Speelstad Düsseldorf

Speelstad Düsseldorf: oneindige bar en achtste finale van Oranje?

Nog geen 200 kilometer van de Nederlandse grens ligt Düsseldorf, een van de tien speelsteden waar komende zomer gespeeld gaat worden tijdens het EK 2024. Plaats van handeling is de Merkur Spiel-Arena, thuishaven van Fortuna Düsseldorf. Met meer dan 600.000 inwoners is Düsseldorf de zevende stad van Duitsland en door het grote internationale vliegveld uitstekend te bereiken. De stad host tijdens het Europees kampioenschap vijf wedstrijden, waaronder een achtste finale. Het is goed mogelijk dat Oranje in die achtste finale terechtkomt, gelet op de afstand met de grens natuurlijk een ideale locatie. Alles over de stad Düsseldorf en het EK programma in de stad lees je op deze pagina.

Wedstrijden Düsseldorf Europees kampioenschap 2024

Naast de genoemde achtste finale is Düsseldorf tijdens het toernooi ook gastheer van drie groepswedstrijden en een kwartfinale. In de Merkur Spiel-Arena begint België op 17 juni aan het toernooi. Onze zuiderburen spelen dan tegen Slowakije. Oranje speelt geen groepswedstrijden in Düsseldorf, maar wordt de ploeg van Ronald Koeman tweede in de poule dan speelt Nederland de achtste finale in deze stad. Tegenstander is dan de nummer twee uit de poule van de Belgen. Dit zijn de wedstrijden die tijdens het EK 2024 in Düsseldorf worden gespeeld:

  • 17 juni: België - Slowakije

  • 21 juni: Slowakije - Play-off winnaar B

  • 24 juni: Albanië - Spanje

  • 1 juli: achtste finale

  • 6 juli: kwartfinale

Merkur Spiel-Arena

De Merkur Spiel-Arena is een van de jongste stadions van Duitsland. Tot 2002 was het Rheinstadion het onderkomen van Fortuna Düsseldorf. Dat stadion werd gebruikt tijdens het WK 1974 en het EK 1988, onder andere voor de wedstrijd Nederland-Engeland op laatstgenoemd toernooi. Met het oog op het WK van 2006 werd in 2002 het Rheinstadion afgebroken, en verrees op dezelfde plek de Merkur Spiel-Arena, bij oplevering LTU-Arena genaamd. Het bouwen van een nieuw stadion mocht niet baten: Düsseldorf werd door de organisatie van het WK 2006 niet tot speelstad gekozen.

Achttien jaar later komt het er dus alsnog van en is de Merkur Spiel-Arena een van de stadions waar tijdens het EK 2024 wordt gespeeld. In de tussenliggende jaren deed het stadion - naast thuishaven van Fortuna - door het verschuifbare dak vooral dienst als evenementenlocatie. Zo werd er in 2011 het Eurovisie Songfestival gehouden en traden onder andere Bruce Springsteen, Coldplay, Depeche Mode en Lady Gaga er al eens op. Tijdens het EK kunnen er zo'n 51.000 mensen in de Merkur Spiel-Arena.

Bezienswaardigheden Düsseldorf

Is er naast het EK programma nog meer te doen en te zien in Düsseldorf? Jazeker! Van het culturele erfgoed en de historische gebouwen tot een bruisend uitgaansleven: buiten het stadion valt er van alles te beleven. De stad Düsseldorf is zo'n 900 jaar oud en vooral het oude centrum is prachtig, maar de hele stad is veelzijdig. Het bezoeken van de Sint-Lambertuskerk dient zeker op je to do-list te staan. Een zeer opvallende creatie, die bovendien in een mooie omgeving naast de Rijnoever ligt.

Oneindige bar en brouwerijen

In de oude binnenstad, de Altstadt, vind je een van de leukste straten van het hele land. Düsseldorf heeft namelijk die längste Theke der Welt; de langste bar ter wereld, gevormd door 260 horecagelegenheden. Ook vind je hier meerdere brouwerijen waar je heerlijke biertjes kunt proeven.

Winkelstad van het Rührgebied

Düsseldorf is dé shopping hoofdstad van Duitsland. Hier kun je uren rondstruinen langs high end winkels aan de sjieke Königsallee, maar ook veel leuke kleine winkeltjes bezoeken. Ga voor de hipste shops naar Unterblik.

Openbaar vervoer naar toernooi en stad

De stad Düsseldorf is te bereiken met auto, vliegtuig en ov. Niet ver van de stad ligt een van de grotere internationale vliegvelden van Duitsland; Keulen. Maar ook Düsseldorf zelf heeft een eigen vliegveld.

Als je de trein naar Duitsland neemt, reis je eenvoudig met Deutsche Bahn naar het centraal station van Düsseldorf. Andere opties zijn landen op het vliegveld, of een goedkopere FlixBus. In de stad zelf kun je het uitgebreide netwerk van het openbaar vervoer gebruiken. Zo kom je comfortabel en snel van de wedstrijden naar andere locaties in Düsseldorf. Ook kun je een deelscooter of e-bike huren, door de app te downloaden van een van de verschillende aanbieders in deze speelstad.

De stad Düsseldorf ligt trouwens vlak naast speelstad Keulen en de steden zijn goed verbonden via onder andere de trein. Mocht je tijdens het EK 2024 voetbalwedstrijden in verschillende speelsteden willen aandoen, dan heb je met Keulen of Düsseldorf de perfecte locatie.

Meespelen op TOTO tijdens het EK 2024

Of je nu naar Duitsland afreist om een wedstrijd (of meer) te bezoeken of thuisblijft: met TOTO wordt het EK extra spannend! Inzetten kan op alle wedstrijden, die in Dortmund en alle andere speelsteden, vooraf en live, en natuurlijk zijn er nog veel meer wedopties beschikbaar.

Home -> Voetbal -> EK 2024 -> Speelsteden -> Dusseldorf