Achtste finales EK 2024

Tijdens de achtste finales van het EK 2024 worden er acht wedstrijden gespeeld. Dit is het begin van de knock-outfase. In totaal zijn er zestien landen die uit de groepsfase doorstromen naar deze wedstrijden. Niet alleen de winnaars gaan verder, ook de nummers twee uit de groep bemachtigen een plekje in de achtste finales. Daarnaast gaan ook de vier beste nummers drie verder. Alle acht wedstrijden zullen worden gespeeld in verschillende speelsteden. Het is het begin van de weg naar de finale op dit Europees Kampioenschap voetbal.

Speeldata en tijden achtste finales

Op vier verschillende data worden de achtste finales gespeeld. Er zijn twee wedstrijden per dag, de ene wedstrijd begint om 18:00 uur en de tweede om 21:00 uur. Nadat alle ploegen die doorgaan vanuit de poule bekend zijn, zal er ook meer duidelijkheid komen over welke landen waar spelen en op welk tijdstip. Kijk hier alvast naar de speeldata voor de achtste finales van het EK voetbal, het volledige programma vind je hier.

  • Zaterdag 29 juni 2024 18:00 uur Berlijn

  • Zaterdag 29 juni 2024 21:00 uur Dortmund

  • Zondag 30 juni 2024 18:00 uur Gelsenkirchen

  • Zondag 30 juni 2024 21:00 uur Keulen

  • Maandag 1 juli 2024 18:00 uur Düsseldorf

  • Maandag 1 juli 2024 21:00 uur Frankfurt

  • Dinsdag 2 juli 2024 18:00 uur München

  • Dinsdag 2 juli 2024 21:00 uur Leipzig

Schorsingen

Als de achtste finales van het EK voetbal beginnen, kunnen kaarten en schorsingen een belangrijke rol gaan spelen. Nadat een speler twee keer een gele kaart heeft gekregen, is deze namelijk automatisch geschorst voor de volgende wedstrijd. Een rode kaart is goed voor een directe schorsing. Deze schorsing kan ook voor meerdere wedstrijden zijn, afhankelijk van de ernst van de overtreding. Pas na de kwartfinales worden alle kaarten kwijtgescholden. Spelers die de halve finales halen, zullen daarin dus weer vanaf nul kunnen beginnen.

Het Nederlands elftal in de knock-outfase

Oranje komt in de groepsfase in poule D onder andere Frankrijk en Oostenrijk tegen. Daarmee lijkt het de achtste finales van het EK te moeten kunnen halen. Afhankelijk van op welke plaats Oranje eindigt, zijn er diverse scenario's mogelijk.

De winnaar van poule D mag afreizen naar Leipzig en zal daar op dinsdag 2 juli om 21:00 uur spelen tegen de nummer 2 van groep F. De nummer 2 van poule D speelt op maandag 1 juli om 18:00 uur tegen de nummer 2 van poule E in Düsseldorf. Mocht een derde plaats in de groep voldoende zijn om door te gaan, dan wordt er sowieso op zondag 30 juni gespeeld. Dit kan zowel om 18:00 uur zijn in Gelsenkirchen als om 21:00 uur in Keulen. Dit is ook afhankelijk van hoe alles in de andere poules gaat verlopen en welke vier nummers drie er door zullen gaan.

Veelgestelde vragen over achtste finales EK 2024 voetbal

Wie gaan er door naar de achtste finales?

Er gaan in totaal zestien landen door naar de achtste finales. Dit zijn de groepswinnaars, nummers twee en de beste vier nummer drie.

Hoeveel wedstrijden worden er gespeeld?

De achtste finales zullen in totaal bestaan uit acht verschillende wedstrijden, die verdeeld over vier dagen worden uitgespeeld.

Tellen kaarten en schorsingen door?

In deze fase van het toernooi tellen schorsingen en kaarten die in de groep zijn opgelopen nog door. Na de kwartfinale worden deze kwijtgescholden.

In welke steden wordt er gespeeld?

De wedstrijden in de achtste finale worden gespeeld in Berlijn, Dortmund, Gelsenkirchen, Keulen, Düsseldorf, Frankfurt, München en Leipzig.

Home -> Voetbal -> EK 2024 -> Achtste Finales