Speelstad Gelsenkirchen

Speelstad Gelsenkirchen: EK-wedstrijden net over de grens

Op krap twee uurtjes rijden van de Nederlandse grens ligt de Veltins-Arena, het stadion van Schalke'04 uit Gelsenkirchen en tijdens het EK 2024 het decor van vier wedstrijden. Drie groepswedstrijden en een achtste finale worden gespeeld in de stad waar je verder onder andere het grootste indoor Freizeitspark van Europa kunt vinden. Gelsenkirchen is niet een van de grootste steden van Duitsland, maar laat dat je zeker niet van een bezoekje weerhouden!

Wedstrijden Gelsenkirchen Europees kampioenschap 2024

Veel Oranje-fans zullen bij de loting voor het EK 2024 gehoopt hebben op een wedstrijd van het Nederlands Elftal in Gelsenkirchen. Geen speelstad zo goed te bereiken als deze. Het bleek ijdele hoop. Een groepswedstrijd zal Oranje niet spelen in Gelsenkirchen en alleen als de mannen van Ronald Koeman derde worden in de poule is een achtste finale in de Veltins-Arena mogelijk. Het onderkomen van Schalke'04 is het decor van het fraaiste affiche uit de groepsfase. 20 juni staan Spanje en Italië er tegenover elkaar. Dit zijn de wedstrijden die tijdens het EK 2024 in Gelsenkirchen worden gespeeld:

  • 16 juni: Servië - Engeland

  • 20 juni: Spanje - Italië

  • 26 juni: play-off winnaar C - Portugal

  • 30 juni: achtste finale

Veltins-Arena

Net als vele Duitse steden kreeg ook Gelsenkirchen in aanloop naar het WK van 2006 een nieuw stadion. Pal naast het oude Parkstadion verrees in 2001 de Arena AufSchalke, een modern onderkomen voor Schalke'04 met verschuifbaar veld en dak. Op 19 mei 2001 nam Schalke afscheid van het Parkstadion. Het zou een dag worden om nooit te vergeten. Die Köningsblauwen wonnen van Unterhaching en omdat concurrent Bayern München in blessuretijd had verloren bij Hamburger SV was Schalke kampioen. Althans, dat dacht men in Gelsenkirchen. Vier minuten lang vierden spelers en supporters feest op het veld. Tot op de schermen in het stadion live te zien was hoe Bayern in de allerlaatste seconde van de wedstrijd in Hamburg nog gelijk maakte. Niet Schalke, maar de ploeg uit München werd kampioen.

Ook Oranje speelde wedstrijden in het oude Parkstadion. Meest bekende is de EK-wedstrijd tegen Ierland in 1988, de wedstrijd van de kopbal van Wim Kieft. In een moeizame wedstrijd die Nederland moest winnen om door te gaan naar de halve finales kopte Kieft - in buitenspelpositie - tien minuten voor tijd de winnende treffer binnen. Een lucky, maar wat gaf het.

Inmiddels is de Veltins-Arena, zoals de Arena AufSchalke sinds 2005 heet, niet meer weg te denken uit het Duitse voetbal. In 2004 werd er de Champions League finale tussen FC Porto en AS Monaco gehouden en twee jaar later werden er tijdens het WK 2006 vijf wedstrijden gespeeld. Komende zomer komen er dus vier EK-wedstrijden bij. Fun fact: de Veltins-Arena heeft een heuse bierleiding van 5 kilometer, als enige op het Europese continent!

Bezienswaardigheden Gelsenkirchen

Gelsenkirchen is niet bepaald de grootste stad van Duitsland. Er wonen namelijk maar zo'n kwart miljoen mensen. Toch zijn er wel enkele trekpleisters die de moeite waard zijn, naast het bezoeken van de Veltins-Arena. Zo heeft de stad een dierentuin, waar jong en oud plezier zal beleven. Het Alma Park is ook een aanrader; dit is het grootste indoor 'Freizeitspark' van heel Europa. Daarnaast zit het in Gelsenkirchen net als in de meeste Duitse speelsteden wel goed wat betreft het culturele erfgoed. Ook is de stad omgeven door mooie natuur. Om de hoek van Gelsenkirchen ligt themapark Warner Brothers Movie World. Naast voetbal zijn er dan ook genoeg manieren om van jouw bezoek aan speelstad Gelsenkirchen een onvergetelijke ervaring te maken.

Openbaar vervoer naar toernooi en stad

Reis je af naar de stad Gelsenkirchen om de wedstrijden van het EK te bezoeken? Dan ben je er met de auto snel, gezien de ligging nabij de Nederlandse grens. Ook heeft de stad een treinstation, dus met Deutsche Bahn en de NS ben je er zo. Daarnaast kun je de FlixBus nemen. 45 kilometer van Gelsenkirchen ligt het dichtstbijzijnde internationaal vliegveld: Düsseldorf. Mocht je een alternatief vliegveld zoeken: andere internationale vliegvelden in de regio zijn Dortmund (50 km), Weeze (80 km) en Keulen (100 km).

Vanuit het centrum van Gelsenkirchen reis je met de tram of bus gemakkelijk af naar de Veltins Arena. Het stadion heeft net als de andere steden waar het EK 2024 plaatsvindt een eigen station, dus het is goed verbonden met de rest van de stad. Aangezien het niet de grootste stad is, zal je geen moeite hebben om jezelf door Gelsenkirchen te verplaatsen.

Speel mee op TOTO tijdens het EK 2024

Of je nu naar Duitsland afreist om een wedstrijd (of meer) te bezoeken of thuisblijft: met TOTO wordt het EK extra spannend! Inzetten kan op alle wedstrijden, die in Gelsenkirchen en alle andere speelsteden, vooraf en live, en natuurlijk zijn er nog veel meer wedopties beschikbaar.

Home -> Voetbal -> EK 2024 -> Speelsteden -> Gelsenkirchen