Voorbeschouwing PDC WK Darts 2024: kan Van Gerwen afrekenen met topfavoriet Humphries?

Het publiek in het Alexandra Palace in Londen juicht na een 180 op het PDC WK Darts

Voorbeschouwing PDC WK Darts 2024: kan Van Gerwen afrekenen met topfavoriet Humphries?

Met Michael Smith als titelverdediger begint vrijdag 15 december in Alexandra Palace misschien wel de leukste decembertraditie: het PDC WK Darts! Als altijd blikt TOTO Extra vooruit naar het toernooi. Wie zijn de favorieten, wie de outsiders en wie de dark-horses? Kortom, op wie moet je de komende weken letten?

PDC WK Darts 2024
15 december 2023 - 3 januari 2024
Alexandra Palace, Londen (Eng)

Bij TOTO speel je het hele WK! Zo kun je voor het toernooi al inzetten op onze specials, kun je tijdens de wedstrijden live betten en kun je inzetten op welke spelers de verschillende kwarten winnen.

ZET IN & WIN

Drie keer was begin dit jaar scheepsrecht voor Smith. Na de verloren finales in 2019 en 2022 kroonde Bully Boy zich dan eindelijk tot wereldkampioen. De eindstrijd tegen Michael van Gerwen was een bijzondere. Of beter gezegd, de derde leg van de tweede set van die finale was een bijzondere. The best leg of all time. Beide spelers gooiden zes perfecte darts en nadat Van Gerwen in de derde beurt D12 miste gooide Smith wél een 9-darter. Spektakel zoals we dat hopelijk ook in de 2024 editie van het toernooi weer volop gaan zien!

Nederlandse deelnemers

Nederland is na Engeland hofleverancier met 12 darters. Uiteraard is drievoudig winnaar Van Gerwen van de partij. De Brabander is als tweede geplaatst en geldt samen met Luke Humphries als dé favoriet voor de eindzege.

Nederlandse deelnemers aan het PDC WK 2024

Aantal deelnames (beste prestatie)

Michael van Gerwen (2)

16 (winnaar 2014, 2017 en 2019)

Danny Noppert (7)

5 (3e ronde 2020, 2021, 2022 en 2023)

Dirk van Duijvenbode (12)

4 (kwartfinale 2021)

Raymond van Barneveld (29)

16 (winnaar 2007)

Gian van Veen

-

Richard Veenstra

-

Kevin Doets

-

Christian Kist

4 (2e ronde 2016)

Jermaine Wattimena

9 (4e ronde 2018, 2019 en 2021)

Niels Zonneveld

2 (1e ronde 2022 en 2023)

Wessel Nijman

-

Berry van Peer

-

Voor Kevin Doets had de loting een aardigheidje in petto. Hawk Eye speelt de openingswedstrijd en is mogelijk de eerste tegenstander van Smith. Doets speelt tegen Stowe Buntz en daarmee trof onze landgenoot het niet. Buntz maakte naam door in november bij zijn debuut op de Grand Slam of Darts de kwartfinale te halen en onderweg enkele erkende namen te kloppen. Een eerste dark-horse is met Buntz meteen genoemd.

Het bracket

Om tot de favorieten en outsiders te komen werpen we een blik op het toernooischema, het zogenaamde bracket. Het schema is opgebouwd uit vier kwarten, die ieder twee kwartfinalisten leveren.

1e Kwart

Als nummer één van de wereld begint Smith vrijdag aan zijn jacht op titelprolongatie. Het zet hem bovenaan het schema. Bovenaan de lijstjes van favorieten voor de eindzege staat de titelverdediger niet. Smith kende geen best jaar. In oktober haalde hij de halve finales bij de World Grand Prix, zijn beste prestatie na het winnen van het WK. In zijn kwart treft Smith een buitengewoon gevaarlijke outsider. Rob Cross (8), de wereldkampioen van 2018, haalde de in november de finale van de Grand Slam of Darts. Andere kanshebbers op een plek bij de laatste 16 in het eerste kwart zijn Jonny Clayton (9), Ross Smith (16), Chris Dobey (17) en Krzystof Ratajski (24). Naast Doets vinden we met Niels Zonneveld nog een Nederlander in het eerste gedeelte. Hij opent tegen Darren Webster en stuit bij een zege op Ross Smith.

2e Kwart

Kennen we bij voetbal de Poule des Doods, bij het WK Darts van 2024 is er het Kwart des Doods. In het tweede kwart wemelt het van de toppers. Peter Wright (4), Gerwyn Price (5), Dirk van Duijvenbode (12), James Wade (13), Andrew Gilding (20), Gary Anderson (21), Brendan Dolan (29) en Raymond van Barneveld (29); het is een imposant rijtje. En met zoveel toppers in één kwart krijgen we in een vroeg stadium al krakers van wedstrijden. Zo is het mogelijk dat in de vierde ronde Wright tegen Wade speelt en Price tegen Anderson. Voor ons als kijkers een weelde, de spelers zelf zullen toch gehoopt hebben op iets meer geluk bij de loting. Dat geldt uiteraard ook voor Raymond van Barneveld en Dirk van Duijvenbode. Barney kende een matig jaar en voor Aubergenius is het te hopen dat zijn schouderblessure hem niet meer in de weg zit. Ook Christian Kist zit in dit kwart. De BDO-wereldkampioen van 2012 neemt het op tegen het pas 16-jarige Engelse supertalent Luke Littler, winnaar van het jeugd WK.

3e Kwart

Wie het wél trof bij de loting, is Michael van Gerwen, al kun je zeggen dat een eventuele vierde ronde tegen een halvefinalist van vorig jaar pittig is. Maar Dimitri Van den Bergh (15) beleefde niet bepaald een fijn 2023. De Belg grossierde in vroegtijdige exits, al haalde hij nog wel de halve finales op de UK Open. Wint The Dream Maker zijn eerste partij, dan wacht vermoedelijk Stephen Bunting (18) in de derde ronde. We zijn geneigd de Brit op te schrijven als vermoedelijke tegenstander van Van Gerwen in de vierde ronde. Ook voor Danny Noppert liggen er kansen op het bereiken van de kwartfinale, maar hij heeft enkele verraderlijke tegenstanders in zijn omgeving. Damon Heta (10), Josh Rock (23) en Martin Schindler (26) zullen bijvoorbeeld óók vinden dat ze het getroffen hebben bij de loting. Jermaine Wattimena, Richard Veenstra en Berry van Peer treffen we ook in dit kwart. Wattimena speelt in de eerste ronde tegen de enige vrouwelijke deelnemer aan het toernooi, Fallon Sherrock. Veenstra speelt tegen Ben Robb, Van Peer stuit op Luke Woodhouse.

4e Kwart

In het laatste kwart treffen we de absolute man in vorm: Luke Humphries (3). De Brit kent een waanzinnig jaar. In oktober won Cool Hand Luke met de World Grand Prix zijn eerste major en schreef daarna prompt ook nog de Grand Slam of Darts en de Players Championships Finals op zijn naam. Het levert Humphries de favorietenrol op voor dit WK. Joe Cullen (14), Callan Rydz (32) en Ryan Searle (19) zijn spelers waar de Brit in deze vorm geen problemen mee zou moeten hebben op weg naar de kwartfinale. Daarin is Nathan Aspinall (6) op papier zijn logische tegenstander. The Asp strandde de vorige drie WK’s al in de derde ronde, maar boekte dit jaar zijn tweede grote toernooizege uit zijn carrière. In juli won Aspinall de World Matchplay. In de vierde ronde wacht de Brit een mogelijke ontmoeting met landgenoot Dave Chisnall (11). Wie daar een stokje voor kan steken is Gian van Veen. De jonge Nederlander geldt als groot talent en haalde dit jaar de halve finale op het EK en de finale van het jeugd WK. Nijman treft in de eerste ronde Steve Beaton die aan zijn 23e PDC WK op rij gaat beginnen.

Voorspelling TOTO

Het gaat te ver om te zeggen dat de halve finalisten uit de onderste helft al wel bekend zijn, maar het moet toch gek lopen wil er niet een geweldige clash tussen Van Gerwen en Humphries komen. Rock, Aspinall en Chisnall zijn outsiders voor deze plekken. In de bovenste helft zijn de verschillen kleiner. Cross lijkt de favoriet in het eerste kwart, Price in het tweede, kort gevolgd door Wade. Onze finale is Van Gerwen tegen Cross, met de vierde titel van de Nederlander als eindresultaat.

Wedopties TOTO

Bekijk voor en tijdens het toernooi alle beschikbare wedopties op TOTO.nl.


Foto: Pro Shots

ZET IN & WIN!

HOE WERKT TOTO SPORT?