Voorspelling Griekspoor - Van de Zandschulp: wie wint eerste Nederlandse onderonsje in 22 jaar?

Australian Open - Practices - Melbourne

Voorspelling Griekspoor - Van de Zandschulp: wie wint eerste Nederlandse onderonsje in 22 jaar?

Voor het eerst sinds 2001 staan twee Nederlandse tennissers tegenover elkaar op een grandslamtoernooi. In de tweede ronde van de Australian Open nemen Botic van de Zandschulp en Tallon Griekspoor het tegen elkaar op en dus kunnen we alvast de conclusie trekken dat we een Nederlander in de derde ronde hebben! Wie wint het Nederlandse onderonsje?

Tallon Griekspoor - Botic van de Zandschulp (32)
2e ronde Australian Open
Woensdag 18 januari 2023
Melbourne Park, Australië

ZET IN & WIN!

Het gebeurde 28 keer eerder in de historie dat twee Nederlanders op het allerhoogste tennisniveau tegenover elkaar stonden. Bij de vrouwen gebeurde het vijftien keer, met Seda Noorlander en Miriam Oremans in 1999 als laatsten. Bij de mannen bleef de teller sinds 2001 op dertien keer steken. Toen won Jan Siemerink in de eerste ronde van de Australian Open in vijf sets van Sjeng Schalken. Dat een Nederlands onderonsje op een grandslamtoernooi een zeldzaamheid is geworden zegt natuurlijk alles over de staat van het Nederlandse tennis de afgelopen twee decennia. Sinds een paar jaar kruipt het vaderlandse tennis uit een diep, diep dal en timmert een jonge generatie onder aanvoering van Van de Zandschulp en Griekspoor aan de weg.

Beter momentum

Dat niet beide kopmannen van het huidige Nederlandse tennis zich kunnen plaatsen voor de derde ronde is natuurlijk jammer, maar in ieder geval zijn we verzekerd van één landgenoot in die derde ronde. Griekspoor lijkt het betere momentum te hebben. De Haarlemmer begon 2023 uitstekend door in India zijn allereerste ATP-toernooizege te boeken. En in de eerste ronde van de Australian Open had Griekspoor geen enkele moeite met Pavel Kotov. De Russische nummer 117 van de wereld kwam er niet van te pas en werd met 6-3, 7-6 en 6-3 verslagen. Dan had Van de Zandschulp het toch wat moeilijker. Tegen de Wit-Rus Ilya Ivashka stond de als 32e geplaatste Van de Zandschulp ruim 3,5 uur op de baan en won de tennisser uit Wageningen uiteindelijk met 6-3, 3-6, 7-5 en 6-3.

Kleine verschillen

Op basis van ervaring en positie op de ATP-ranking is Van de Zandschulp woensdag de favoriet. Griekspoor kwam op een grandslam nooit verder dan de tweede ronde, waar Van de Zandschulp daar vorig jaar drie keer in slaagde. Maar Griekspoor won dan weer een ATP-toernooi, iets wat zijn concurrent nog niet voor elkaar kreeg. We verwachten een spannende partij waarin de verschillen klein zullen zijn. Op basis van de vorm van de dag gaan we voor een zwaarbevochten overwinning van Griekspoor!

WEDTIPS TOTO
Tallon Griekspoor wint > 2.03

Meer dan 39,5 games in de wedstrijd > 2.00

Waar kun je Griekspoor - Van de Zandschulp zien op tv?

Eurosport heeft de rechten voor de Australian Open. De wedstrijd tussen Tallon Griekspoor en Botic van de Zandschulp is woensdag daar te zien. De aanvangstijd wordt pas dinsdagavond laat bekend.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.
Foto: Pro Shots