Speelstad Keulen

Speelstad Keulen: vol bezienswaardigheden en lekker dichtbij

Keulen, een van de speelsteden van het EK 2024, is de vierde stad van Duitsland. Er wonen ruim een miljoen mensen en het ligt net als Düsseldorf in deelstaat Noordrijn-Westfalen. De stad en de regio zijn van oudsher dichtbevolkt en dat maakt dat er een rijke geschiedenis is. Keulen staat bekend om zijn culturele erfgoed en er valt komende zomer veel te beleven in de stad. Natuurlijk in het RheinEnergie Stadion, thuisbasis van FC Köln, maar ook zeker buiten het EK 2024 om. Deze Duitse stad is verder belangrijk in medialand. Het is zeker een van de meest interessante speelsteden om te bezoeken. Lees hier meer over Keulen en het programma van de EK wedstrijden.

Wedstrijden Keulen Europees kampioenschap 2024

In Keulen worden vijf wedstrijden tijdens het EK gespeeld. Vier groepswedstrijden en een achtste finale. De Nederlandse voetbalfans hoopten bij de loting op een of meerdere wedstrijden van Oranje in Keulen, maar zover kwam het niet. In de groepsfase speelt Nederland niet in Keulen en alleen als de mannen van Ronald Koeman derde worden in de poule is het mogelijk dat Oranje in de Domstad terecht komt. Dit zijn de wedstrijden die tijdens het EK 2024 in Keulen worden gespeeld:

  • 15 juni: Hongarije - Zwitserland

  • 19 juni: Schotland - Zwitserland

  • 22 juni: België - Roemenië

  • 25 juni: Engeland - Slovenië

  • 30 juni: achtste finale

RheinEnergieStadion

Voor de oorsprong van het RheinEnergieStadion moeten we terug naar het jaar '23. Naar vorig jaar? Nee, naar meer dan honderd jaar geleden. Toen werd het Müngersdorfer Stadion opgeleverd, de naam die het stadion tot 2000 zou behouden. Voor het WK van 2006 onderging het stadion - net als voor het WK van 1974, toen het uiteindelijk niet tot WK-wedstrijden zou komen in Keulen - grondig gerenoveerd en werd de naam veranderd in RheinEnergieStadion. Met een geschiedenis van meer dan een eeuw is het stadion in Keulen het oudste stadion waar komende zomer gespeeld gaat worden. In Keulen ligt ook een stukje Nederlandse voetbalhistorie. In 1988 speelde Oranje de eerste groepswedstrijd tegen de USSR in het Müngersdorfer Stadion. Nederland verloor met 1-0 en een paar weken later revanche op de Russen in de finale. En gaan we nog verder terug in de tijd, dan komen we het Nederlands Elftal opnieuw tegen in de annalen. De eerste wedstrijd die Duitsland in Keulen speelde was in 1927 tegen Nederland.

Bezienswaardigheden Keulen

Als vierde grootste stad van Duitsland staat Keulen vol bezienswaardigheden, dankzij diens rijke geschiedenis. Deze historie gaat terug ver terug: officieel tot 38 voor Christus. De Romeinen gaven Keulen zijn naam, hoewel het toentertijd een dorp was dat Colonia Agrippina heette. In de stad vind je dan ook genoeg sporen van de Romeinse tijd, inclusief een heus Romeins-Germaans Museum.

De Keulse Dom en andere stadsiconen

Net als in Berlijn staat in Keulen een TV-toren. Ook vind je er moderne architectuur, zoals de KölnTurm; het hoogste kantoor van Keulen. Nog iconischer is de Dom. Deze enorme kathedraal is het centrale punt van deze historische Duitse stad. Vanaf de Deutzer Brücke heb je een waanzinnig uitzicht over beide bouwwerken, met op de voorgrond de indrukwekkende Rijn. Zet dus naast het bezoeken van de EK wedstrijden in Keulen ook een rondje binnenstad op je programma!

Openbaar vervoer tijdens EK 2024 in speelstad Keulen

Speelstad Keulen bereik je vanuit ons land snel met de auto, gezien de ligging dicht bij de Nederlandse grens. Ook met het ov ben je er relatief vlug. De stad heeft tevens een internationaal vliegveld. Bezoek je meerdere van de tien speelsteden? Pak dan vooral een rechtstreekse treinverbinding. Reserveer wel tijdig je kaartjes, aangezien tickets massaal verkocht zullen worden.

In Keulen zelf kun je kiezen uit verschillende soorten openbaar vervoer. Zoals in alle grote Duitse steden vind je er treinen, bussen, metro's en trams. Het stadion is goed verbonden met het centrum en andere stadsdelen. Neem tramlijn 1 om vanaf de Neumarkt bij de Keulse arena uit te komen.

Speel mee op TOTO tijdens het EK 2024

Of je nu naar Duitsland afreist om een wedstrijd (of meer) te bezoeken of thuisblijft: met TOTO wordt het EK extra spannend! Inzetten kan op alle wedstrijden, die in Frankfurt en alle andere speelsteden, vooraf en live, en natuurlijk zijn er nog veel meer wedopties beschikbaar.

Home -> Voetbal -> EK 2024 -> Speelsteden -> Keulen