Groepsfase EK 2024

De EK-kwalificatie zit erop, de loting is geweest en ook de play-offs zijn gespeeld. Eindelijk weten we hoe de groepsfase van het EK 2024 er precies uitziet. Over zes groepen zijn vier landen verdeeld, waarvan de nummers een en twee een ronde verder gaan. Ook de vier beste nummers drie zullen een plekje bemachtigen in de achtste finale. Op vrijdag 14 juni 2024 gaat het toernooi van start met Groep A. Gastland Duitsland zal het in de openingswedstrijd opnemen tegen Schotland. München is als speelstad aangewezen voor deze wedstrijd.

De weg naar de achtste finales

Bij de loting op 2 december 2023 waren nog niet alle deelnemers aan het Europees Kampioenschap in Duitsland bekend. Zo lootte Oranje een groep die nog aangevuld moest worden met een winnaar van de play-offs. Die werden in maart 2024 gespeeld, en Polen plaatste zich uiteindelijk voor Groep D, de groep van het Nederlands Elftal. Oranje zat bij de loting in pot 3 en wist daardoor zeker dat het minstens één sterke tegenstander zou treffen. Dat werd Frankrijk, ook al tegenstander in de kwalificatiereeks. Dit zijn de groepsindelingen voor het EK 2024:

  • Groep A: Duitsland, Schotland, Hongarije, Zwitserland

  • Groep B: Spanje, Kroatië, Italië, Albanië

  • Groep C: Engeland, Slovenië, Denemarken, Servië

  • Groep D: Nederland, Frankrijk, Oostenrijk, Polen

  • Groep E: België, Slowakije, Roemenië, Oekraïne

  • Groep F: Portugal, Turkije, Tsjechië, Georgië

Speelschema groepsfase EK voetbal 2024

De wedstrijden in de groepsfase zullen in totaal een kleine drie weken duren. De eerste wordt zoals gezegd gespeeld op vrijdag 14 juni, terwijl de laatste wedstrijden in de poule op woensdag 26 juni plaatsvinden. Na drie wedstrijden moet een ploeg genoeg punten hebben verzameld om bij de eerste twee in de groep te eindigen, of een van de vier beste nummers drie te worden. De uitslagen van iedere wedstrijd zijn daarom belangrijk.

Gastland Duitsland en de openingswedstrijd

Duitsland hoefde als gastland niet aan de EK-kwalificatie mee te doen. Zo was Die Mannschaft automatisch geplaatst voor de eindfase van het toernooi en hebben ze de laatste tijd vooral veel oefenwedstrijden gespeeld. Ze zullen hun groepswedstrijden in drie verschillende steden uitspelen. Na de openingswedstrijd in München tref Duitsland op 19 juni Hongarije in Stuttgart en op 23 juni Zwitserland in Frankfurt.

Veelgestelde vragen groepsfase EK 2024

Wanneer gaat de groepsfase van start?

De eerste wedstrijd in de groepsfase van het EK 2024 zal worden gespeeld op vrijdag 14 juni 2024 in München.

Wie spelen de openingswedstrijd?

Het toernooi zal worden geopend met de eerste wedstrijd in poule A tussen gastland Duitsland en Schotland.

In welke groep zit het Nederlands elftal?

Oranje zal zijn wedstrijden spelen in groep D, waarbij het gekoppeld is aan Frankrijk, Oostenrijk en Polen.

Hoeveel landen doen er mee?

Er zijn in totaal 24 landen die deelnemen aan het toernooi. Niet ieder land zal echter de groepsfase overleven, want er gaan maar zestien ploegen door naar de achtste finales.

Speel mee met TOTO - Trotse Partner van het Nederlands Elftal

Of je nu naar Duitsland afreist om een wedstrijd (of meer) te bezoeken of thuisblijft: met TOTO wordt het EK extra spannend! Inzetten kan op alle wedstrijden! Vooraf, met live weddenschappen, en natuurlijk zijn er nog veel meer wedopties beschikbaar.

Wedden op EK 2024

Home -> Voetbal -> EK 2024 -> Groepsfase