Speelstad Stuttgart

Speelstad Stuttgart: autostad en Nederlands succes

Het jaar 1988 was voor het Nederlandse voetbal extreem succesvol. Niet alleen won Oranje het EK in Duitsland, ook won PSV de Europa Cup I. En ook dat gebeurde in Duitsland. In Stuttgart om precies te zijn, in het Neckarstadion. Dat stadion van toen staat er nog steeds - weliswaar grondig gerenoveerd - en is komende zomer het decor van vijf wedstrijden tijdens het EK 2024. De speelstad Stuttgart heeft naast de MHPArena, zoals het Neckarstadion inmiddels heet, nog vele andere bezienswaardigheden die je als je naar de stad gaat niet mag overslaan. Op deze pagina lees je alles over het EK programma in Stuttgart en over de must sees in de stad!

Wedstrijden Stuttgart Europees kampioenschap 2024

Vijf wedstrijden dus in Stuttgart komende zomer: vier groepswedstrijden en een kwartfinale. Oranje speelt geen duels in de groepsfase in Stuttgart. Gastland Duitsland speelt er wel een wedstrijd, net als België. Wordt Nederland tweede in de poule en wint de ploeg van Ronald Koeman de achtste finale, dan is de MHPArena de volgende bestemming voor Oranje. Dit zijn de wedstrijden die tijdens het EK 2024 in Stuttgart worden gespeeld:

  • 16 juni: Slovenië - Denemarken

  • 19 juni: Duitsland - Hongarije

  • 23 juni: Schotland - Hongarije

  • 26 juni: winnaar play-off B - België

  • 5 juli: kwartfinale

MHPArena

De geschiedenis van de MHPArena gaat ver terug, bijna honderd jaar om precies te zijn. In 1929 werd begonnen met de bouw van het stadion dat vier jaar later werd opgeleverd en na de oorlog werd gedoopt tot Neckarstadion. Lang bleef het uiterlijk van het stadion vrijwel onveranderd. Het stadion had een sintelbaan, kreeg voor het WK van 1974 een tweede overdekte tribune en in 1993 werd het een geheel overdekt stadion. Die laatste verbouwing, waarbij het stadion ook een all-seater werd, werd gefinancierd door Daimler-Benz, de bekende autofabrikant uit de stad. Als dank werd het stadion hernoemd tot Gottlieb-Daimler-Stadion. Voor het WK van 2006 kreeg het stadion een tweede ring, maar de meest ingrijpende verbouwing volgde drie jaar later. De sintelbaan verdween en het veld werd verlaagd, zodat de nieuwe tribunes helemaal bij het veld aansloten. Sindsdien is de MHPArena, zoals het stadion sinds vorig jaar heet, een écht voetbalstadion.

Toen het nog het Neckarstadion was boekte PSV er het grootste succes uit zijn historie. In de finale van de Europa Cup I, de voorloper van de Champions League, werd Benfica na strafschoppen verslagen. Op het gewonnen EK speelde Nederland niet in Stuttgart. Achttien jaar later tijdens het WK van 2006 wel. Toen speelde Oranje de tweede groepswedstrijd tegen Ivoorkust (2-1 winst) in het toenmalige Mercedes-Benz Stadion.

Bezienswaardigheden

Stuttgart is met 630.000 inwoners de zesde grootste stad van het land en hoofdstad van de deelstaat Baden-Württemberg. Net als Berlijn heeft Stuttgart een tv-toren en staat de stad bekend om diens culturele erfgoed. De stad stamt uit de 13e eeuw en heeft daardoor een rijke geschiedenis. Ondanks dat in de Tweede Wereldoorlog veel van het centrum is verwoest, zijn er nog veel historische gebouwen te vinden. Ook vind je er de 'groene U': drie met elkaar verbonden parken die samen 8 kilometer lang zijn.

Schlossplatz

Stuttgart heeft meerdere pleinen, maar de Schlossplatz in het centrum is vooral het bezoeken waard. Op dit centrale plein is altijd iets te doen, zeker op zomerse dagen tijdens de EK wedstrijden. Bekijk ook even het Neues Schloss; het Versailles van Beieren. Rondom het plein vind je meer dan genoeg restaurants en uitgaansgelegenheden.

Mercedes Benz museum

Naast vroegere naamgever van het stadion, heeft Mercedes Benz nog een band met speelstad Stuttgart. Hier staat namelijk het Mercedes Benz museum. Vergaap je aan de prachtige auto's en verdiep je in de historie van dit iconische merk. De auto-industrie speelt een belangrijke rol in de stad. Mercedes Benz is namelijk niet het enige automerk dat verbonden is aan de stad: ook Porsche en Daimler hebben hier wortels. Bezoek vooral ook het Porsche museum als je van mooie wagens houdt.

Openbaar vervoer

Stuttgart is de zesde grote stad van Duitsland en ligt in het zuiden, nabij buurlanden Frankrijk, Zwitserland en Lichtenstein. Zoals je begrijpt is de stad vrij ver verwijderd van de Nederlandse grens, ook al neem je de snelle Duitse snelwegen - maar minder ver dan speelstad Berlijn. Met het ov kunnen toeschouwers de stad Stuttgart bereiken per trein en bus. Er ligt een internationaal vliegveld op 13 kilometer van de stad: Stuttgart Airport. Met een rechtstreekse treinverbinding zul je je dankzij Deutsche Bahn klimaatvriendelijk tussen de tien speelsteden kunnen verplaatsen.

In Stuttgart zelf is alles goed verbonden middels het ov. Dat mag ook wel, want Stuttgart is nummer 6 van alle grote steden in Duitsland. Je kunt tijdens het EK rekenen op goede verbindingen tussen het station, stadion, vliegveld en hotspots.

Meespelen op TOTO tijdens het EK 2024

Of je nu naar Duitsland afreist om een wedstrijd (of meer) te bezoeken of thuisblijft: met TOTO wordt het EK extra spannend! Inzetten kan op alle wedstrijden, die in Stuttgart en alle andere speelsteden, vooraf en live, en natuurlijk zijn er nog veel meer wedopties beschikbaar.

Home -> Voetbal -> EK 2024 -> Speelsteden -> Stuttgart