Rhein Energie Stadion (FC Köln)

Als je ooit in Keulen bent geweest, dan heb je vast wel eens van het Rhein Energie Stadion gehoord. Dit is de thuisbasis van FC Köln, dat uitkomt in de Bundesliga. Deze voetbalclub speelt al z'n thuiswedstrijden in dit stadion. Dit stadion is door de jaren heen regelmatig gerenoveerd, maar staat er inmiddels al 100 jaar.

Met de capaciteit, de praktische ligging van Keulen en natuurlijk de schitterende stad zelf, is het een uitstekende locatie om wedstrijden voor het Europees Kampioenschap voetbal te organiseren. Het stadion kent een interessante geschiedenis en om jouw kennis wat bij te spijkeren, zit je hier goed!

Inhoudsopgave:

  • Wedstrijden tijdens EK 2024

  • Geschiedenis

  • Tribunes

Wedstrijden tijdens EK 2024

Tijdens het aankomende toernooi zal het Rhein Energie Stadion in Keulen vijf keer een wedstrijd organiseren. De verdeling voor het toernooi is als volgt:

Groepsfase

  • Zaterdag 15 juni 15:00 uur: Hongarije - Zwitserland

  • Woensdag 19 juni 21:00 uur: Schotland - Zwitserland

  • Zaterdag 22 juni 21:00 uur: België - Roemenië

  • Dinsdag 25 juni 21:00 uur: Engeland - Slovenië

Achtste finale

  • Zondag 30 juni 21:00 uur: 1B - 3A/D/E/F

Het stadion zal na de achtste finale dus niet meer gebruikt worden. Daarmee is het Rhein Energie Stadion vooral in de eerste twee weken van het toernooi belangrijk.

Geschiedenis van het Rhein Energie Stadion

Net zoals veel grote stadions, is ook dit stadion een belangrijke locatie voor het Duitse voetbal. Het stadion werd officieel in 1923 geopend, maar de totstandkoming is ergens wat ongebruikelijk. Tijd voor een korte geschiedenisles. Na het Verdrag van Versailles, dat werd gesloten na de Eerste Wereldoorlog, mocht Keulen een nieuw gebouw plaatsen.

De voorkeur ging uit naar een voetbalstadion. Niet alleen omdat voetbal toen al geliefd was, ook omdat het enorm veel banen opleverde. Iets wat nodig was in Keulen, omdat er werkloosheid heerste. Na een aantal jaren bouwen werd het stadion in 1923 geopend, maar met een andere naam: Müngersdorfer Stadion.

Kort na de opening diende het stadion gelijk als toneel voor grote en later internationale wedstrijden. Tot aan de Tweede Wereldoorlog werd de locatie ook gebruikt als locatie voor atletiekwedstrijden, maar dit is na de oorlog niet meer hervat.

Het stadion heeft een lange tijd in de oorspronkelijke vorm dienst gedaan. Maar in 1972 werd het tijd voor een grondige renovatie vanwege het WK in 1974. Dit liep qua kosten echter zo erg uit de hand, dat de renovatie werd stopgezet en er geen WK-wedstrijd werd gespeeld. Een aardige domper, maar uiteindelijk werd de renovatie alsnog hervat en in 1975 afgerond.

Na het mislopen van WK-wedstrijden in de jaren '70 kreeg het stadion in 1988 wel twee wedstrijden op een eindtoernooi toegewezen: dit vanwege het EK van dat jaar. In de jaren 2002-2004 heeft er wederom een renovatie plaatsgevonden. Eén van de meest noemenswaardige aanpassingen was het aanbrengen van een volledig nieuwe lichtinstallatie.

Ook werd gelijk het museum van FC Köln gebouwd, wat zeker tot de bezienswaardigheden hoort. Sinds de opening van het gerenoveerde stadion in 2004 draagt het de naam RheinEnergieStadion, wat met de indrukwekkende lichtinstallatie ergens wel toepasselijk is.

Het stadion ligt net even buiten het centrum van Keulen, maar is dankzij openbaar vervoer als de tram uitstekend bereikbaar. Ideaal voor als je in één van de vele hotels in de stad verblijft. Buiten sportwedstrijden om wordt het Rhein Energie Stadion ook geregeld ingezet als evenementenlocatie voor bijvoorbeeld concerten.

Tribunes in het Rhein Energie Stadion

De opbouw van de tribunes in het Rhein Energie Stadion is vierkant. Daarmee is het stadion qua inrichting vrij traditioneel, waarbij de toeschouwers over twee ringen prima zicht op het veld hebben. De tribunes zijn uiteraard in het rood, naar de clubkleuren van FC Köln. Op de onderste ring is in de hoeken nog een schuine koppeling naar de zijden, maar de tweede ring is per veldkant echt van elkaar gescheiden.

Dankzij de uitstekende lichtinstallatie is het tijdens wedstrijddagen in de avond goed verlicht. Elke thuiswedstrijd van FC Köln wordt hier gespeeld, maar vaak zat dient het stadion ook als locatie voor internationale wedstrijden en concerten. In het laatste geval neemt de capaciteit nog iets toe, omdat het veld dan prima is voor staanplaatsen. Over capaciteit gesproken, het Rhein Energie Stadion biedt qua zitplaatsen ruimte voor 50.000 fans/bezoekers.

Het is hiermee één van de kleinere stadions in Duitsland dat voor het toernooi gebruikt wordt. Maar dan nog, 50.000 man is genoeg om er een bruisend EK van te maken in dit stadion.

Zet in en win!

Het Rhein Energie Stadion speelt met name in de eerste twee fases van het Europees Kampioenschap voetbal een belangrijke rol. Er zullen in totaal vijf wedstrijden gespeeld worden. De toch wel historische locatie is een plezier om te bezoeken. Niet naar Keulen reizen en volg je het EK vanaf een afstand, maak jouw sportbeleving met TOTO dan nog leuker! Alle wedstrijden die in dit stadion gespeeld worden, vind je in ons sportsbook. Zet in op jouw favoriete land dat in actie komt en wie weet win je!

SPEEL MEE!

Home -> Voetbal -> EK 2024 -> Stadions -> Rhein Energie Stadion