatste decennia eigenlijk altijd in Berlijn afgewerkt. Het stadion is gelegen in het westen van Berlijn en kan 74.475 bezoekers kwijt. De laatste keer dat het werd gerenoveerd, was in 2006. In 2018 werden de wereldkampioenschappen atletiek hier nog georganiseerd. Officieel werd het stadion geopend in 1936. Naast de finale zullen er ook drie groepswedstrijden (waaronder een van oranje), een achtste finale en een kwartfinale worden afgewerkt.

Het Olympiastadion in Berlijn, waar op 15 juli de finale van het EK 2024 wordt gespeeld

Allianz Arena - München

Met de plaatselijke club Bayern München als vaste bespeler zijn ze bij de Allianz Arena in München wel gewend aan grote voetbalwedstrijden. Van alle tien stadions waar op het EK 2024 in Duitsland in gespeeld wordt, speelt het daarom ook een van de grotere rollen. De Allianz Arena is een multifunctioneel stadion dat het decor zal zijn voor de openingswedstrijd met het Duits voetbalelftal. Deze gaat gespeeld worden om 21:00 uur op 14 juni. Er zullen tijdens het toernooi nog meer EK-wedstrijden worden gespeeld. Na de openingswedstrijd zijn er nog drie groepswedstrijden, een achtste finale en een halve finale. Tijdens deze wedstrijden zullen er 75.024 toeschouwers op de tribunes plaats kunnen nemen.

De buitenkant van de Allianz Arena in München, plaats van handeling van de openingswedstrijd van het EK 2024

Signal Iduna Park - Dortmund

Van alle EK stadions is het Signal Iduna Park in Dortmund het grootste. Er passen maar liefst 81.365 toeschouwers in. In 1974 werd het stadion geopend, toen nog als Westfalenstadion. Veel fans van de club Borussia Dortmund, die het stadion als thuishaven heeft, gebruiken deze naam vandaag de dag nog steeds. Tijdens het WK van 1974 werden hier vier wedstrijden gespeeld. Het stadion werd op dit toernooi ook wel omschreven als de thuishaven van het Nederlands elftal. Zij speelden er wedstrijden tegen Zweden, Bulgarije en Brazilië. Op het Europees Kampioenschap van 2024 zullen er vier groepswedstrijden worden gespeeld, maar ook een achtste finale en een halve finale.

Het Signal Iduna Park in Dortmund, in de volksmond nog altijd het Westfalenstadion

Veltins Arena - Gelsenkirchen

De Veltins Arena in Gelsenkirchen organiseert drie groepswedstrijden en een achtste finale. De vaste bespeler is Schalke 04, een club die inmiddels in de 2. Bundesliga actief is. Toch kunnen er 62.271 mensen in en zit het stadion zelfs voor de wedstrijden op het tweede niveau nog regelmatig vol. Het is dan ook uitermate geschikt om wedstrijden voor een groot toernooi als dit te organiseren. De Veltins Arena ademt voetbal en had tot 2005 de naam Arena AufSchalke. In 2001 werd het stadion geopend.

De Veltins-Arena, het onderkomen van Schalke'04 en tijdens het EK 2024 gastheer van vier wedstrijden

MHPArena - Stuttgart

Stuttgart krijgt met vier groepswedstrijden en een kwartfinale een aantal mooie wedstrijden. Deze zullen worden uitgespeeld in de MHPArena, het stadion dat tot eerder dit jaar bekend stond als de Mercedes Benz Arena. Het stadion opende in 1933 en heeft in de loop der jaren verschillende namen gehad. Veel mensen zullen er voorlopig nog wel aan refereren als de Mercedes Benz Arena, omdat de naamswijziging nog heel nieuw is. Tijdens het WK van 1974, het EK van 1988 en het WK van 2006 werden er diverse wedstrijden gespeeld in de arena. Het Nederlands elftal speelde er in 2006 nog tegen Ivoorkust in de groepsfase van het WK. De MHPArena is een multifunctioneel voetbalstadion, waar ook faciliteiten zijn voor atletiekwedstrijden. In 2022 werd het stadion verbouwd, zodat alles gereed is voor het aankomende EK 2024.

De MHPArena, thuishaven van VfB Stuttgart

Volksparkstadion - Hamburg

Veel Duitse stadions bevatten voor veel mensen speciale herinneringen. Daar is het Volksparkstadion in Hamburg een mooi voorbeeld van, vooral voor de fans van Oranje. Er werd slechts één wedstrijd gespeeld op het EK van 1988 en dat was de halve finale tussen het toenmalige West-Duitsland en Nederland. Zoals bekend won Nederland, dankzij een winnend doelpunt van Marco van Basten, de wedstrijd en later het toernooi. Op dit moment gaan er 51.500 toeschouwers in het stadion. Op het aankomende Europees kampioenschap voetbal zullen er vier groepswedstrijden (waaronder een van Oranje) en een kwartfinale worden gespeeld. Eerder deze eeuw had het stadion een aantal andere namen zoals AOL Arena, HSH Nordbank Arena en Imtech Arena.

Een blik op de binnenkant van het Volksparkstadion in Hamburg, de thuishaven van HSV

Merkur Spiel-Arena - Düsseldorf

De Merkur Spiel-Arena was tot 2018 de Esprit Arena. Ook dit is een multifunctioneel stadion waar regelmatig politieke evenementen en beurzen worden georganiseerd. Zo werd er in 2011 nog het Eurovisiesongfestival gehouden. Het is ook de thuishaven van de voetbalclub Fortuna Düsseldorf, die actief is in de 2. Bundesliga. Met ruimte voor 54.600 supporters kunnen er grote wedstrijden plaatsvinden. Tijdens het EK 2024 zal er naast drie groepswedstrijden ook een achtste finale en een kwartfinale worden gespeeld.

De binnenkant van de Merkur-Spiel Arena, het stadion van Fortuna Düsseldorf

Deutsche Bank Park - Frankfurt

Het Deutsche Bank Park stadion is een van de oudste stadions van Duitsland. Het werd al in 1925 geopend en is sindsdien meerdere malen gerenoveerd en van naam veranderd. Eerder was het van 1925 tot 2002 het Waldstadion en daarna droeg het van 2005 tot 2020 de naam Commerzbank Arena. Er zal naast vier groepswedstrijden ook een achtste finale worden georganiseerd. Hier kunnen maximaal 51.500 fans bij zijn. Normaalgesproken speelt de plaatselijke voetbalclub Eintracht Frankfurt hun thuiswedstrijden in het Deutsche Bank Park.

Het Deutsche Bank Park, stadion van Eintracht Frankfurt

RheinEnergieStadion - Keulen

Van de tien verschillende speelsteden is Keulen een bijzondere met het mooie RheinEnergieStadion. Dit biedt plaats aan exact 50.000 toeschouwers en is het oudste stadion van alle plekken waar tijdens het EK 2024 gespeeld gaat worden. Al in 1923 werd het geopend en tot 2000 droeg het de naam Müngersdorfer Stadion. De voetbalclub 1. FC Köln gebruikt het al sinds 1948 voor hun thuiswedstrijden. De laatste renovatie vond plaats tussen 2000 en 2004. Er zullen vier groepswedstrijden en een achtste finale worden gespeeld in Keulen.

Het RheinEnergie Stadion in Keulen, thuishaven van 1. FC Köln

Red Bull Arena - Leipzig

De Red Bull Arena in Leipzig is het kleinste stadion van het EK 2024, met een capaciteit van 42.959 toeschouwers. Het is de voetbalclub RB Leipzig die sinds 2010 het stadion gebruikt als thuishaven voor hun wedstrijden in de Bundesliga en Europa. Er zullen drie groepswedstrijden (waaronder een van Oranje) en een achtste finale worden gespeeld in Leipzig. Nadat de laatste grote renovatie in 2004 werd afgerond, is het een van de modernste stadions van Duitsland. Toch werd het al ruim een hele tijd geleden geopend, in 1956. Dit gebeurde toen nog onder de naam Zentralstadion.

De Red Bull Arena in Leipzig, thuishaven van RB Leipzig

Home -> Voetbal -> EK 2024 -> Stadions