Speelstad Leipzig

Speelstad Leipzig: rijke geschiedenis met Oranje-tintje

Na Berlijn is Leipzig de meest oostelijk gelegen speelstad van het EK 2024. In de stad in het voormalige Oost-Duitsland worden tijdens het toernooi vier wedstrijden gespeeld. Locatie: de Red Bull Arena, thuisbasis van RB Leipzig. De stad staat bekend om zijn rijke geschiedenis en muzikaal erfgoed. Zo ligt de wereldberoemde componist Johann Sebastian Bach er begraven. Lees hier alles over deze bijzonder stad met zijn levendige sfeer, waar het Nederlands Elftal de belangrijke groepswedstrijd tegen vice-wereldkampioen Frankrijk gaat spelen.

Wedstrijden Stuttgart Europees kampioenschap 2024

Naast de wedstrijd van Oranje worden er in Leipzig nog twee duels in de groepsfase gespeeld en één achtste finale. Wint Nederland de wedstrijd van Frankrijk, dan is de kans groot dat de ploeg van Ronald Koeman terugkeert in Leipzig. De groepswinnaar van de poule van Oranje speelt namelijk de achtste finale in de Red Bull Arena. Dit zijn de wedstrijden die tijdens het EK 2024 in Leipzig worden gespeeld:

  • 19 juni: Portugal - Tsjechië

  • 21 juni: Nederland - Frankrijk

  • 24 juni: Kroatië - Italië

  • 2 juli: achtste finale

Red Bull Arena

Zo'n 36 jaar nadat de eerste plannen voor een stadion in Leipzig werden gemaakt werd in 1956 het Zentralstadion opgeleverd. De Tweede Wereldoorlog en de nasleep daarvan zorgden voor de nodige vertragingen. Bij de opening konden meer dan 100.000 toeschouwers plaats nemen in het Zentralstadion, wat het stadion op dat moment het grootste van Duitsland maakte. De tribunes - eigenlijk één grote wal - werden deels opgetrokken uit het puin van de bombardementen in de oorlog. Die wal is anno 2024 nog steeds intact. Nadat het Zentralstadion in verval raakte werd in 2000 begonnen aan de bouw van een nieuw stadion, in het oude stadion. Vier jaar later liepen voor het eerst toeschouwers via bruggen over de oude tribunes het nieuwe Zentralstadion binnen.

Tijdens het WK van 2006 werden vijf wedstrijden in Leipzig afgewerkt. Nederland speelde er zijn eerste groepswedstrijd. Tegen Servië en Montenegro werd het dankzij een doelpunt van Arjen Robben 1-0 voor Oranje. In het oude Zentralstadion speelde Nederland twee keer, waarvan de EK-kwalificatiewedstrijd in 1979 bij de oudere voetballiefhebber nog wel bekend is. Oranje moest winnen van de DDR om zich te kwalificeren voor het EK in Italië maar werd voor 90.000 toeschouwers weggespeeld. Na twee rode kaarten, aan beide kanten één, kantelde de wedstrijd. Nederland maakte een 2-0 achterstand goed en plaatste zich dankzij een 2-3 overwinning voor het EK.

Tijdens het komende EK zal Oranje niet met zoveel toeschouwers te maken krijgen. Met een capaciteit van net boven de 42.000 is het stadion het kleinste stadion waar komende zomer gespeeld gaat worden.

Leipzig: speelstad vol bezienswaardigheden

Leipzig ligt in het oosten van Duitsland, in de voormalige DDR. Deze speelstad is rijk aan cultuur, kunst en muziek. Ook staat de stad vol historische gebouwen. Toch heeft Leipzig ook genoeg moderne kanten, waardoor het een mooie bestemming is. Zo vind je er veel universiteiten en een jonge bevolking en dat leidt vrijwel automatisch tot een bruisend centrum vol gezellige restaurants, bars en koffietentjes. Dus ook buiten de EK wedstrijden om is Leipzig een must om ooit eens te bezoeken.

Dompel je vooral onder in het culturele erfgoed. Bezoek bijvoorbeeld het Bach-museum, of een muziekevenement en volg het Leipziger Notenspur per benenwagen: een muziekroute met veel interessante stops.

Openbaar vervoer

Leipzig ligt als Oost-Duitse stad vrij ver van de Nederlandse grens. Ga je hier de EK 2024 wedstrijden kijken, maar wil je niet met de auto? Dankzij Deutsche Bahn zijn grote steden in Nederland en Duitsland goed verbonden met elkaar via het spoor. Vaak met een rechtstreekse treinverbinding. Vliegen kan ook: bij Leipzig ligt een internationaal vliegveld, Leipzig/Halle. Dit is ook goed verbonden met andere internationale vliegvelden in het land.

Aangezien het stadion een perfecte locatie in het oosten van de stad Leipzig heeft, ben je zo van de wedstrijd in het centrum van de stad zelf. Zo ligt het stadion van Leipzig slechts 2 kilometer van het centraal station, waardoor je binnen een half uur lopen al bij de EK wedstrijden bent. Leipzig heeft een ideaal station: modern, vol voorzieningen en in het centrum van de stad gelegen. Het gehele netwerk van openbaar vervoer is prima voor elkaar in Leipzig, net als in alle Duitse grote steden. Het beste kun je je verplaatsen met de tram, maar er zijn ook meer dan 60 buslijnen die je kunt nemen.

Leipzig is verder een ideale fietsstad. Huur een fiets bij je accommodatie of pak een deelfiets of -scooter. Mocht je de FlixBus naar Leipzig pakken, dan is het handig om te weten dat deze bussen plek hebben voor fietsen. Ook als je met de auto naar de stad komt, kan het handig zijn om je eigen fiets mee te nemen om jezelf makkelijker te verplaatsen.

Meespelen op TOTO tijdens het EK 2024

Of je nu naar Duitsland afreist om een wedstrijd (of meer) te bezoeken of thuisblijft: met TOTO wordt het EK extra spannend! Inzetten kan op alle wedstrijden, die in Dortmund en alle andere speelsteden, vooraf en live, en natuurlijk zijn er nog veel meer wedopties beschikbaar.

Home -> Voetbal -> EK 2024 -> Speelsteden -> Leipzig