30 maart 2024
21.00
Vitesse

AZ - Vitesse: statistieken Eredivisie

Aanstaande zaterdag speelt AZ thuis tegen Vitesse in de 27e ronde van de Eredivisie. Wij hebben de statistieken van beide ploegen voor je op een rij gezet, zodat jij betere keuzes kan maken. AZ heeft historisch het overwicht bij treffers met Vitesse. Kunnen de Alkmaarders dit doortrekken?

De heenwedstrijd werd eerder dit seizoen gewonnen door AZ. In de GelreDome won AZ met 0-2. Beide clubs kwamen elkaar de afgelopen vijf jaar negenmaal tegen in de Eredivisie. Van deze duels won de tweevoudig landskampioen driemaal, de formatie van Phillip Cocu won er twee en vier keer was het gelijkspel.

De laatste vijf competitiewedstrijden presteert AZ op papier beter dan Vitesse. De club uit Alkmaar won vier keer, verloor nul wedstrijden en speelde één keer gelijk. De formatie van Phillip Cocu won éénmaal, verloor twee duels en speelde tweemaal gelijk.

AZ - Vitesse
Eredivisie
21.00, AFAS Stadion
Scheidsrechter, Jannick van der Laan

Terugblik: AZ wint onderlinge duels vaker dan Vitesse

De club uit Alkmaar en de Arnhemmers troffen elkaar vanaf 2018 tien keer in de Eredivisie:
  • Er vielen 23 goals, gemiddeld 2,3 doelpunten per wedstrijd.
  • De meeste treffers vielen in de tweede helft, namelijk dertien goals. Dit is een gemiddelde van 1,3 per wedstrijd.
  • Daarnaast werd er 47 keer op goal geschoten. Dit is gemiddeld 4,7 schoten per wedstrijd. de Alkmaarders schoten het vaakst op doel, namelijk 26 keer.
  • Tweemaal werd er gescoord met een kopbal. Dit is een gemiddelde van 0,2. Spelers van beide ploegen scoorden even vaak met een kopbal.

De Alkmaarders al een tijd zonder verlies

De tweevoudig landskampioen kan verlies al een tijd voorkomen. De laatste zes duels won de club of werd er gelijk gespeeld. De vorige competitiewedstrijd won AZ van Volendam met 4-0. De afgelopen vijf competitiewedstrijden wonnen de Alkmaarders vier duels en speelden er één gelijk. In drie van de vijf voorgaande wedstrijden hield AZ de nul. Over het algemeen maakt de ploeg meer doelpunten in de eerste helft dan in de tweede helft.

Teamstats AZ:

• maakte 53 doelpunten in 26 competitieduels, een gemiddelde van 2,04.
  • maakte tijdens thuiswedstrijden 31 van deze goals en uit 22 doelpunten.
  • spelers schoten 83 keer op goal, gemiddeld 3,19 keer per duel.

Spelerstats AZ:

• Vangelis Pavlidis is de topscorer van de tweevoudig landskampioen deze competitie, met 23 doelpunten.
  • Dani de Wit en Vangelis Pavlidis scoorden minstens twee wedstrijden achter elkaar.
  • Dani de Wit en Vangelis Pavlidis maakten ieder twee goals uit een kopbal.
  • Vangelis Pavlidis maakte tien goals met de linkervoet.
  • Vangelis Pavlidis scoorde elfmaal met de rechtervoet.
  • Yukinari Sugawara en Sven Mijnans gaven ieder vijf keer een assist.

Vitesse al een tijdje zonder winst

De Arnhemmers hebben het lastig en kunnen de laatste drie duels niet winnen. Het vorige duel speelde Vitesse gelijk tegen Almere City. Het werd 1-1. De afgelopen vijf competitieduels won de formatie van Phillip Cocu één wedstrijd, verloor tweemaal en speelde twee keer gelijk. Vitesse hield in geen enkele van de voorgaande vijf duels de nul. Over het algemeen maakt de ploeg meer doelpunten in de tweede helft dan in de eerste helft.

Teamstats Vitesse:

• scoorde 21 goals deze competitie in 26 wedstrijden. Dit is een gemiddelde van 0,81.
  • scoorde thuis negen keer en uit twaalfmaal.
  • de spelers schoten in totaal 91 keer op goal. Dit is gemiddeld 3,5 keer per wedstrijd.