Berlijn is een van de tien speelsteden van het EK 2024. In totaal worden in het Olympiastadion zes EK wedstrijden gespeeld: drie groepswedstrijden, een achtste finale, een kwartfinale en de allesbeslissende finale. Lees hier welke EK wedstrijden in Berlijn gespeeld worden en waar deze prachtige hoofdstad met 3,6 miljoen inwoners verder om bekend staat. Want naast het EK programma valt er genoeg te beleven in een van de mooiste steden van Duitsland. Alles over de stad Berlijn en het EK-programma in de stad lees je op deze pagina.
Berlijn bereiken is natuurlijk het doel van ieder land dat aan het EK meedoet. Op 14 juli wordt daar in het Olympiastadion de finale gespeeld. Maar ook in de eerdere rondes is de stad het decor van EK-wedstrijden. Zo weet het Nederlands elftal al dat het Berlijn gaat bereiken. De derde groepswedstrijd van Oranje tegen Oostenrijk wordt in het Olympiastadion gespeeld. Dit zijn de wedstrijden die tijdens het EK 2024 in Berlijn worden gespeeld:
15 juni: Spanje - Kroatië
21 juni: Play-off winnaar A - Oostenrijk
24 juni: Nederland - Oostenrijk
29 juni: achtste finale
6 juli: kwartfinale
14 juli: WK finale
Het Olympiastadion in Berlijn is gebouwd in 1936, speciaal voor de Olympische Spelen die dat jaar in Duitsland werden gehouden. In het begin had het stadion een capaciteit van 100.000 toeschouwers en was het daarmee het grootste stadion van Duitsland. Dat is inmiddels niet meer zo. Het Olympiastadion biedt anno 2024 plaats aan bijna 75.000 toeschouwers en daarmee is het stadion niet meer het grootste van het land. Die eer is voorbehouden aan het Signal Iduna Park in Dortmund, waar ruim 81.000 mensen in passen. Toch is tijdens het EK 2024 het Olympiastadion het grootste stadion waar gespeeld gaat worden. Dat komt omdat de Duitse voetbalbond DFB staanplaatsen toestaat en de UEFA niet. Bij wedstrijden onder de vlag van de UEFA loopt de capaciteit van het Signal Iduna Park daardoor fors terug en dat van het Olympistadion niet. Vaste bespeler van het stadion is sinds de jaren '60 Hertha BSC, dat momenteel in de 2. Bundesliga speelt. Union Berlin, wel spelend op het hoogste niveau, speelt in een ander stadion, het Alte Försterei.
Houd naast het bezoeken van de EK wedstrijden in Berlijn absoluut ruimte in je programma over voor sightseeing. Berlijn is één groot (oorlogs)monument, dat jaarlijks door 5 miljoen mensen wordt bezocht. Er zijn echter ook genoeg historische bezienswaardigheden uit andere tijden. Dit zijn (naast voetbal) de must-sees tijdens het EK voetbal, volgens TOTO:
De Duitse hoofdstad staat bekend om de befaamde Berlijnse muur. Ga naar de East Side Gallery om stukken van de originele muur te zien, die de stad tot en met de jaren '80 in tweeën deelde.
Op het plein van de Brandenburger Tor kijk je je ogen uit. Hier komt heel Berlijn samen. Ambassadepersoneel strak in pak, acrobatische clowns op eenwielers, markante muzikanten: gratis entertainment voor wie van mensen kijken houdt.
De Reichstag is naast het parlementsgebouw een iconisch onderdeel van het culturele erfgoed van de stad. Bewonder het van een afstandje of gebruik het als uitzichtpunt over de stad.
Heb je niet zo’n interesse in de historie van de stad of bezoek je graag de wat minder bekende plekjes? Niet getreurd! Berlijn heeft het namelijk allemaal. Van befaamde clubs zoals Berghain tot gezellige pleinen, het Currywurstmuseum en het Museum der Dingen. Deze bruisende stad brengt je eindeloos vermaak.
Reizen in speelstad Berlijn doe je met de U-bahn (metro), bus, tram of trein. Net als andere grote Duitse steden heeft de stad een uitgebreid metronetwerk. Met bijna tweehonderd stations kun je snel en goedkoop de hele stad door reizen. Ook dichtbijgelegen internationale vliegvelden zijn gemakkelijk te bereiken. Het dichtstbijzijnde internationaal vliegveld is Flughafen Berlin Brandenburg Willy Brandt (BER). Dit heeft een rechtstreekse treinverbinding met de stad zelf. Of je nu tijdens het EK wedstrijden in Berlijn wil bezoeken of een van de vele bezienswaardigheden wil zien; alles is goed verbonden. Tip: gebruik de BVG-Fahrinfo app als ov-routeplanner en koop er je tickets mee.
Let wel op de verschillende zones waar je ticket geldig is. Het centrum van de stad zelf is zone A. Hierbinnen vind je bijvoorbeeld de Brandenburger Tor, Fernsehturm en de Reichstag. Het Olympiastadion, waar tijdens dit EK het wedstrijdprogramma wordt gespeeld, ligt in zone B van Berlijn. In zone C liggen de buitensteden. Die zul je waarschijnlijk niet aandoen, wanneer je alleen de EK 2024 wedstrijden en de bezienswaardigheden van Berlijn bezoekt.
Het kan slim zijn om een dagkaart aan te schaffen, in plaats van losse enkeltjes. Die is geldig voor trein, metro, tram en bus.
Naast het openbaar vervoer kun je je in de speelstad Berlijn net als in Nederland verplaatsen met deelscooters en e-bikes. Fietsen is een geweldige manier om de stad te ontdekken. Er zijn meerdere bedrijven waarbij je een elektrische of gewone fiets kunt huren, zoals Bolt en LimeBike. Download simpelweg hun apps en verplaats je zorgeloos van A naar B.
Van alle Duitse speelsteden is Berlijn niet geheel verrassend de grootste stad. De combinatie van het ov en de vele e-bikes ondersteunt je gelukkig enorm bij een vol EK-programma.
Of je nu naar Duitsland afreist om een wedstrijd (of meerdere) te bezoeken of thuisblijft: met TOTO wordt het EK extra spannend! Inzetten kan op alle wedstrijden, die in Berlijn en alle andere speelsteden, vooraf en live, en natuurlijk zijn er nog veel meer wedopties beschikbaar!
Home -> Voetbal -> EK 2024 -> Speelsteden -> Berlijn