Voorspelling US Open: hoe ver kunnen Rus, Griekspoor en Van de Zandschulp komen?

Een tennisser serveert op de banen van Flushing Meadows in New York tijdens de US Open

Voorspelling US Open: hoe ver kunnen Rus, Griekspoor en Van de Zandschulp komen?

Met de US Open is maandagavond alweer de laatste grand slam van het jaar begonnen. Drie Nederlanders zijn van de partij in het hoofdtoernooi, en die komen alle drie dinsdagavond in actie. Wat zijn de verwachtingen voor Arantxa Rus, Tallon Griekspoor en Botic van de Zandschulp in New York?

US Open
Maandag 28 augustus - zondag 10 september
Billie Jean King National Tennis Center, New York

ZET IN & WIN!

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het drietal trof het bepaald niet bij de loting. Laten we eerst kijken naar het vrouwentoernooi en dus naar Rus. De 32-jarige tennisster is de vorm van haar leven. Na haar doorbraak in 2012 naderde Rus de top-50 van de wereldranglijst, maar tot vorig jaar zou een 61e plaats in 2013 haar hoogste klassering blijven. Een diep dal volgde voor de Zuid-Hollandse, maar daar kroop ze de afgelopen jaren langzaam uit. Met een 41e plaats afgelopen maand als voorlopig hoogtepunt. Op grand slams wil het alleen nog niet zo lukken met Rus. In 2018 maakte ze op Roland Garros na vijf jaar afwezigheid haar rentree op een grandslamtoernooi. Ze verloor in de eerste ronde en dat gebeurde sindsdien nog dertien keer in veertien grand slams. Alleen op de Australian Open van 2020 kwam Rus een rondje verder. In New York gaat ze proberen een streak van elf verloren openingspartijen op het hoogste niveau te doorbreken. Dan moet Rus wel afrekenen met Madison Keys, de nummer 17 van de wereld en in 2017 nog finaliste van de US Open. Een zware opgave voor Rus, die dinsdag zeker geen favoriet is, maar een stunt is gezien haar vorm van dit jaar ook absoluut mogelijk.

RUS WINT VAN KEYS > 5.50

Bij de mannen is een nieuwe ontmoeting tussen Griekspoor en Van de Zandschulp op een grandslamtoernooi in theorie mogelijk. In januari van dit jaar gebeurde dat op de Australian Open ook, en toen was het voor het eerst sinds 2001 dat twee Nederlandse tennissers op een grand slam tegen elkaar speelden. Maar of het deze week in New York opnieuw gebeurt is zeer de vraag. Beide spelers moeten eerst drie wedstrijden winnen wil het zover komen en vooral in het geval van Van de Zandschulp zou dat een regelrechte stunt zijn. De Nederlandse nummer 64 speelt een eventuele derde ronde hoogstwaarschijnlijk tegen Carlos Alcaraz, de nummer één van de wereld. Maar eerst maar eens naar de eerste ronde partijen kijken van beide heren. Griekspoor opent tegen het 19-jarige Franse talent Arthur Fils, die zijn debuut maakt in New York. Van de Zandschulp speelt tegen de Amerikaan Jordan Thompson, de nummer 51 van de wereld.

Waar Griekspoor de laatste tijd steeds verder steeg op de wereldranglijst verloor Van de Zandschulp juist steeds meer terrein. Na zijn definitieve doorbraak op de US Open van 2021, toen hij de kwartfinales haalde, piekte Van de Zandschulp in augustus vorig jaar met een 22e plaats op de ATP-ranking. Inmiddels is de Gelderlander na een reeks mindere resultaten afgezakt naar de 65e plek. In april won Van de Zandschulp voor het laatst twee wedstrijden op rij. Tegenstander Thompson beleeft een uitstekend jaar. De Amerikaan haalde onder andere de finale in 's-Hertogenbosch, die hij verloor van Griekspoor, en legde op Wimbledon in de tweede ronde het vuur aan de schenen van Novak Djokovic. Een lastige horde dus voor Van de Zandschulp, die dan ook niet de favoriet is.

VAN DE ZANDSCHULP WINT VAN THOMPSON > 3.50

Voor Griekspoor geldt dat niet. Tegen de jonge Fils - inmiddels opgeklommen naar de 48e plek op de wereldranglijst - is de Nederlander favoriet voor de overwinning. Op hardcourt kan de Fransman nog geen aansprekende resultaten overleggen. In eigen land haalde Fils begin dit jaar twee keer de halve finales van een ATP-toernooi op de harde ondergrond. Grotere successen volgenden op gravel, met zijn toernooizege in Lyon én zijn overwinning op top-5 speler Casper Ruud in Hamburg als hoogtepunten. Tegen Griekspoor moet Fils nu laten zien ook op hardcourt steeds dichter bij de wereldtop te kruipen. Dat onze landgenoot daarop goed uit de voeten kan bewees hij met zijn finaleplaats in Washington vorige maand. Op papier zou Griekspoor de tweede ronde moeten kunnen halen.

GRIEKSPOOR WINT VAN FILS > 1.63

Waar kun je de US Open zien op tv?

De verrichtingen van de Nederlandse deelnemers aan de US Open kun je zien op Eurosport. Griekspoor speelt om 17.00 uur, voor Van de Zandschulp en Rus is de verwachting dat ze rond 20.00 uur op de baan zullen verschijnen.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.
Foto: Pro Shots