Grand Prix van Abu Dhabi: sluit Verstappen seizoen in stijl af?

Grand Prix van Abu Dhabi: sluit Verstappen seizoen in stijl af?

Het laatste hoofdstuk van het Formule 1-seizoen 2023 wordt zoals inmiddels gewoonlijk geschreven in Abu Dhabi. De prijzen zijn verdeeld, de topklasseringen bij de coureurs liggen vast, maar als altijd is er nog genoeg om voor te racen. Scherpt Max Verstappen zijn record van meeste overwinningen in één seizoen bijvoorbeeld nóg verder aan?

Grand Prix van Abu Dhabi
24 - 26 november 2023
Yas Marina Circuit
1e vrije training: 24 november 10.30 uur
2e vrije training: 24 november 14.00 uur
3e vrije training: 25 november 11.30 uur
Kwalificatie: 25 november 15.00 uur
Race: 26 november 14.00 uur

Bekijk de Formule 1 wedstrijdkalender 2023

ZET IN & WIN!

 

Dat het seizoen 2023 geen spannende climax zou krijgen werd al snel duidelijk. Op Verstappen en Red Bull stond dit jaar geen maat en de hegemonie van de Nederlander overtrof zelfs de glorietijden van Michael Schumacher en Ferrari begin deze eeuw. En dus staat er dit weekend weinig meer op het spel in Abu Dhabi. Hoe anders was dat twee jaar geleden. Na een zinderende titelstrijd kwam het in de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten aan op de laatste race. En uiteindelijk zelfs op de laatste ronde. Lewis Hamilton leek onbedreigd naar zijn achtste wereldtitel te gaan tot een crash van Nicolas Latifi een safety-car veroorzaakte. Een herstart met nog één ronde te gaan volgde. Een beslissing in het voordeel van Verstappen, die met veel nieuwere en zachtere banden in de slotronde voorbij Hamilton ging en hem de wereldtitel afsnoepte. Eén ding is zeker: zo spannend als toen zal het zondag niet worden.

Het circuit

De Grand Prix van Abu Dhabi is alweer toe aan de vijftiende editie. In 2009 werd er voor het eerst ophet kunstmatig aangelegde eiland Yas geracet. In 2014 verschoof de grand prix naar de laatste plek op de kalender, om daar tot op heden te blijven. Het circuit is ruim vijf kilometer lang en anno 2023 telt de baan zestien bochten en een aantal rechte stukken. In 2021 kreeg het Yas Marina Circuit een update, waarbij onder andere een langzame bochtencombinatie plaats maakte voor een hairpin. Die nieuwe bocht bezorgde Verstappen in dat jaar zijn eerste wereldkampioenschap; daar ging de Limburger voorbij aan Hamilton. De Grand Prix van Abu Dhabi begint om 17.00 uur plaatselijke tijd en is de enige race die begint bij daglicht en eindigt in het donker.

Met vier overwinningen is Hamilton recordhouder in Abu Dhabi. Of beter gezegd, nóg recordhouder. Verstappen won de laatste drie edities en het moet raar lopen wil de drievoudig wereldkampioen dit weekend niet op gelijke hoogte komen met zijn Britse rivaal. Ook na het veiligstellen van zijn derde titel is de scherpte er bij de Nederlander bepaald nog niet vanaf. Inmiddels staat de teller alweer op zes overwinningen op rij. Ook achter de wereldkampioen liggen de eindklasseringen vast. Sergio Perez verzekerde zich vorige week van de tweede plek, Hamilton wordt derde.

Voorspelling TOTO

Is er dan helemaal niets meer om voor te racen dit weekend? Zeker wel! Achter Red Bull ligt de strijd om plek twee in het constructeurskampioenschap nog open. Mercedes heeft vier punten voorsprong op Ferrari. En met elf punten verschil tussen McLaren (4e) en Austin Martin (5e) is de strijd om plek vier ook nog niet beslist. En op individueel gebied woedt er ook een strijd om die vierde plek. Daarvoor komen Carlos Sainz, Fernando Alonso, Lando Norris en op papier ook Charles Leclerc nog voor in aanmerking. Maar dat zal vermoedelijk toch allemaal vanuit de spiegels van Verstappen te zien zijn. Sluit de Red Bull-coureur een ongekend dominant seizoen af met een dominant weekend?

WEDTIP

Verstappen wint kwalificatie, race & rijdt snelste raceronde > 3.00

Speel het hele weekend

Bij TOTO begint de actie al op vrijdag! Inzetten op de Grand Prix van Abu Dhabi is niet alleen mogelijk op de race, maar ook op alle andere sessies. Inclusief de vrije trainingen.

Weersverwachting

Zonnig, warm en droog; over de weersverwachting in Abu Dhabi voor komend weekend kunnen we kort zijn. Overdag tikt de temperatuur bijna de 30 graden aan en het koelt in de avond amper af.

Waar kun je de GP van Abu Dhabi zien op tv?

Uiteraard kun je op Viaplay alle sessies bekijken van de Grand Prix van Abu Dhabi. De kwalificatie is zaterdag om 15.00 uur Nederlandse tijd, de race begint zondag om 14.00 uur.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.
Foto: ProShots

ZET IN & WIN!