Veltins Arena (FC Schalke 04)

Het biermerk Veltins is de sponsor van het multifunctionele stadion van Gelsenkirchen. Een plaats naast Essen, vlakbij Dortmund. Gelsenkirchen is ook de plaats waar de Duitse 2. Bundesliga club FC Schalke 04 vandaan komt. Zij gebruiken dit stadion voor hun thuiswedstrijden, want ze zijn de eigenaar. Maar zoals al genoemd is het stadion multifunctioneel. Zo voldoet het aan de eisen voor internationale wedstrijden, maar ook worden er vaak zat concerten gegeven.

Bekende namen die al in de Veltins Arena hebben opgetreden zijn Bruce Springsteen, Robbie Williams, Metallica, U2... niet de minste artiesten. Met het Europees Kampioenschap voetbal op komst is deze arena daarom uitgekozen om wedstrijden te organiseren, vier om precies te zijn.

Meer over het stadion weten? Lees verder!

Inhoudsopgave:

  • Wedstrijden tijdens EK 2024

  • Geschiedenis

  • Tribunes

Wedstrijden tijdens EK 2024

Tijdens het EK 2024 zullen er verschillende wedstrijden in de Veltins Arena gespeeld worden. Zo staan er in totaal vier wedstrijden op het programma, verdeeld over twee fases:

Groepsfase

  • Zondag 16 juni 21:00 uur: Servië - Engeland

  • Donderdag 20 juni 21:00 uur: Spanje - Italië

  • Woensdag 26 juni 21:00 uur: Winnaar play off C - Portugal

Achtste finale

  • Zondag 30 juni 18:00 uur: 1C - 3D/E/F

Helaas heeft de Veltins Arena geen wedstrijden in de latere rondes van het toernooi. Die zijn voorbehouden aan andere stadions, die over het algemeen net wat meer plek bieden.

Geschiedenis van de Veltins Arena

De Veltins Arena is in tegenstelling tot veel Duitse stadions niet heel erg oud. Het stadion werd rond de eeuwwisseling gebouwd en in 2001 geopend. De oorspronkelijke naam van het stadion was AufSchalke, verwijzend naar de voetbalclub. In 2005 werd het stadion omgedoopt naar Veltins Arena en dat is tot op heden de naam van dit multifunctionele, mooie bouwwerk.

Waar voetbalde FC Schalke 04 voor de bouw van de Veltins Arena dan? We horen je het al denken. Hun roots liggen bij twee voormalige stadions: de Glückauf-Kampfbahn in Schalke, waar ze in 1928 zijn begonnen. In 1973 verhuisde de club naar het Parkstadion omdat hun oorspronkelijke locatie te klein werd. Vervolgens is nabij in 2001 toen de Veltins Arena gebouwd.

De Veltins Arena is sinds 2001 de vaste locatie voor thuiswedstrijden van FC Schalke 04. Dankzij de multifunctionele inrichting van het stadion, is het breed inzetbaar. Daarom zijn diverse, internationale artiesten al eens op bezoek geweest in Gelsenkirchen voor een concert. Dankzij de moderne faciliteiten is het stadion ook uitermate geschikt voor het organiseren van EK-wedstrijden, waarvan er dus vier op het programma staan.

Tribunes in de Veltins Arena

De Veltins Arena behoort in Duitsland tot de grotere stadions. Het biedt een capaciteit voor 62.271 toeschouwers, die vanaf de tribune kunnen genieten van het spel op het veld. De Veltins Arena is ook overdekt, wat het voor entertainment natuurlijk ideaal maakt. Maar ook als het regent, is het voor de spelers in de wedstrijd fijn dat het dak dicht kan.

Met de enorme hoeveelheid zitplaatsen, is het stadion bijzonder sfeervol. De tribunes zijn op twee niveaus opgebouwd, waarbij de kleurstelling blauw met wit is. Dit levert bij een leeg stadion door de stoelen een mooi, aangenaam gezicht op. De letters FC Schalke 04 komen dan namelijk terug in de presentatie.

De zitplaatsen zijn direct op beide lange zijde, alsook de korte zijde van het veld gebouwd. Hierbij is met name in de bovenste ring nog een aansluiting naar alle kanten, waardoor er een rondom tribune gevormd wordt. Optimaal van de ruimte gebruikmaken dus. Dit levert een flinke hoeveelheid plekken op, dat bij het gebruik van de veldruimte voor bijvoorbeeld concerten, nog wat verdere toeneemt.

Met deze capaciteit is elke wedstrijd in Gelsenkirchen, in de Veltins Arena een waar spektakel en feestje om bij te wonen. Daarom is de keuze ook op deze locatie gevallen voor het organiseren van internationale wedstrijden tijdens het EK 2024.

Zet in en win!

Zo, nu weet je alles wat je over de Veltins Arena moet weten. Ben je in de buurt van het stadion? Ga dan zeker voor een rondleiding of bezoek een concert. Het bijwonen van thuiswedstrijden van FC Schalke 04 is ook altijd de moeite waard. Blijf het stadion extra goed in de gaten houden rondom het EK 2024. Er zullen immers meerdere, mooie wedstrijden gespeeld worden. Hier bij TOTO zet je in op alle EK-wedstrijden. Wie weet win je wel wat! Speel je ook mee?

SPEEL MEE!

Home -> Voetbal -> EK 2024 -> Stadions -> Velthins Arena