Merkur Spiel Arena (Fortuna Düsseldorf)

Fortuna Düsseldorf is een club die tussen de Bundesliga en 2. Bundesliga wisselt. Hoewel de club zelf dus niet per se een hoogvlieger is, valt de Merkur Spiel Arena gelijk op. Dit stadion vlakbij het centrum van Düsseldorf is namelijk een aparte. In plaats van een ronde of ovale vorm te hebben, is het stadion vierkant. Dat zien we niet vaak.

Dit stadion is ook dermate groot dat het perfect geschikt is voor allerlei doeleinden. Natuurlijk is het de thuisbasis van Fortuna Düsseldorf, maar ook wordt het stadion gebruikt voor evenementen, concerten en in 2011 werd het stadion zelfs ingezet voor het Eurovisiesongfestival. Nu met het EK-voetbal in aantocht, is de Düsseldorf Arena uitgekozen als locatie voor vijf wedstrijden.

Niet bekend met de Merkur Spiel Arena? Dan is het goed dat je op deze pagina zit, want we gaan je er nu alles over vertellen!

Inhoudsopgave:

  • Wedstrijden tijdens EK 2024

  • Geschiedenis

  • Tribunes

Wedstrijden tijdens EK 2024

De Merkur Spiel Arena is een locatie die veel bezocht zal worden tijdens het Europees Kampioenschap voetbal. Zo zullen er vijf wedstrijden gespeeld worden, wat net iets meer is dan bij veel andere stadions het geval is.

Groepsfase

  • Maandag 17 juni 21:00 uur: Oostenrijk - Frankrijk

  • Vrijdag 21 juni 15:00 uur: Slowakije - Winnaar play off B

  • Maandag 24 juni 21:00 uur: Albanië - Spanje

Achtste finale

  • Maandag 1 juli 18:00 uur: 2D - 2E

Kwartfinale

  • Zaterdag 6 juli 18:00 uur: W40 - W38

Net zoals in elk ander stadion zullen er ook in de Merkur Spiel Arena wedstrijden in de groepsfase gespeeld worden. Drie om precies te zijn. Later in het toernooi zal het complex nog twee keer gebruikt worden en dat is vanwege verschillende redenen.

Zo is de bereikbaarheid uitstekend, de capaciteit erg groot en het complex is ook zo ingericht dat het alles biedt wat nodig is voor een evenement als het EK 2024.

Geschiedenis van de Merkur Spiel Arena

Waar nu de Merkur Spiel Arena gevonden kan worden, stond eerst een ander stadion. Op dezelfde plek stond namelijk tot 2004 het Rheinstadion. Dit stadion werd in 1925 gebouwd en heeft tot 2002 dienstgedaan als thuisbasis van zowel Fortuna Düsseldorf als Rhein Fire, een American Footballclub. Na de sloop werd het huidige stadion gebouwd.

Bij de opening in 2002 had het stadion de naam 'LTU Arena', dit tot 2009. Vanaf dat jaar werd het stadion de Esprit Arena genoemd. Dit heeft tot 2018 geduurd. Sindsdien staat het stadion bekend als de Merkur Spiel Arena. Leuk detail: ten tijde van het Eurovisiesongfestival in 2011 heeft het stadion kortstondig Düsseldorf Arena geheten. Dit kwam doordat Esprit geen sponsor van dat evenement was.

Fortuna Düsseldorf speelt in de Merkur Spiel Arena zijn thuiswedstrijden, maar zoals al aangehaald is het complex voor meer evenementen te gebruiken. Zo wordt het stadion regelmatig ingezet voor concerten. In het verleden hebben hier The Weeknd, Harry Styles, Lady Gaga, Rammstein, Bon Jovi en meer opgetreden.

De ligging van het stadion is ideaal, want het is vlakbij het centrum van Düsseldorf en dus gemakkelijk bereikbaar. Het ligt op een paar minuten van een metro station, waarmee bezoekers bijvoorbeeld eenvoudig naar hun hotel kunnen reizen. Wat de Merkur Spiel Arena in Düsseldorf de finishing touch geeft is dat het dak gesloten kan worden. Dit is bij slecht weer of in de winter natuurlijk handig.

Vanwege deze voordelen is de Merkur Spiel Arena een geschikte locatie voor EK-wedstrijden.

Tribunes in de Merkur Spiel Arena

De Merkur Spiel Arena valt op door zijn vierkante vorm, wat afwijkend is tegenover het meer traditionele ontwerp van rechthoekige of ovale stadions. Dit geeft het stadion een eigen stijl en uitstraling. Binnen het stadion vinden we natuurlijk een prachtige grasmat en met 54.600 staan- en zitplaatsen zit het qua capaciteit wel goed.

De stoeltjes vormen een mooie ring rondom het veld en dat over twee niveaus met uitstekend zicht op het spel. Ook leuk om te weten: het aantal stoeltjes was in eerste instantie 51.500. Dit werd in 2010 opgehoogd naar 54.600 plekken, omdat er aanpassingen in de inrichting zijn gedaan. Het resultaat: meer staanplaatsen, waardoor nog meer personen het stadion in kunnen.

Bij een open dak zijn de tribunes over het algemeen bedekt, het veld zelf niet. De tribunes in de Merkur Spiel Arena hebben geen unieke namen gekregen en bestaan voor een groot deel uit klapstoeltjes. Dus ook de vaste zitplaatsen kunnen hierdoor eenvoudig veranderen in staanplaatsen.

Zet in en win!

De Merkur Spiel Arena mag vijf wedstrijden organiseren. Al die wedstrijden kun je hier bij TOTO vinden! Ieder duel dat in dit stadion gespeeld wordt, presenteren wij in ons sportsbook. Je kunt natuurlijk op de uitslag van deze wedstrijden inzetten, maar ook voor allerlei spannende wedopties gaan. Zo beleef je de wedstrijden met nog meer spanning. Zet in en win. Speel mee bij TOTO!

SPEEL MEE!

Home -> Voetbal -> EK 2024 -> Stadions -> Merkur Spiel Arena