Speelstad Dortmund

Speelstad Dortmund: het grootste stadion, maar niet tijdens het EK

Het stadion met de hoogste capaciteit van Duitsland staat in Dortmund, maar het Signal Iduna Park - in de volksmond nog altijd het Westfalenstadion geheten - is tijdens het EK 2024 niet het grootste stadion waar gespeeld gaat worden. Doet het EK dan een stadion in een ander land aan? Nee. Op papier is het stadion in de stad in het Ruhrgebied nog altijd het grootste, maar omdat de UEFA staanplaatsen verbiedt wordt tijdens EK-wedstrijden de capaciteit behoorlijk teruggeschroefd. Waar het Signal Iduna Park tijdens competitiewedstrijden van vaste bespeler Borussia Dortmund ruim 81.000 toeschouwers kan herbergen zal dat aantal komende zomer slechts op 65.000 liggen.

Dortmund is gastheer van zes wedstrijden tijdens het Europees kampioenschap. Vier groepswedstrijden worden er gespeeld, een achtste finale en een halve finale. Ga je een van deze wedstrijden bezoeken in Dortmund? Verlaat dan zeker even de omgeving van het Signal Iduna Park om de rijke historie van deze stad, op slechts zo'n 150 kilometer van de Nederlandse grens gelegen, te verkennen. Alles over de stad Dortmund en het EK-programma in de stad lees je op deze pagina.

Wedstrijden Dortmund Europees kampioenschap 2024

Met zes wedstrijden is Dortmund een van de steden waar de meeste wedstrijden worden gespeeld tijdens het EK. Ook in Berlijn en München worden zes duels afgewerkt. In Dortmund begint Italië aan zijn jacht op titelprolongatie. De Europees kampioen van 2020 speelt zijn eerste groepswedstrijd tegen Albanië in het Signal Iduna Park. Het Nederlands Elftal speelt geen groepswedstrijden in Dortmund. Wel kan Oranje er eventueel terechtkomen voor de halve finale. Dit zijn de wedstrijden die tijdens het EK 2024 in Dortmund worden gespeeld:

  • 15 juni: Italië - Albanië

  • 18 juni: Turkije - Play-off winnaar C

  • 22 juni: Turkije - Portugal

  • 24 juni: Frankrijk - Play-off winnaar A

  • 29 juni: achtste finale 

  • 10 juli: halve finale

Signal Iduna Park

Voor het WK in 1974 werd in Dortmund het Westfalenstadion gebouwd. Uiteraard nam na het toernooi de het plaatselijke Borussia zijn intrede in het stadion. De club wilde al langer een nieuw onderkomen, omdat het Stadion Rote Erde te klein was geworden. Door geldgebrek bleef een nieuw stadion uit, maar het naderende WK bood uitkomst. Het stadion werd opgeleverd met een capaciteit van 54.000 en tijdens het wereldkampioenschap speelde Nederland er tegen Zweden (0-0) en Brazilië (2-0).

Door verschillende verbouwingen groeide de capaciteit van het stadion. De successen van Borussia in de jaren '90, met als hoogtepunt het winnen van de Champions League in 2006, zorgden ervoor dat de populariteit van de club een vlucht nam. De capaciteit steeg naar bijna 70.000, mede door het verbouwen van de zuidtribune - de beroemde Gelbe Wand -, waar bijna 25.000 supporters konden staan, wat de tribune tot de grootste van Europa maakte. Bij competitiewedstrijden dan althans. Regelgeving van de UEFA en FIFA verbood staanplaatsen waardoor bij internationale wedstrijden de tribune tot zittribune werd omgetoverd en de capaciteit werd teruggeschroefd naar onder de 50.000. Te laag voor het mogen organiseren van een halve finale op een WK, zoals de organisatie van het toernooi in 2006 voor ogen had, en dus werd het stadion opnieuw grondig verbouwd. Met het dicht bouwen van de hoeken als meest in het oog springende verandering steeg de capaciteit met zo'n 14.000 plekken.

Het was de laatste grote aanpassing aan het stadion. Of aan het uiterlijk, beter gezegd. Want in 2005 volgde nog een ingrijpende wijziging. De vertrouwde naam Westfalenstadion moest plaats maken voor een sponsornaam: tot minimaal 2031 heet het stadion Signal Iduna Park. Officieel dan althans, want voor de supporters van Borussia Dortmund is het nog altijd gewoon het Westfalenstadion.

Bezienswaardigheden Dortmund

Als je aan Duitse steden om te bezoeken denkt, komt Dortmund misschien niet als eerste in je op. Het is weliswaar niet de grootste stad van Duitsland, het is zelfs pas de achtste stad van het land, wel is Dortmund de grootste stad van het Ruhrgebied én een oude stad: in 1226 werd het al een rijksstad. Door die rijke geschiedenis is Dortmund een interessante speelstad, die naast het EK 2024 genoeg te bieden heeft. Toch zien veel toeristen het stadion als dé trekpleister van de stad. Heb je tijdens de wedstrijd niet genoeg gezien van het stadion, ga dan zeker voor een rondleiding.

Duits voetbalmuseum

Maak van je verblijf in Dortmund een echte voetbalvakantie en bezoek het Duitse voetbalmuseum. Hier vind je alles dat echte fans van voetbal willen zien en beleven. Van een 3D-bioscoop tot de mooiste trofeeën en allerlei interactieve exposities en activiteiten: dit museum is een ultiem uitje voor jong en oud.

Westfalenpark

Heb je genoeg voetbal gezien en wil je even de buitenlucht in? Dat kan! Ook al heeft Dortmund als grote stad in het Ruhrgebied misschien geen erg groene reputatie, natuur is er genoeg. Ga voor een uitgebreide wandeling in het Westfalenpark, dat ten tijde van het toernooi in volle bloei staat.

Botanische tuin Rombergpark

Ook een aanrader is het Rombergpark: een botanische tuin waarin 100 jaar geleden al de eerste zaadjes werden geplant. Anno 2024 is het een van de grootste botanische tuinen ter wereld.

Openbaar vervoer naar toernooi en stad

Net als in de meeste Duitse steden zijn ook in Dortmund plekken zoals stadions, restaurants en bezienswaardigheden gemakkelijk met het ov te bereiken. Het stadion van Borussia Dortmund is slechts 3 kilometer van het centrum van de stad verwijderd. Met de trein, bus of metro reis je dus zó van je accommodatie naar de wedstrijd in Signal Iduna Park stadion.

Meespelen op TOTO tijdens het EK 2024

Of je nu naar Duitsland afreist om een wedstrijd (of meer) te bezoeken of thuisblijft: met TOTO wordt het EK extra spannend! Inzetten kan op alle wedstrijden, die in Dortmund en alle andere speelsteden, vooraf en live, en natuurlijk zijn er nog veel meer wedopties beschikbaar.