Allianz Arena (Bayern München)

We hoeven niemand te vertellen dat FC Bayern München de recordkampioen van Duitsland is. Deze topclub uit de Bundesliga heeft meer dan 30 landstitels gewonnen. Ook internationaal is Bayern München zeer succesvol met meerdere titels. Hun thuisbasis is de Allianz Arena München, een schitterend en modern stadion net buiten de stad, dat natuurlijk als locatie zal dienen voor het EK van 2024.

De Allianz Arena is misschien wel één van de bekendste stadions van Europa, wat natuurlijk komt door FC Bayern München. Wat het uniek maakt is dat de ring om het stadion heen kleuren kan aannemen. De ene keer is het stadion blauw verlicht, de andere keer is het rood (wanneer de club thuis speelt). Kortom, een prachtige locatie voor het bijwonen van een wedstrijd.

Je kennis over de Allianz Arena wat bijspijkeren? Je zit hier helemaal goed! We gaan de belangrijkste details even langs, zodat jij alles over deze EK-locatie weet!

Inhoudsopgave:

  • Wedstrijden tijdens EK 2024

  • Geschiedenis

  • Tribunes

Wedstrijden tijdens EK 2024

Tijdens het EK 2024 zal München als een van de speelsteden dienen. Sterker nog, de Allianz Arena behoort samen met het Olympiastadion in Berlijn en Signal Iduna Park in Dortmund tot de drie stadions waar de meeste wedstrijden worden gespeeld.

Groepsfase

  • Vrijdag 14 juni 21:00 uur: Duitsland - Schotland

  • Maandag 17 juni 15:00 uur: Roemenië - Winnaar play off B

  • Donderdag 20 juni 15:00 uur: Slovenië - Servië

  • Dinsdag 25 juni 21:00 uur: Denemarken - Servië

Achtste finale

  • Dinsdag 2 juli 18:00 uur: 1E - 3A/B/C/D

Halve finale

  • Dinsdag 9 juli 21:00 uur: W45 - W46

De finale van het EK is voor Berlijn, omdat het de hoofdstad van Duitsland is. Wel heeft de Allianz Arena de primeur om de openingswedstrijd te organiseren, die op 14 juni 2024 gespeeld zal worden.

Geschiedenis van de Allianz Arena

De Allianz Arena is een vrij nieuw stadion, net buiten het centrum van München. Het stadion voor Bayern München werd namelijk in 2005 geopend. Dat het de Allianz Arena heet is niet zonder reden, want het stadion heeft 340 miljoen euro gekost om te maken. Verzekeraar en sponsor Allianz heeft 90 miljoen euro aan de bouw meebetaald. Zij zijn sinds jaar en dag ook naamsponsor, maar het is niet hun eigen stadion.

Het zal nog een lange tijd Allianz Arena blijven heten, want in 2014 besloot Allianz om de samenwerking te verlengen. Niet even voor een paar jaar, maar gewoon tot 2041. Natuurlijk is de Allianz Arena niet het startpunt van een voetbalstadion in München. Voor die tijd werd er gespeeld in het Olympisch Stadion, maar uit een referendum in 2001 bleek er een sterke voorkeur voor een gloednieuw stadion te zijn.

Het heeft daarna even mogen duren, maar de opening van de Allianz Arena vond vier jaar later in 2005 plaats. Het is sindsdien de locatie voor de thuiswedstrijden van Bayern München, maar ook worden er concerten georganiseerd en meer. Kortom, een breed inzetbare locatie.

Mocht jij nou een liefhebber van Bayern München zijn, dan kan je de Allianz Arena bezoeken. Dit om een wedstrijd van de thuisspelende ploeg bij te wonen, maar ook om via een rondleiding achter de schermen te kijken. Met de stadiontour bezoek je het museum, de tribunes, de spelerstunnel, kleedkamers, enzovoort. Zeker de moeite waard als je in München bent!

Tribunes in de Allianz Arena

De Allianz Arena is voorzien van maar liefst 74.024 zitplaatsen. Door deze capaciteit behoort het tot de grootste stadions van Duitsland. De tribunes omringen het hele veld en doordat het stadion ook deels overdekt is, zitten de toeschouwers - zeker hoger - normaal gesproken droog. Net zoals Signal Iduna Park beschikt ook de Allianz Arena over staanplaatsen, maar dit is iets anders opgezet.

Er zijn tegen de 10.000 zitplekken die opklapbaar zijn. Hierdoor ontstaan er staanplaatsen, wat natuurlijk bijdraagt aan de sfeer als de fans gaan staan wanneer het echt spannend wordt. De opbouw bestaat uit drie ringen: laag en hoger, met daarboven de topring. Aan de korte zijden zijn logischerwijs iets minder plaatsen dan aan de lange zijden, maar dat valt nauwelijks op door de kuipstructuur, wat er prachtig uitziet.

Gezien Bayern München een club is die veel belangstelling geniet, is het vaak vol in het stadion. Interesse om eens een wedstrijd bij te wonen? Zorg dan dat je tijdig je tickets koopt. Zeker als je een EK-wedstrijd wilt bezoeken, want dat zal naar verwachting bijzonder snel gaan. Ook al zijn er meer dan 70.000 plekken, het voetbalminnende Duitsland bezoekt de duels graag.

Maar geen nood, je kunt het natuurlijk ook vanuit huis bekijken. Neem plaats in je luie stoel en geniet. Maak het nog wat spannender met een weddenschap hier bij TOTO!

Zet in en win!

Met zes EK-wedstrijden die in de Allianz Arena gespeeld zullen worden, is het de moeite waard dit stadion in de gaten te houden. Niet alleen voor het spektakel van het EK, maar ook voor mooie kansen om te wedden. Bij TOTO zet je in op alle wedstrijden die tijdens het EK gespeeld worden. Neem een kijkje in het sportsbook om te ontdekken wat er op het programma staat!

SPEEL MEE!

Home -> Voetbal -> EK 2024 -> Stadions -> Allianz Arena