EK winnaars

Het Europees Kampioenschap voetbal 2024 in Duitsland wordt de 17e editie van het toernooi. Er zijn diverse bijzondere EK-winnaars voortgekomen uit de voorgaande edities. In tegenstelling tot bij het WK voetbal doorgaans het geval is, hebben er meerdere onverwachte landen het toernooi gewonnen. Hieronder volgt een overzicht van alle EK-winnaars, waarbij er natuurlijk ook aandacht is voor de prestaties van het Nederlands elftal.

Jaartal

Winnaar

Vlag

Bondscoach

2020

Italië

🇮🇹 (Italië)

Roberto Mancini

2016

Portugal

🇵🇹 (Portugal)

Fernando Santos

2012

Spanje

🇪🇸 (Spanje)

Vicente del Bosque

2008

Spanje

🇪🇸 (Spanje)

Luis Aragonés

2004

Griekenland

🇬🇷 (Griekenland)

Otto Rehhagel

2000

Frankrijk

🇫🇷 (Frankrijk)

Roger Lemerre

1996

Duitsland

🇩🇪 (Duitsland)

Berti Vogts

1992

Denemarken

🇩🇰 (Denemarken)

Richard Møller Nielsen

1988

Nederland

🇳🇱 (Nederland)

Rinus Michels

1984

Frankrijk

🇫🇷 (Frankrijk)

Michel Hidalgo

1980

West-Duitsland

🇩🇪 (Duitsland)

Jupp Derwall

Voormalige winnaars van het Europees Kampioenschap voetbal

In 1960 was het de voormalige Sovjet Unie die het eerste Europees Kampioenschap won. Het toernooi werd gespeeld in Frankrijk en de tweede plaats was voor het toenmalige Joegoslavië. De tweede editie van het EK voetbal werd gehouden in Spanje. Het thuisland zou dit keer ook de uiteindelijke winnaar worden. Er zijn in de loop der jaren verschillende gastlanden die het toernooi op hun naam hebben weten te schrijven. Naast Spanje in 1964 lukte dit Italië in 1968 en Frankrijk in 1984, vooral met dank aan de legendarische Michel Platini.

Hollands glorie in 1988

Het meest bijzondere moment in het Nederlandse interlandvoetbal vond plaats in 1988. Er deden aan deze editie van het toernooi, georganiseerd in het toenmalige West-Duitsland, slechts 8 landen mee. Na een moeizame poulefase wist Nederland in de halve finale het gastland verrassend genoeg te verslaan. Daarna kroonde Oranje zich na een zinderende finale tegen de toenmalige Sovjet Unie tot Europees kampioen. Dit gebeurde mede door een wonderschone goal van Marco van Basten.

De wedstrijd tegen de Sovjet Unie is tot op de dag van vandaag de enige finale die Oranje op het Europees Kampioenschap heeft gespeeld. Wel wist Oranje in de editie van 1976 de derde plaats te behalen, toen er nog bronzen medailles werden uitgereikt. Inmiddels wordt er geen troostfinale om de derde en vierde plaats meer gespeeld. Nederland bereikte in 1992, 2000 en 2004 de halve finales. Ook dit jaar wist de ploeg van bondscoach Ronald Koeman zich te kwalificeren, waardoor we ze wederom terug zullen zien op het eindtoernooi in Duitsland.

Wie won de Europese kampioenschappen voetbal het vaakst?

Er zijn twee landen die tot nu toe drie keer het EK voetbal hebben gewonnen. Daarnaast zijn er twee landen die het lukte om twee edities te winnen. Hierna volgen nog diverse teams waarvoor de eerste keer voorlopig ook de laatste bleek, zoals het Nederlands elftal. Het winnen van meerdere toernooien is dus zeker niet voor ieder landenteam weggelegd. Dit geeft al aan hoe moeilijk het behalen van een overwinning op een eindtoernooi is.

Duitsland (3 keer)

Duitsland won 1 keer een eindronde in 1996. Als West-Duitsland werd er in 1972 en 1980 gewonnen. Ook eindigde onze Oosterburen drie keer als tweede, in 1976, 1992 en 2008. De Duitsers staan altijd bekend als een tegenstander om rekening mee te houden tijdens een eindronde, en zij zullen zeker in eigen land willen laten zien wat ze kunnen.

Spanje (3 keer)

De Spanjaarden werden al 3 keer de winnaars van het EK voetbal en ze wonnen in 2023 nog de Nations League. Daarmee zijn ze wederom een van de favorieten om het EK 2024 te gaan winnen. De eerdere edities die werden gewonnen waren in 1964, 2008 en 2012. In de groepsfase treft het land met Italië en Kroatië wel direct twee zware tegenstanders.

Frankrijk (2 keer)

Frankrijk wist tot nu toe twee keer Europees kampioen te worden. Dit gebeurde tijdens de edities van 1984 en 2000. Tijdens dat laatste toernooi was De Kuip in Rotterdam het decor voor de finale Frankrijk - Italië. De laatste editie van het toernooi in 2021 eindigde in een teleurstelling voor de Fransen, toen ze verrassend genoeg na strafschoppen verloren van Zwitserland in de achtste finales.

Italië (2 keer)

Het laatste EK voetbal was verrassend genoeg een overwinning voor de Italianen. Als finale liep Italië - Engeland uit op een ware thriller, die via strafschoppen beslist moest worden. Ook het toernooi van 1968 was bijzonder vanuit Italiaans oogpunt, omdat La Squadra Azzurra ook dat jaar winnaar werd. In 2000 en 2012 was de finale het eindstation, wat bevestigd dat Italië eigenlijk altijd ver kan komen op grote voetbaltoernooien.

Opvallende winnaars van het EK voetbal

In de loop der jaren hebben verschillende landen het EK voetbal gewonnen. Het zijn doorgaans de bekende namen die de volgende ronde halen en in de knock out fase terug te vinden zijn. Toch levert het toernooi soms een bijzondere winnaar op, zoals op het EK 2020, dat een jaar later dan gepland werd gespeeld, ook het geval was. Hoewel Italië altijd een tegenstander is om rekening mee te houden, waren ze dit keer zeker geen favoriet. Hieronder volgen twee andere EK-winnaars die werkelijk niemand had zien aankomen.

Denemarken (1992)

Het verhaal van Denemarken tijdens het EK 1992 is een sprookje dat niet snel vergeten zal worden. In de media wordt er ook wel aan het team gerefereerd als het Deense campingelftal. Dit komt omdat tien dagen voor de start van het toernooi in Zweden Joegoslavië werd uitgesloten van deelname aan de Europese kampioenschappen. Als nummer twee in de kwalificatiepoule van Joegoslavië wordt Denemarken als vervanger opgeroepen, terwijl alle spelers na een lang seizoen bij hun clubs al met vakantie zijn. Niet alleen verslaan de Denen in de halve finale na strafschoppen het Nederlands elftal, na de winst op de titelverdediger wordt in de finale ook met Duitsland afgerekend.

Griekenland (2004)

Cristiano Ronaldo is de topscorer aller tijden en heeft ook de veruit de meeste wedstrijden op het EK voetbal gespeeld. Hoewel de superster uiteindelijk in 2016 Europees kampioen werd met zijn land, hadden vele fans verwacht dat dit in 2004 al zou lukken. De toen 19-jarige Ronaldo was met Portugal in eigen land tot de finale gekomen, waarbij er alleen nog van het op papier veel kleinere Griekenland moest worden gewonnen. In de finale wist Portugal echter geen doelpunten te maken en was het Griekenland dat zich op dat moment tot de beste van alle landen op het EK kroonde.

Speel mee met TOTO - Trotse Partner van het Nederlands Elftal

Of je nu naar Duitsland afreist om een wedstrijd (of meer) te bezoeken of thuisblijft: met TOTO wordt het EK extra spannend! Inzetten kan op alle wedstrijden! Vooraf, met live weddenschappen, en natuurlijk zijn er nog veel meer wedopties beschikbaar.

Wedden op EK 2024

Home -> Voetbal -> EK 2024 -> Winnaars