Signal Iduna Park (Borussia Dortmund)

Ooit in Dortmund geweest? Als je voetballiefhebber bent, is een bezoekje aan Signal Iduna Park, nabij het centrum, eigenlijk een must. De thuisbasis van Borussia Dortmund, een grote club uit de Bundesliga. Dit stadion zal natuurlijk gebruikt gaan worden tijdens het EK 2024, omdat Dortmund één van de speelsteden is.

Meer te weten komen over het Signal Iduna Park van Borussia Dortmund? Dan zit je hier natuurlijk helemaal goed. We laten je alvast proeven van de geweldige sfeer, terwijl we je gelijk ook wat kennis bijbrengen. Zo ben jij straks dé Signal Iduna Park-kenner onder je vrienden!

Inhoudsopgave:

  • Wedstrijden tijdens EK 2024

  • Geschiedenis

  • Tribunes

Wedstrijden tijdens EK 2024

Borussia Dortmund speelt in het Signal Iduna Park stadion zijn thuiswedstrijden, maar dat is tijdens het aanstaande Europees Kampioenschap voetbal natuurlijk niet aan de orde. Het gaat er nu om welke wedstrijden er in dit stadion gespeeld gaan worden.

Dat zijn er nogal wat, dus we hebben hieronder elke wedstrijd neergezet die gespeeld zal worden tussen 14 juni en 14 juli 2024.

Groepsfase

  • Zaterdag 15 juni 21:00 uur: Italië - Albanië

  • Dinsdag 18 juni 18:00 uur: Turkije - Winnaar play off C

  • Zaterdag 22 juni 18:00 uur: Turkije - Portugal

  • Dinsdag 25 juni 18:00 uur: Frankrijk - Winnaar play off A

Achtste finale

  • Zaterdag 29 juni 21:00 uur: 1A - 2C

Halve finale

  • Woensdag 10 juli 21:00 uur: W47 - W48

Samen met de Allianz Arena in München en het Olympiastadion in Berlijn, voert Signal Iduna Park de lijst aan met locaties waar de meeste EK-matches worden gespeeld. Welke duels er na de groepsfase gespeeld zullen worden is voor nu nog even afwachten.

Geschiedenis van Signal Iduna Park

Borussia Dortmund heeft tot 1974 als thuisbasis het Stadion Rote Erde gehad. Een stadion dat door groei van de club te klein werd, maar helaas was er geen budget een nieuw onderkomen te bouwen. Tot Dortmund werd aangewezen als speelstad voor het WK van dat jaar. Hun huidige stadion was destijds te klein voor internationale wedstrijden, dus werd een nieuw stadion gebouwd: het Westfalenstadion.

Een meevaller voor Borussia Dortmund, dat het Westfalenstadion na het WK van 1974 als thuisbasis is gaan gebruiken. Signal Iduna Park... we horen je het al denken. Dat klopt, het is de huidige naam, maar we hebben het nog steeds over hetzelfde complex. Sinds 2005 heet het stadion Signal Iduna Park en dat is niet zonder reden. De verzekeringsmaatschappij (en sponsor) Signal Iduna besloot om de club te helpen, die met schulden zat. In ruil voor die financiële hulp, werd het gebeuren omdoopt tot Signal Iduna Park, maar ze zijn niet de eigenaar.

Je kunt als bezoeker of supporter natuurlijk geregeld in het stadion terecht voor een thuiswedstrijd van Borussia Dortmund, maar als er niet gespeeld wordt kun je als liefhebber een kijkje achter de schermen krijgen. Via een stadiontour bezoek je de kleedkamers, het veld, de tribunes, het museum en nog veel meer. Zo kun je die echte voetbalvibe van de club beleven.

Tribunes in het Signal Iduna Park

Het Signal Iduna Park stadion is als thuishaven van Borussia Dortmund een locatie die door de jaren heen veranderingen heeft ondergaan. Dankzij de groei van het aantal supporters, is het stadion qua capaciteit groter geworden om zo iedereen ruimte te bieden een wedstrijd bij te wonen.

Waar er in eerste instantie vier tribunes waren: oost, west, noord en oost, zijn tegenwoordig de bochten tussen deze hoeken ook aangevuld met tribunes. Hierdoor is het hele speelveld omringt. Vandaag de dag biedt het stadion ruimte voor een indrukwekkend aantal van maar liefst 81.365 supporters. Dit maakt het Signal Iduna Park stadion ook het grootste stadion van Duitsland. Het behoort zelfs tot de grootste stadions van Europa!

Eén van de unieke dingen aan Signal Iduna Park is de Gelbe Wand (ook wel 'the south stand' genoemd), een tribune vernoemd naar de gele muur die de supporters vormen door zich in de kleuren van BvB te kleden. Dit ziet er buitengewoon indrukwekkend uit, omdat deze tribune staanplaatsen biedt voor maar liefst 25.000 supporters. Week in week uit staat de Gelbe Wand garant voor een geweldige sfeer.

Natuurlijk zijn er ook genoeg zitplaatsen te vinden in het Signal Iduna Park. Met een capaciteit voor meer dan 80.000 man, zal het tijdens het EK voor een geweldig spektakel gaan zorgen. Trouwens, mocht je de fans van Borussia Dortmund eens mee willen maken en de sfeer willen proeven, dan adviseren we je tijdig tickets te kopen. Het stadion is namelijk vaak snel uitverkocht.

Zet in en win!

De matches die in het Signal Iduna Park gespeeld worden, zullen een plezier voor het oog zijn. Dankzij het schitterende stadion dat barst van de sfeer, belooft het één van de mooiste EK-locaties te worden. Fan of geen fan, schakel absoluut in als er in dit stadion gespeeld wordt. Om dat nóg wat spannender te maken, kun je bij TOTO inzetten op alle duels die hier tijdens het EK zullen plaatsvinden. Zet in en win!

SPEEL MEE!

Home -> Voetbal -> EK 2024 -> Stadions -> Signal Iduna Park