Speelstad München

Speelstad München: niet alleen stad van FC Bayern

De organisatie van het EK 2024 heeft de twee belangrijkste wedstrijden van het toernooi netjes over de twee bekendste steden van Duitsland verdeeld. De finale wordt gespeeld in Berlijn, de openingswedstrijd vindt plaats in de Allianz Arena in München. Deze stad in het zuiden van Duitsland, op een uurtje rijden van Oostenrijk, telt anderhalf miljoen inwoners, is daarmee de derde grootste stad van het land en is de hoofdstad van de deelstaat Beieren. En is natuurlijk niet in de laatste plaats wereldberoemd door de meest succesvolle club van Duitsland, FC Bayern München. Maar München is veel meer dan alleen Bayern. Op deze pagina lees je alles over het EK programma in München, de Allianz Arena en wat de stad allemaal te bieden heeft!

Wedstrijden München Europees kampioenschap 2024

Naast de openingswedstrijd tussen gastland Duitsland en Schotland worden er nog vijf wedstrijden in München gespeeld: drie duels in de groepsfase, een achtste finale en een halve finale. Het Nederlands Elftal kan eventueel in de achtste finales in München terecht komen. Als Oranje derde wordt in de poule is dat mogelijk. Dit zijn de wedstrijden die tijdens het EK 2024 in München worden gespeeld:

  • 14 juni: Duitsland - Schotland

  • 17 juni: Roemenië - winnaar play-off B

  • 20 juni: Slovenië - Servië

  • 25 juni: Denemarken - Servië

  • 2 juli: achtste finale 

  • 9 juli: halve finale

Allianz Arena

De Allianz Arena in München is een van de meest iconische stadions ter wereld. In 2005 werd het stadion opgeleverd als vervanger van het oude Olympisch Stadion. Vier jaar eerder had de stad zijn inwoners gevraagd of het toenmalige stadion moest worden gerenoveerd of er een nieuw stadion moest komen. Met ruime meerderheid werd gekozen voor nieuwbouw.

Daarmee verdween het legendarische Olympiastadion van het voetbaltoneel, maar het voor de Olympische Spelen van 1972 gebouwde stadion werd gelukkig in originele staat behouden voor andere sporten. Zo werden in 2022 de Europese kampioenschappen atletiek nog in het stadion gehouden. Met het behoud van het Olympisch Stadion is ook een groot stuk Nederlandse voetbalhistorie intact gebleven. In 1974 verloor Oranje er de WK-finale, in 1988 boekte het Nederlands Elftal er in de EK-finale het grootste succes uit de historie.

Blikvanger van het nieuwe stadion in München werd de buitenkant. De kunststof luchtkussens geven het stadion het uiterlijk van een reusachtige zwemband, die ook nog eens van kleur kan wisselen. Maar ook de binnenkant is imposant. Met een capaciteit van ruim 70.000 toeschouwers is de Allianz Arena een van de grootste stadions waar tijdens het EK gespeeld gaat worden.

Bezienswaardigheden stad München

Na Berlijn en Hamburg is München de grootste stad van Duitsland. Als een van de grotere steden van het land heeft München dan ook veel te bieden en beleven. De hypermoderne Allianz Arena, thuishaven van FC Bayern München, is een van de paradepaardjes van de stad. Ook staat deze Beierse stad bekend om een van de meest drukke en grote evenementen ter wereld: het Oktoberfest. Naast voetbal en bier is er ook op cultureel gebied genoeg te doen in de gezellige speelstad. Het centrum staat vol historische gebouwen en de culturele sector is een van de belangrijkste economische bijdragers aan de staatskas. Kom dus zeker niet alleen naar deze stad voor het Europees kampioenschap in de Arena, maar besteed naast je EK 2024 programma ook wat tijd aan de rest van München. Deze mooie stad is het zeker waard!

Kulturzentrum Gasteig

In het hart van speelstad München vind je een van de meest actieve culturele centra van het land. Van film en dans tot muziek: in Kulturzentrum Gasteig is werkelijk altijd iets te doen. Ook zijn veel evenementen gratis te bezoeken. Dus ook wanneer je normaal gesproken niet zo van de culturele centra bent, is een kijkje bij Gasteig een tripje waard.

Marienplatz

Het bijna 1000 jaar oude centrale plein van München doorkruis je ongetwijfeld op weg naar een van de EK wedstrijden in München. Dwaal rond op de prachtige Marienplatz en geef je ogen flink de kost.

Openbaar vervoer in en om München

Van alle speelsteden tijdens het toernooi is München een van de makkelijkste om per vliegtuig te bereiken, want de stad heeft een vliegveld nabij. Per trein is ook een milieuvriendelijk optie, hoewel dit je iets meer reistijd zal kosten. In München zelf kun je net als in alle grote Duitse steden makkelijk het ov gebruiken om jezelf te verplaatsen. De trein, metro, S-bahn en bus staan klaar om je naar het stadion te vervoeren. Ook een optie is een deelfiets of deelscooter. Als deze nog beschikbaar zijn tijdens de drukte die het EK 2024 naar de Duitse speelsteden brengt, natuurlijk!

Meespelen op TOTO tijdens het EK 2024

Of je nu naar Duitsland afreist om een wedstrijd (of meer) te bezoeken of thuisblijft: met TOTO wordt het EK extra spannend! Inzetten kan op alle wedstrijden, die in Dortmund en alle andere speelsteden, vooraf en live, en natuurlijk zijn er nog veel meer wedopties beschikbaar.

Home -> Voetbal -> EK 2024 -> Speelsteden -> München