Olympiastadion in Berlijn (Hertha BSC)

Het Olympiastadion, ook wel Olympisch Stadion genoemd, is een veelzijdig stadion. Dit stadion kan net buiten het centrum van de Duitse hoofdstad gevonden worden en kent een rijke geschiedenis. Natuurlijk wordt het als voetbalstadion gebruikt, maar door de veelzijdige inrichting vinden er ook andere sporten plaats. Denk aan atletiek en in het verleden American Football.

Nu het EK 2024 eraan komt, zal dit Duitse stadion natuurlijk dienen als toneel voor verschillende wedstrijden. Sterker nog, dit is ook dé plek waar de finale gespeeld zal worden op 14 juli 2024. Een belangrijke locatie dus, daarom kan je hier alles over het Olympiastadion Berlin lezen!

Inhoudsopgave:

  • Wedstrijden tijdens EK 2024

  • Geschiedenis

  • Tribunes

Wedstrijden tijdens EK 2024

Berlijn is als hoofdstad van Duitsland natuurlijk een van de belangrijkste locaties voor het EK 2024. Hoewel de openingswedstrijd gespeeld zal worden in de Allianz Arena in München, zal de afsluiting van het toernooi hier plaatsvinden.

In totaal worden er zes wedstrijden in dit stadion gespeeld. Verdeeld over verschillende fases:

Groepsfase

  • Zaterdag 15 juni 18:00 uur: Spanje - Kroatië

  • Vrijdag 21 juni 18:00 uur: Winnaar play off A - Oostenrijk

  • Dinsdag 25 juni 18:00 uur: Nederland - Oostenrijk

Achtste finale

  • Zaterdag 29 juni 18:00 uur: 2A - 2B

Kwartfinale

  • Zaterdag 6 juli 21:00 uur: W43 - W44

Finale

  • Zondag 14 juli 21:00 uur: W49 - W50

We weten nu welke landen elkaar zullen treffen in het Olympiastadion. Althans, tijdens de groepsfase. De latere rondes zijn natuurlijk nog afwachten, gezien dat van de groepsfase afhangt.

Geschiedenis van het Olympiastadion

Het Olympiastadion is een prachtige locatie in Berlijn met een boeiende geschiedenis. Het stadion bestaat ook al meer dan 100 jaar, want het oorspronkelijke stadion werd in 1913 gebouwd. Dit was in 1934 echter niet genoeg voor de Olympische Spelen, waardoor besloten werd een nieuw stadion neer te zetten. Het nieuwe stadion werd door Werner March ontworpen en na twee jaar in 1936 geopend.

In de jaren erna zijn er meerdere aanpassingen aan het stadion gedaan. Ook na de Tweede Wereldoorlog, omdat er hevig rond het stadion is gevochten. Decennia vooruit: Duitsland mocht in 1974 het WK voetbal organiseren. Daarom werd het stadion toen deels overdekt. In 2006 vond wederom het WK in Duitsland plaats en om die reden werd het stadion in 2004 helemaal gerenoveerd met aansluitend een feestelijke opening.

Het stadion is dus echt een oudje. Doordat het zich zeker niet beperkt tot voetbal, valt er bijna altijd sportief wel wat te beleven. Maar als er geen sport beoefend wordt is het beschikbaar voor concerten en natuurlijk rondleidingen. Met een lange geschiedenis zijn er genoeg bezienswaardigheden te vinden. Ook kun je dan de kleedkamers, het veld, de spa en alles wat er nog meer bijhoort bezichtigen.

Ooit in Berlijn? Pak dan zeker een rondleiding mee! Juist door de veelzijdigheid van dit stadion, is het een bezoek waard!

Het Olympisch Stadion: de thuisbasis van Hertha BSC

Hoewel het dus ooit gebouwd is voor de Olympische Spelen en tegenwoordig breed ingezet wordt, is het ook gelijk de thuisbasis van de 2. Bundeliga club Hertha BSC. Zij hadden vroeger de 'Plumpe', wat hun eigen stadion was. Maar begin jaren '70, toen de club in geldnood zat, hebben ze die locatie moeten verkopen. Ze speelden toen al vaker in het Olympiastadion, dat sindsdien hun vaste thuislocatie is.

Wil je thuiswedstrijden van die club bijwonen, dan moet je bij dit stadion zijn. Fijn om te weten, het is zeer gemakkelijk bereikbaar via het openbaar vervoer, gezien het stadion in de stad ligt.

Tribunes in het Olympiastadion

Doordat het stadion met een multifunctioneel doel werd gebouwd, is het vrij ruim ontworpen. Hierdoor is de capaciteit behoorlijk met 74.475 zitplaatsen. Doordat er om het veld een atletiekbaan ligt, zijn de zitplekken ook in een ring gevormd. Het resultaat is dat het heel erg strak oogt, zeker met dat mooie groene veld middenin.

De tribunes bestaan uit twee niveaus en door de verbouwing in 1974 zit bijna iedereen droog. Het dak werd namelijk verlengd tot ver over de laagste ring. Comfortabel natuurlijk, want toeschouwers die in de regen sport moeten kijken... dat is niet echt ideaal. Alle stoelen in het stadion zijn ook klapstoelen, waardoor er automatisch staanplaatsen ontstaan als de toeschouwers opstaan.

Met goed bezochte wedstrijden van Hertha BSC, is het altijd een schitterend schouwspel om de supporters te zien. Dat zal tijdens het EK 2024 natuurlijk niet anders zijn, waarbij de verwachting is dat de tickets allemaal uitverkocht zullen raken. Mocht je erbij willen zijn, dan raden we je aan snel jouw tickets te kopen.

Zet in en win!

Er staan genoeg wedstrijden op het programma die in dit stadion gespeeld zullen worden. Het hoogtepunt zal natuurlijk de finale zijn. Elke wedstrijd die gespeeld wordt komt met spannende weddenschappen. Hier bij TOTO vind je alle informatie over het EK en natuurlijk de mogelijkheid tot het plaatsen van bets tegen de scherpste odds. Zet in en win!

SPEEL MEE!

Home -> Voetbal -> EK 2024 -> Stadions -> Olympia Stadion