Red Bull Arena (RB Leipzig)

Hoewel Red Bull in 2005 al sponsor werd van de voetbalclub in Salzburg, is RB Leipzig toch wel de bekendste ploeg. Deze club uit Leipzig heette voorheen Rassenballsport Leipzig, waardoor ze afgekort RB Leipzig genoemd worden. Niet geheel toevallig komt dat precies overeen met 'Red Bull'. Fantastisch voor de marketing natuurlijk. Zeker omdat de UEFA sponsornamen in clubs verbiedt. Dit is echter de uitzondering, want het heeft een dubbele betekenis.

We kunnen natuurlijk nog uren door blijven praten over de Bundesliga club RB Leipzig, maar waar het nu om gaat is het stadion waarin deze ploeg speelt. Dat heet geheel toepasselijk de Red Bull Arena en dient als locatie voor aanstaande wedstrijden op het Europees Kampioenschap voetbal. Tijd om daar eens even wat dieper in te duiken!

Inhoudsopgave:

  • Wedstrijden tijdens EK 2024

  • Geschiedenis

  • Tribunes

Wedstrijden tijdens EK 2024

De Red Bull Arena is niet het grootste stadion, maar krijgt alsnog de ruimte voor een viertal duels tijdens het EK. Drie zullen in de eerste weken plaatsvinden, want dan worden de groepswedstrijden gespeeld. Nadien volgt nog één andere wedstrijd.

Groepsfase

  • Dinsdag 18 juni 21:00 uur: Portugal - Tsjechië

  • Vrijdag 21 juni 21:00 uur: Nederland - Frankrijk

  • Maandag 24 juni 21:00 uur: Kroatië - Italië

Achtste finale

  • Dinsdag 2 juli 21:00 uur: 1D - 2F

Nederland zal vooralsnog één keer een bezoekje aan de Red Bull Arena in Leipzig brengen, gezien ze hier tegen Frankrijk moeten spelen. Mocht het lukken door te stoten naar de volgende ronde, dan zullen ze mogelijk ook in de achtste finale in Leipzig uitkomen.

Geschiedenis van de Red Bull Arena

Net zoals de meeste EK-stadions in Duitsland, is ook de Red Bull Arena er één met een geschiedenis die in zekere zin dik 100 jaar terug gaat. In 1920 werden er in de stad Leipzig plannen gepresenteerd om een groot sportcomplex te bouwen op de locatie waar het stadion nu te vinden is. Echt van de grond kwam het niet, want een economische crisis, de Tweede Wereldoorlog en meer hebben voor veel vertraging gezorgd.

Na deze oorlog lagen veel Duitse steden in puin. Om dat op te ruimen, heeft men besloten dit als fundament te gebruiken voor het stadion dat al jaren gebouwd zou moeten worden. Met het vele puin werd een wal gevormd, wat kunstmatige heuvels in de stad zijn. In 1956 werd de bouw eindelijk afgerond. Het nieuwe stadion toen, was de grootste van Duitsland met ruimte voor 100.000 toeschouwers.

Het stadion ging door het leven als Zentralstadion en heeft jarenlang gediend als stadion voor de voetbalclub Sachsen Leipzig. Deze club ging failliet, waarvoor Chemie Leipzig in de plaats kwam. Maar ook dat was niet echt een succes. Pas in 2010 is het stadion de thuishaven geworden voor Red Bull Leipzig, die voordien de wedstrijden speelde in het Stadion am Bad, in Markranstädt.

Terug even naar het stadion zelf. Sinds 1956 bood het ruimte voor ontzettend veel toeschouwers, maar vanwege de clubs die er speelden, zat het nooit echt vol. In 2000 werd besloten om binnen het huidige, in verval geraakte stadion een nieuwe te bouwen. Vier jaar later was het klaar. Het resultaat was een hypermodern stadion, maar dan wel één met flink minder ruimte omdat het binnen het oude stadion is gebouwd.

Sinds de instap van Red Bull in 2010 wordt het stadion officieel Red Bull Arena genoemd.

Tribunes in de Red Bull Arena

De Red Bull Arena is al dik 13 jaar de thuisbasis voor Red Bull Leipzig en met 41.939 zitplaatsen wat beperkt in capaciteit. Zeker als je het aflegt tegen de andere stadions waar EK-wedstrijden gespeeld worden. Desalniettemin biedt het stadion alle faciliteiten om goede voetbalwedstrijden te organiseren, en de capaciteit is genoeg om voldoende fans te ontvangen tijdens het toernooi.

Qua tribunes is de inrichting echt opgebouwd als een arena. Dus waar het voetbalveld logischerwijs rechthoekig is, vormen de tribunes een ronde wal rondom het veld. Hierdoor kent de Red Bull Arena een aansluitende tribune, al is er aan de korte zijden van het veld wel minder ruimte voor de fans vanwege de overkapping. De tribunes kennen geen specifieke namen. Ze bieden trouwens wel ruimte voor staanplaatsen, omdat de stoeltjes ingeklapt kunnen worden.

Het stadion kent een goede bereikbaarheid, omdat het naast het stadscentrum ligt. Ook ligt het niet al te ver van luchthavens. Dit maakt het stadion sowieso de moeite waard voor een voetbalreis om er als liefhebber een wedstrijd bij te wonen. Ben je toerist? We kunnen dan een van de tours aanraden. Vooral vanwege de interessante constructie waarbij er bruggen tussen het oude en nieuwe stadion liggen.

De Red Bull Arena is een stadion met een interessante historie. Hoewel het het kleinste stadion is waar EK-wedstrijden gespeeld worden, biedt het een unieke, gezellige sfeer die perfect bij een voetbalfeest past!

Zet in en win!

De Red Bull Arena zal vier wedstrijden organiseren tijdens het toernooi. Vanwege de uitstekende ligging nabij het centrum, is het voor supporters ter plekke gemakkelijk om naartoe te gaan. Nederland Frankrijk bijwonen? Zorg dan dat je snel tickets aanschaft. Lekker vanuit huis het EK volgen en dus ook de wedstrijden die in de Red Bull Arena gespeeld worden? Je bent hier aan het juiste adres. Alle wedstrijden in de Red Bull Arena zul je hier in ons sportsbook vinden. Beter nog: je kunt heel eenvoudig mooie weddenschappen afsluiten. Zet in en win!

SPEEL MEE!

Home -> Voetbal -> EK 2024 -> Stadions -> Red Bull Arena