KroatieKroatiëPoule B

De Kroaten hebben nooit een titel gepakt op een eindtoernooi, maar dat het een ploeg is om rekening mee te houden hebben ze ruimschoots bewezen. Op de laatste twee wereldkampioenschappen werden ze tweede en derde. Als we naar het Europees Kampioenschap kijken, kwamen ze nooit verder dan de kwartfinale. Daar moet natuurlijk verandering in komen en dat is het doel op dit EK! Kroatië is via de loting ingedeeld in groep B, waarin de landen Spanje, Italië en Albanië zitten. Dit wordt ook wel de poule des doods genoemd, de eerste twee landen zijn immers grootmachten. Onder leiding van bondscoach Zlatko Dalić gaan de Kroaten een poging doen om het einde van het Europese toernooi te bereiken. Lees verder om meer over Kroatië te weten te komen!

Kwalificatie Kroatië Europees Kampioenschap 2024

Voor de EK kwalificatie zat Kroatië in groep D. Hierin hadden ze als tegenstanders Turkije, Wales, Armenië en Letland. Tijdens de kwalificatieperiode hebben ze acht wedstrijden gespeeld, waarvan ze er vijf hebben gewonnen. Eén duel eindige in gelijkspel en twee werden er verloren.

Het ging de Kroaten niet per se gemakkelijk af. Doordat ze verloren van Wales op 15 oktober 2023 (2-1), moesten ze flink aan de bak in de laatste speelrondes. Met winst op Letland een maand later werd er een flinke stap gezet, maar uiteindelijk was pas de laatste wedstrijd in de EK kwalificatie doorslaggevend. Ze speelden op 21 november 2023 tegen Armenië en wisten te winnen met 1-0.

Doordat Wales in dezelfde periode gelijk speelde tegen Armenië en Turkije, liep Kroatië qua punten uit. Het was dus even spannend voor de Kroaten, maar ze hebben hun ticket voor het EK veiliggesteld en zijn dus van de partij. Turkije is de groepswinnaar geworden met 17 punten. Kroatië staat op de tweede plaats met 16 punten. Wales is op 12 punten blijven steken, maar zij krijgen nog een kans via de play offs in maart.

EK-wedstrijden Kroatië

Kroatië zit in groep B. Dit betekent dat ze gelijk op de tweede dag van het toernooi al in actie komen. Het is ook gelijk een kraker, want het eerste duel dat de Kroaten spelen is tegen Spanje. Vier dagen later tegen Albanië en tot slot volgt op 24 juni het duel tegen Italië.

Dit is het speelschema van Kroatië in Groep B van het EK 2024:

DAG / TIJD (NL)

THUIS

UIT

STAD

Za. 15 juni 18.00

Vlag van Spanje, deelnemer aan het EK 2024Spanje

Vlag van Kroatië, deelnemer aan het EK 2024Kroatië

Berlijn

Wo. 19 juni 15.00

Vlag van Kroatië, deelnemer aan het EK 2024Kroatië

Vlag van Albanië, deelnemer aan het EK 2024Albanië

Hamburg

Ma. 24 juni 21.00

Vlag van Kroatië, deelnemer aan het EK 2024Kroatië

Vlag van Italië, deelnemer aan het EK 2024Italië

Leipzig

Wil je meer weten over de tegenstanders van Italië in Poule B? Klik dan hieronder.

BEKIJK POULE B EK 2024

Laatste prestaties op eindtoernooien

Doordat het officiële elftal van Kroatië pas sinds 1992 officieel door de voetbalinstanties erkend wordt, gaat hun internationale deelname aan eindtoernooien niet zo ver terug. De eerste keer dat ze meededen was aan het EK van 1996, waar ze direct de kwartfinale wisten te bereiken. In 1998 werden ze derde op het WK.

In de jaren daarop heeft het Kroatische elftal niet echt veel indruk gemaakt. Ze wisten zich in 2000 niet voor het EK te kwalificeren en in de WK's daarop was de groepsfase telkens het eindstation. Een 'hoogtepunt' was het EK in 2008, toen ze de kwartfinale wisten te bereiken. Nadien hebben de Kroaten pas in 2018 weer een noemenswaardige prestatie neergezet: tweede op het WK.

Dit deden ze in 2022 dunnetjes over door derde te worden. Dus op de WK's gaan de Kroaten de laatste paar edities lekker, maar gek genoeg op EK's juist niet. Zowel bij de editie van 2016 als 2020 kwamen ze niet verder dan de achtste finales. De beste prestatie van Kroatië op het EK is tot dusver het bereiken van de kwartfinale in 1996.

Selectie Kroatie

Luka Modric, de bekendste naam uit het Kroatische elftal, is inmiddels aardig op leeftijd. Het EK 2024 zal waarschijnlijk zijn laatste internationale deelname zijn, waar hij nog één keer de nationale ploeg op sleeptouw neemt. Naast deze oudgediende zal de ster in opkomst, Josko Gvardiol, ook van de partij zijn. Dit samen met Feyenoorder Luka Ivanusec en doelman Dominik Livakovic, die een echte penalty killer is. We vertellen je via onze selectie pagina meer over de ploeg waarmee Kroatië het EK voetbal 2024 wil gaan winnen!

BEKIJK SELECTIE KROATIË

Wedden op Kroatie tijdens het EK 2024?

De Kroaten krijgen aan de groepswedstrijden een zware kluif, want Spanje en Italië zijn geen landen die je even opzij zet. Het belooft een schitterende groepsfase te worden, die absoluut het bekijken waard is. Juich jij voor de Kroaten? De spanning nog wat verder opvoeren? Doe dan mee met een weddenschap.

Bij TOTO kun je inzetten op de uitslagen van de duels in deze groep, maar natuurlijk ook op alle andere poules. Daarnaast bieden we je allerlei spannende wedopties waar je op in kunt zetten. Denk aan het aantal doelpunten, de uitslag per gespeelde helft en nog veel meer.

Wedden op Kroatië tijdens het EK voetbal 2024? Dan ben je hier aan het juiste adres. Check ons sportsbook om alle Kroatië weddenschappen te bekijken. Zet in en win!

Zet in en win

Home -> voetbal -> EK 2024 -> Deelnemers -> Kroatië