Mercedes Benz Arena (VFB Stuttgart)

Stuttgart is de industriestad van het zuiden in Duitsland en ook daar vinden we natuurlijk een mooi voetbalstadion.

De MHPArena in Stuttgart is de thuisbasis van de Bundesliga club VfB Stuttgart, die hier al sinds jaar en dag thuiswedstrijden speelt. De ligging van het stadion is nabij het centrum van de grote Duitse stad, waardoor het uitstekend bereikbaar is. Wel zo belangrijk natuurlijk als er duizenden supporters EK-wedstrijden komen kijken.

Lees snel verder om meer te weten te komen over de MHPArena, wat het toneel zal zijn voor meerdere duels tijdens het Europees Kampioenschap voetbal.

Inhoudsopgave:

  • Wedstrijden tijdens EK 2024

  • Geschiedenis

  • Tribunes

Wedstrijden tijdens EK 2024

Doordat de MHPArena vrij modern is en ook veel ruimte biedt, is het perfect geschikt voor een event als het EK voetbal. Er zullen tijdens het kampioenschap in totaal vijf wedstrijden gespeeld worden, de toebedeling is als volgt:

Groepsfase

  • Zondag 16 juni 18:00 uur: Slovenië - Denemarken

  • Woensdag 19 juni 18:00 uur: Duitsland - Hongarije

  • Zondag 23 juni 21:00 uur: Schotland - Hongarije

  • Woensdag 26 juni 18:00 uur: Winnaar play off B - België

Kwartfinale

  • Vrijdag 5 juli 18:00 uur: W39 - W37

Na de vier duels in de groepsfase zal het even rustig blijven in Stuttgart, want pas voor een kwartfinale keert het spektakel terug naar dit stadion. Met vijf duels mag Stuttgart absoluut niet klagen tijdens dit EK.

Geschiedenis van de MHPArena

De MHPArena bestaat al sinds 1933. Sinds de opening toen had het stadion tot en met 1945 een wat gevoelige naam: Adolf Hitler Kampfbahn. Na de oorlog werd dit logischerwijs aangepast en werd het bouwwerk Century Stadion genoemd. Dit voor slechts 4 jaar, want in 1949 werd het weer omgedoopt naar Neckarstadion. Die naam heeft het stadion jarenlang gehad. Tot 1993 om precies te zijn.

In 1993 werd het het Gottlieb-Daimler-Stadion genoemd, wat al een verwijzing is naar Mercedes en in 2008 kreeg het de naam Mercedes Benz Arena, dat zo zou blijven tot 1 juli 2023. Toen werd de naam veranderd in de MHPArena. Het stadion heeft altijd op dezelfde plek gestaan en is ook zeker niet onbekend met internationale voetbalwedstrijden. Zo zijn er wedstrijden gespeeld tijdens het WK van 1974 en 2006, en ook wedstrijden tijdens het EK van 1988.

Voor 2011 was het stadion ook multifunctioneel, maar na de verbouwing toen is het getransformeerd naar een stadion puur voor voetbal. Daarmee onderscheidt de MHPArena zich enigszins, want veel Duitse stadions worden juist voor meer dan alleen voetbal gebruikt.

Overigens was de koppeling met Mercedes Benz in het verleden niet zomaar willekeurig. Het beroemde automerk heeft zijn thuisbasis namelijk in Stuttgart. In de buurt van het stadion vind je bijvoorbeeld ook het Mercedes Benz museum. Perfect te combineren met een rondleiding in het stadion. Buiten voetbalwedstrijden om worden er namelijk rondleidingen georganiseerd, zodat je een kijkje achter de schermen krijgt.

Tribunes in de MHPArena

De MHPArena biedt een totale capaciteit voor 60.441 supporters. Hierdoor behoort naast het Signal Iduna Park en de Allianz Arena het tot de grotere stadions van Duitsland. Ook kent VfB Stuttgart behoorlijk veel fans, waardoor het stadion tijdens de wedstrijden meestal erg goed gevuld is. Dat zal tijdens het EK natuurlijk niet anders zijn.

Waar het stadion zich in doet onderscheiden is dat het een wat meer open structuur kent. Oftewel, er is geen gesloten achterwand. Dit maakt dat er een lekker briesje doorheen komt in de zomer, maar in de winter kan het weleens een beetje koukleumen zijn. De tribunes zijn ook opgedeeld in drie lagen, waarbij het grootste gedeelte overdekt is.

Qua richtingen is voornamelijk op de vier zijdes van het veld afgestemd, al zijn er door de jaren heen wel meer (kleinere) tribunes bijgekomen tussen de vier zijdes. Dit zodat er genoeg ruimte is voor de fans. Met de genoemde capaciteit in zitplaatsen is er in ieder geval genoeg plek voor een reeks sfeervolle EK-duels.

Zet in en win!

In de MHPArena te Stuttgart zullen zoals genoemd in totaal vijf wedstrijden worden gespeeld. Natuurlijk zullen wij al die wedstrijden ook hier in ons sportsbook presenteren, waardoor je niks hoeft te missen. Zet in op de wedstrijden die in de MHPArena gespeeld worden. Wie weet win je wel wat.

SPEEL MEE!

Home -> Voetbal -> EK 2024 -> Stadions -> MHP Arena Stuttgart