ItalieItaliëPoule B

Ook de verrassende winnaar van het vorige Europees kampioenschap is komende zomer van de partij op het EK 2024. Italië gaat in Duitsland op jacht naar titelprolongatie, maar daarvoor zal de Azzurri wel minstens zo moeten verrassen als drie jaar geleden. De Italianen gelden niet als topfavoriet en troffen het ook niet bij de loting. Met Spanje en Kroatië als tegenstanders - en Albanië - zit Italië in de poule des doods van dit EK. De groepsfase overleven wordt nog een hele klus voor de uittredend Europees kampioen!

Kwalificatie Italië Europees Kampioenschap 2024

Het Italiaanse nationale elftal en kwalificatiereeksen, het is niet altijd een geweldige combinatie. Na het missen van de laatste twee WK's plaatste Italië zich met de hakken over de sloot voor het komende EK. Vooraf leek Italië in Groep C met Engeland te gaan strijden om groepswinst, in de praktijk streden de Italianen met Oekraïne om de tweede plaats. Italië deed zichzelf in de derde wedstrijd geen plezier door met 1-1 gelijk te spelen bij Noord-Macedonië. Eerder was al verloren van Engeland, en nadat ook de return tegen de Engelsen op Wembley verloren ging dreigde een rampscenario voor de regerend Europees kampioen. Met evenveel punten speelden Oekraïne en Italië op de laatste speeldag een rechtstreeks duel om de tweede plaats. Het duel eindigde in 0-0, en op basis van een beter doelsaldo konden de Italianen de tickets naar Duitsland boeken.

EK-wedstrijden Italië

Omdat bij de potindeling voor de loting voor het EK 2024 alleen gekeken werd naar de resultaten in de EK-kwalificatie belandde Italië als een van de slechtste nummers twee in Pot 4. Een loodzware loting dreigde, en die kwam er ook. In Poule B van het EK 2024 vinden we naast de regerend Europees kampioen Italië ook de winnaar van de laatste Nations League Spanje en de bronzen medaillewinnaar van het WK 2022 Kroatië. Albanië complementeert de groep en zal zich toch weinig illusies over een succesvol EK maken. Italië opent het toernooi in Dortmund tegen Albanië. Daarna volgt de kraker tegen Italië, Kroatië is de laatste tegenstander.

Dit is het speelschema van Italië in Groep B van het EK 2024:

DAG / TIJD (NL)

THUIS

UIT

STAD

Za. 15 juni 21.00

Vlag van Italië, deelnemer aan het EK 2024Italië

Vlag van Albanië, deelnemer aan het EK 2024Albanië

Dortmund

Do. 20 juni 21.00

Vlag van Spanje, deelnemer aan het EK 2024Spanje

Vlag van Italië, deelnemer aan het EK 2024Italië

Gelsenkirchen

Ma. 24 juni 21.00

Vlag van Kroatië, deelnemer aan het EK 2024Kroatië

Vlag van Italië, deelnemer aan het EK 2024Italië

Leipzig

Wil je meer weten over de tegenstanders van Italië in Poule B? Klik dan hieronder.

BEKIJK POULE B EK 2024

Laatste prestaties op eindtoernooien

De Italiaanse nationale ploeg is er eentje met twee gezichten. Enerzijds is er het Italië dat drie jaar geleden zo glorieus het EK won, na een vlekkeloze kwalificatiereeks. Anderzijds is er het Italië zich niet wist te kwalificeren voor de afgelopen twee wereldkampioenschappen en op de twee WK's daarvoor al in de groepsfase werd uitgeschakeld. In de laatste Nations League werd in een poule met Engeland en Duitsland de finale bereikt, maar de kwalificatiereeks voor het EK driegde vervolgens weer te mislukken. Geen land met zulke hoge pieken en diepe dalen als het voetbalgekke Italië. De Europese titel van 2021 was de tweede in de historie voor de Azzurri. De eerste werd in 1968 in eigen land veroverd. Op de EK's van 2000 en 2012 was Italië verliezend finalist en in 1980 en 1988 werden de halve finales bereikt. Dat Italië in de groepsfase van een EK strandt gebeurt maar zelden. Dat was alleen in 1996 en 2004 het geval.

Selectie Italië EK voetbal 2024

Net als drie jaar geleden heeft Italië geen spectaculaire selectie. Bondscoach Luciano Spalletti beschikt niet over echte sterspelers. Met Gianluigi Donnarumma heeft Italië wel een topkeeper: de goalie van PSG werd op het EK 2020 nog uitgeroepen tot beste speler van het toernooi. Ten opzichte van de finale van drie jaar geleden zullen twee sterkhouders er niet meer bij zijn. Giorgio Chiellini en Leonardo Bonucci stopten als international. Wie we deze zomer wel terug zien in Duitsland zijn onder andere Jorginho (Arsenal), Nicolò Barella (Internazionale), Frederico Chiesa (Juventus) en Ciro Immobile (Lazio). Nieuw bloed diende zich onder andere aan via de 21-jarige Destiny Udogie, maar de verdediger van Tottenham Hotspur mist het EK door een blessure.

BEKIJK SELECTIE ITALIË

Wedden op Italië tijdens het EK 2024?

De titelverdedigers gaan een lastige poulefase tegemoet. Een zware loting is niet in het voordeel van een ploeg als Italië, dat vaak in het toernooi moet groeien. Denk jij dat de Italianen zich gaan plaatsen voor de volgende ronde? Bij TOTO kun je op alle wedstrijden in deze poule des doods inzetten. Zo kun je de wedstrijden van Italië voorspellen, hoeveel goals er vallen in welke helft en weddenschappen met een handicap afsluiten. Om maar wat te noemen. Natuurlijk kun je bij TOTO ook op de wedstrijden in de groep inzetten en wedden op scores, doelpuntenmakers en andere gebeurtenissen tijdens wedstrijden en het toernooi.

Zet in en win

Home -> voetbal -> EK 2024 -> Deelnemers -> Italië